„Klubrádió
Reggeli gyors

Dollárerősödés: a forinttól is áramlik ki a tőke

26/09/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Kilőtt a dollár, de az Egyesült Államok is recesszió elé néz, az infláció pedig mindenkit elér. Törökország nagyon nagy bajban van, de mi, magyarok, is csak követjük az eseményeket. Milyen hatása lesz az európai pénzpiacokra az olasz szélsőjobb győzelme? A Reggeli gyorsban Varga Zoltán elemző beszélt.

2022. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 2022.09.26. Varga Zoltán
06:09
00:00

A dollár erősödése egy hosszabb folyamat eredménye, ami ténylegesen a múlt héten gyorsult be, amikor az amerikai jegybank kamatemelésről döntött. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint nem az amerikai kamatemelés mértéke okozott meglepetést, hanem a kommunikációja, ami nagyon erőteljes volt Varga szerint, aki a kamatemelésről azt mondta, a korábban vártnál magasabb szinten és hosszabb ideig is marad. 

A Fed kamatdöntése
 
A Fed kamatdöntése
 
Washington, 2022. július 28. Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) elnöke sajtóértekezletet tart a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülése után Washingtonban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Fotó: Jim Lo Scalzo
 

 

Amikor a dollár erősödik, a befektetők pedig kockázatkerülő tranzakciókat keresnek, akkor szívesebben viszik Amerikába a pénzüket, ahol most a kötvény és állampapírpiacokon a hozamok tovább emelkedtek. Varga szerint az amerikai tízéves állampapír a biztonságos befektetés definíciója, ezért a befektetők inkább eladják a kockázatosabb eszközeiket, és odamenekítik a pénzüket. Ez tőkeelszívó hatást gyakorol a feltörekvő piacokra, mondta Varga, aki szerint ez mindenképpen negatív folyamat a befektetők számára.

Az amerikai gazdaság jobb állapotban van, mint az európai, mondta Varga, ugyanakkor az USA technikai recesszióban van, és a kamatokat is azért kell nagy mértékben emelniük, mert ott is magas az infláció. "Az amerikai jegybank eltökélt, hogy letörje az inflációt, még akkor is, ha ennek recesszió az ára" - mondta.

Magyarországon nem dolláralapú a hitelezés, így közvetlenül nem érinti a dollár erősödése, de például Törökország "nagyon nagy bajban van", a lakosság és a vállalatok is dollárban vannak eladósodva, eközben a török líra brutálisan meggyengült, az infláció 80 százalékos, de a török jegybank, pontosabban Recep Tayyip Erdoğan nem engedi a monetáris szigorítást, sőt éppen a múlt héten kamatot vágtak, ami Varga szerint teljesen szembe megy a közgazdasági racionalitással. Olyannyira, hogy Varga szerint tavaly már a rendőrséget is be kellett vetni a boltokban, hogy alacsonyan próbálják tartani az árat. Szerinte a törökök olyan megoldásokat adtak, amik eltérnek a szokásostól, ahelyett, hogy a monetáris politikát helyreállították volna.

A dollár erősödése persze ott is problémát okoz, ahol nem amerikai valutában, hanem euróban vannak eladósodva. A feltörekvő piaci devizáktól áramlik ki a tőke, ami önmagában gyengíti a zlotyt, a forintot, a lírát.

Van a magyar importban is dollár alapú termék, például az üzemanyagok árát dollárban határozzák meg, ezért az olajárfolyam és a dollár/forint árfolyama is befolyásoló tényező. Az eurózónában is problémát jelent az erős dollár, az euró/dollár már jóval paritás alatt van, mondta az elemző.

A vasárnapi olaszországi választásokon győztes szélsőjobb Varga szerint nem fogja különösebb módon befolyásolni a pénzpiacokat, mert a hangulat már amúgy is negatív, és ez sem javít a helyzeten.