„Klubrádió
A lényeg

Bokros: Tömeges vállalati csődök várhatók

9/09/2022 12:49

| Szerző: Klubrádió

Bokros Lajos szerint nemcsak a háború, hanem – ahogy fogalmazott – nyakló nélküli, esztelen, felelőtlen túlköltekezés, a monetáris politika elkésett szigorító lépései is hozzájárultak ahhoz, hogy stagflációs helyzet alakult ki Magyarországon. A volt pénzügyminiszter hozzátette, azért, hogy a dolgok idáig fajultak, a hazai bankok is okolhatók, amelyek úgymond túlhitelezésbe hajszolták a hazai gazdaságot. A recesszió ezek alapján azt jelenti, hogy vállalati csődök sorozata várhtó.

A volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár, közgazdász szerint nemcsak a háború, hanem – ahogy fogalmazott – nyakló nélküli, esztelen, felelőtlen túlköltekezés, a monetáris politika elkésett szigorító lépései is hozzájárultak ahhoz, hogy stagflációs helyzet alakult ki Magyarországon, vagyis amikor a növekvő infláció csökkenő gazdasági növekedéssel párosul – írja az Mfor.

Bokros szerint két rossz közül kell választania a kormánynak, a kialakult egy stagflációs helyzet miatt.

"A kormány rövid távon csak aközött választhat, hogy recesszióba nyomja bele az országot még nagyobb kamatemeléssel vagy a recessziótól való félelmében nem megy utána a kamatokkal az inflációnak, ami azt jelenti, hogy még nagyobb lesz az infláció"

Megjegyezte, jelenleg úgy látja, az inflációt elengedik.

Bokros úgy látja, hogy a jelenlegi inflációs helyzetnek már 3 éve voltak előjelei.

A kialakult helyzetért véleménye szerint a költségvetési politika is ugyanolyan mértékben felelős. Hozzátette, Magyarországon közel tíz százalékos GDP-arányos államháztartási hiány lenne, ha nem jutnánk hozzá az EU-s pénzekhez (6 ezer milliárd forintról van szó, ez a GDP 8-9 százaléka), szemben a kormány által várt 5 százalékos deficittel. Ez szerinte a nyakló nélküli, eszetlen, felelőtlen túlköltekezés eredménye – olvasható 24.hu összefoglalójában.

De a jövedelempolitika is ludas, amely nem pusztán az állam, hanem a vállalatok oldaláról is emeli a béreket, olyan körülmények között, amikor az nem tükrözi a termelékenység és hatékonyság ezzel párhuzamos és arányos növekedését. Vagyis egy klasszikus bér-árspirál kialakulásával is szembenézünk, ami ugyancsak az inflációt tovább gerjesztő tényező.

A bankrendszer pedig azzal járul hozzá az infláció további növekedéséhez, hogy olyan túlhitelezésbe hajszolta bele a gazdaságot, amit most már láthatóan nem igazol vissza a piac.

"Vagyis, amikor recesszióról beszélek, akkor vállalati csődök tömegét jelzem előre" – jelentette ki Bokros Lajos.