„Klubrádió
Reggeli gyors

A plusz alsóruházatot is megtagadhatják tőlük, egész nap hidegben lesznek a rabok

27/09/2022 11:48

| Szerző: Klubrádió

Emberség kérdése, hogy ne kelljen valakinek hónapokig minden nap 24 órán keresztül 18 fokban élnie. Márpedig a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak kénytelenek lesznek ezt elviselni, és további meleg ruhákra sem számíthatnak. A börtönviszonyokat az is rontja, hogy a Covid-járvány óta kétezerrel nőtt a fogvatartottak száma, szemben minden más európai országgal, ahol ez idő alatt csökkent a börtönnépesség. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

2022. szeptember 27. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Krámer Lili - 2022.09.27.
06:20
00:00

Persze egyáltalán nem kellemes 18 fokban tölteni a munkaidőt egy hivatalban, ahol a korlátozások miatt nem lehet jobban felfűteni a helyiségeket, és nem kellene, hogy így járjon senki sem, de a dolgozók legalább felvehetnek melegebb ruhákat, és nem kell a teljes napot a hideg munkahelyükön tölteniük. Nagyon más helyzetben vannak a fogvatartottak, akiknek a nap 24 órájában hetekig, hónapokig tartó valóság lesz a 18 fokos hőmérséklet, ráadásul úgy, hogy a ruházkodásukra egészen szigorú szabályok vonatkoznak. Formaruhát kell viselniük, a hozzátartozók pedig negyedévente egyszer és csak sportruházatot küldhetnek be nekik, valamint külön engedéllyel alsóruházatot és cipőt. Így is sokszor megesik azonban, hogy a büntetés-végrehajtási intézet visszaküldi számukra a ruhacsomagot, mert nem felelt meg a követelményeknek, bár az sokszor nem derül ki, mi is volt a baj a pluszruházattal. Főleg, hogy a vonatkozó előírások nem egyértelműek.

A kormány szeptemberi rendeletével 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére. E szerint október 1-jétől nem lehet 18 foknál magasabb a fűtéssel biztosított hőmérséklet az állami intézményekben. A korlátozás nem vonatkozik az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézményekre, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre. A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius-fokot kell elérnie a levegő hőmérsékletének, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítani.

A Klubrádió fogházak, börtönök, fegyintézetek fűtésével kapcsolatban feltett kérdéseire a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt válaszolta, mint valamennyi állami szervre, úgy rájuk is az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló kormányrendelet az irányadó.

Dési János riporter megjegyezte, hogy a közvélemény elég nagy része vélhetően azt gondolja, a börtön nem szanatórium, a fogvatartottak azért kerültek oda, hogy szenvedjenek, ezért, ha még rosszabbak lesznek a benti körülmények, akkor úgy kell nekik. Erre a szociológus, kriminológus végzettségű jogvédő azt mondta, úgy tűnik, mindannyiunk számára nehéz idők jönnek, a kiszolgáltatottság különböző formáit nagyon sokan meg fogják tapasztalni, vagy már megtapasztalták. Ezek közül speciális helyzet a fogvatartottaké, de a hozzátartozóiké és a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozóké. Krámer Lili a Helsinki bizottság nevében hangsúlyozta, szerintük a mostani helyzetben összefogásra és szolidaritásra van szükség, és a kiszolgáltatottság ellen emberségből, közösen kell küzdeni, nem széthúzni.

A jogvédő szerint a börtönviszonyokat az is rontja, hogy 2020 óta kétezerrel nőtt a fogvatartottak száma – szemben minden más európai országgal, ahol az elmúlt két évben, a koronavírus-járvány kezdetétől számított időben csökkent a börtönnépesség. Azért is aggasztó, ami történik, mert az ugrásszerű változással párhuzamosan Magyarországon csökken a bűncselekmények száma. Az ok egyértelműen az, hogy többen kerülnek be hosszabb időre, miközben a feltételes szabadságra bocsátások aránya, illetve a reintegrációs őrizetben lévők száma jelentősen csökkent. Utóbbit egyébként sikerintézménynek tartják, ezért a Helsinki Bizottság nem érti, miért a csökkenés.

Az RTL hétfőn arról írt, a hideg mellett az elszálló árak is az átlagosnál jobban nehezítik a fogvatartottak életét. A benti boltok is egyre drágábban adják a termékeket, miközben a rabok már korábban is gyakran panaszkodtak arra, hogy a kinti világhoz képest többe kerülnek a termékek. Ez a különbség most akár 10-30 százalék is lehet. A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor

Reggeli gyors/Interjú Krámer Lilivel
2022. szeptember 27., kedd 07.35
riporter: Dési János