„Klubrádió
Esti gyors

Bod: Fura, hogy cégek más valutában is adózhatnak

1/08/2022 18:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Lobbiérdekeket sejt az állam hirtelen döntése mögött Bod Péter Ákos. A döntés értelmében a cégek devizában is fizethetik a társasági adót. A volt jegybankelnök szerint erre utalhat az, hogy semmilyen hatástanulmány nem jelent meg a döntéssel kapcsolatban, és szakmai vitáról sincs tudomása.

2022. augusztus 01. Esti gyors - részlet 22.08.01. Bod Péter Ákos
05:55
00:00

Volt már arra példa, hogy egy országban (mint Montenegróban is), az euró bevezeti magát. "Az eurót attól függetlenül lehet használni, hogy a magyar állam hivatalosan nem tudott belépni az euróövezetbe" – mondta az Esti gyorsban Bod Péter Ákos közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke arra is kitért, hogy a gyakorlat korábban is ismert volt, sokan német márkában tartották betéteiket.

Az igazi újdonságot abban látja, hogy az állam – bár az Alaptörvényben a forintot nevezte meg a kormány fizetőeszközének – Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton bejelentette mostantól a cégek devizában is fizethetik a társasági adót. Ez más országban példátlan, hiszen mindenütt a nemzeti valutában fizetik az adókat.

Bod szerint egy újabb improvizatív lépés tanúi lehetünk, amiről a döntéshozók nem tettek közzé semmiféle háttérszámítást, tájékoztatást, de szakmai vitáról sem esett szó. "Mintha valamely erősebb lobbiszervezet megdumálta volna a döntéshozókat arról, hogy ez kényelmesebb lenne" – tette hozzá.

Sokkal érthetőbbnek tartja azt, hogy még a magyar gazdasági szereplők is gyakran az eurót jelölik meg fizetőeszközként a megkötött szerződésekben. A vállalati szektor betéti állományának 35-37 százalékát nem forintban tartják. A hitelállományokban is hasonlóan nagy hányad lehet nem magyar valutában. Hangsúlyozta, 2008 előtt is hasonló volt a helyzet, csak akkor az árfolyamkockázatot nem ismerték elég jól a gazdasági szereplők. Most a kamatkockázat veszélye a nagyobb, a forint gyengesége miatt a hitelek nagyon gyorsan bedőlhetnek. Ingatag valutában nem lehet nagyösszegű megállapodásokat 2-3-5 évre kötni.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter Ákos
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.08.01., hétfő 18:31
Riporter: Dési János