„Klubrádió
A lényeg

Durván nőttek az ipari termelői árak márciusban

2/05/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

2022 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal jártak magasabban az egy évvel korábbinál. Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője a Klubrádiónak elmondta, hogy a gyenge forint, illetve a magas nyersanyag- és energiaárak miatt további drágulásra számíthatunk.

Brutálisan drágultak az ipari termelői árak idehaza. Márciusban a belföldi értékesítés árai csaknem 40, az exporté 19,0 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak átlagosan majdnem 26 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a KSH. Egyetlen hónap alatt is nagyjából 5 százalékos volt a drágulás a hazai iparban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – magyarázza a Statisztikai hivatal jelentése.

Belföldön leginkább az energiaiparnál volt kiugró, több mint 70 százalékos emelkedés  tavaly márciushoz viszonyítva, míg ugyanennél a szegmensnél az exportnál a világpiaci árak növekedése okán – 234 százalékos volt az áremelkedés.

2022. május 02. A lényeg - 22.05.02. Varga Zoltán
00:58
00:00

"Tovább fokozódhat az inflációs nyomás a magyar iparban" – nyilatkozta az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője a Klubrádiónak. Varga Zoltán elmondta, hogy a gyenge forint, illetve a magas nyersanyag- és energiaárak miatt felfelé mutató kockázatok vannak. Az orosz ukrán konfliktus lezárása elősegíthetné az infláció mérséklődését, de erre egyelőre sajnos nincs esély – tette hozzá.