„Köszönjük,
A lényeg

A 18 fokos rendelet eltörlését követelik a vasutasok

27/09/2022 11:42

"Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletet” - írta Orbán Viktornak a Vasutasok Szakszervezete, ami szerint a MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást.

Orbán Viktor Szerbiában
 
Illusztráció
 
Belgrád, 2022. március 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Alekszandar Vucic szerb államfő a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul vonattal Belgrádból Újvidékre. MTI/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher
 

 

A Telex.hu idézte a VSZ elnökét, Meleg Jánost, aki szerint már most látják, hogy „ha nem lesz változtatás a szigorú, csaknem embertelen kötelezettségen, tömeges betegállománnyal kell számolni a vasutasok körében”.

Meleg hozzátette, a MÁV-nál nemcsak irodában, hanem kisebb állomásokon, megállóhelyeken is dolgoznak emberek, „ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot.” 

„Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók, de kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel.”

És vannak azok, "akiknek kintről, a szabadból kell bemenniük elázva, átfagyva az épületbe, azonban „meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben”. „Átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz” Meleg szerint, így súlyos aggályok merülnek fel. „Az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül.”

A szakszervezet azt is kérte, hogy a kormány alakítson ki egy új, egészségre nem káros megoldást a munkavállalók képviselőivel egyeztetve.