„Klubrádió
A lényeg

Újabb mélyponton a forint a dollárhoz képest: 417,51 pénteken

23/09/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió

Pénteken délután újabb mélypontra jutott a forint árfolyama a dollárhoz képest, átütve az eddigi rekordnak számító, augusztus végi 416 forintos szintet. Az euró ára ezzel együtt 406-408 forint körül mozog – írja a Telex.

A portál beszámolója szerint a pénteki esés oka nem hazai, hanem az egész kontinensre kiterjedő jelenség. Pénteken jött ki ugyanis több olyan adat is, amely alapján rossz kilátások elé néznek az euróövezet gazdaságai, miközben Amerikából az utóbbi hetekben már pozitívabb hírek érkeztek. Ennek megfelelően az euró veszített értékéből a dollárral szemben, a forint pedig, értelemszerűen az euróval együtt mozogva, szintén gyengült.

A magyar sajátosságok közül kiemelték, hogy éppen sokéves negatív rekordot döntött az ország a külkereskedelmi egyenleget tekintve, júliusban ugyanis 1,1 milliárd euróval többet importáltunk, mint amennyit exportáltunk. Emellett továbbra sincs megegyezés az uniós újjáépítési alapok kifizetéséről, miközben az EP már nem tartja teljes értékű demokráciának Magyarországot, ezenkívül pedig éppen az egekbe lő ki az infláció, ami a közeljövőben átütheti a 20 százalékos értéket.

Hozzátették: ezzel együtt egész Európa szenved attól, hogy az utóbbi évek makrogazdasági átalakulása és az orosz-ukrán háború miatt az egekben vannak az energiaárak. A forint azonban jóval többet veszített értékéből, mint a környező országok fizetőeszközei, ami jelentős részben a kormány döntéseinek eredménye.