„Klubrádió
A lényeg

A takarékoskodó Nyugaton élcelődött a kormányoldal, de most ők is korlátoznák a gázfogyasztást

8/09/2022 15:38

| Szerző: Klubrádió

A közigazgatásban 18 fokkal, az iskolákban és más állami intézményekben még nem tudjuk, milyen típusú spórolással akarja elérni a kormány, hogy 25 százalékkal csökkenjen a téli energiafogyasztás. A magyar kormány és a propagandasajtó ellenben sokáig azt a narratívát közvetítette, hogy csak a "hanyatló Nyugatot" érintené az energiaválság.

"Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők meg ott szülhetnek férfiként" – viccelődött Orbán Viktor egy tavaly novemberi beszédében az energiaellátással kapcsolatban. Most úgy néz ki – ha megfagyni talán tényleg nem is fogunk – , hogy az eddigi kommunikációval ellentétben a kormány is kezdi belátni, hogy szükség lesz valamilyen szintű energiatakarékosságra, hogy át lehessen vészelni az előttünk álló telet.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely jelentős energiaspórolást jelentett be az állami intézményekre vonatkozóan: a miniszter azt mondta, 25 százalékos fogyasztáscsökkentést írnak elő az állami intézményeknek, ehhez pedig a kormány maximum 18 fokos téli hőmérsékletet írt elő ezekben az épületekben.

A kormányoldali sajtó az elmúlt fél évben azonban számos alkalommal élcelődött részben a nyugat-európai energiatakarékossági intézkedéseken. Az Origo és Gajdics Ottó is támadta a Fővárosi Önkormányzat energiacsomagját, amelyben 21 fokos fűtési határt állapított meg a közintézményekben.

"Energiadiktatúrát vezetnének be Európában" – írta az önmagát "nemzetközi hírügynökségnek" nevező V4NA áprilisban, alig több mint négy hónapja, amikor saját információi alapján arról írt, hogy "Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét". A Habony Árpádhoz és a KESMA-hoz tartozó New Wave Media Group Kft.-hez köthető V4NA-ról a napokban írta meg az Átlátszó, hogy "híreit" nem Londonban, hanem Óbudán írják.

"Sötét parkok, hideg munkahelyek, fosztogatás – erre készül Nyugat-Európa télen" – számolt be az Origo a Németországban bevezetett takarékossági intézkedésekről. A Pesti Srácok "kórnak" nevezte a Nyugat-Európában egyre több helyen, a lakosság körében bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket. A közmédiában pedig "Jobb ha készítik a télikabátot a németek" címmel jelent meg hír arról, hogy az országban télen csak 19 fokig lehet fűteni a közintézményeket.

A Századvég politológusa, Kiszelly Zoltán nyugati elszegényedésről beszélt másfél hónapja, mikor Budapest energiatakarékossági terveit kommentálta: "Ez még nem az emberek pénztárcáját érintené, hanem az általános közérzetüket. Nyáron izzadnánk, télen fagyoskodnánk."

A súlyos energiaválság miatt a kormány nyár közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet. Bár a spórolás és az energiatakarékosság szót nem mondta ki a miniszterelnök, egy júliusi, Kossuth rádiós interjújában már utalt rá: "Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek."

(Forrás: Telex, Átlátszó, 24.hu)