„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint a németek einstandolnák a gázt előlünk

29/07/2022 08:56

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth-rádiós interjújában ismét Amerika háborújáról beszélt az orosz-ukrán-háborúval kapcsolatban, aminek azért nincs még vége, mert az USA még tolja a fegyvereket és a pénzt Ukrajnába, „a háborút az amerikaiak finanszírozzák”.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Az Oroszország elleni szankciók szerinte nem működnek, az ukránok nem fognak nyerni a nyugati fegyverekkel, és a világ nagy része nincs velünk. A stratégia „elbukott”, újat kell kialakítani, de ez még késik. Ha Brüsszel nem lép időben, októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni Európában. A „háborús gazdaság előszobájában vagyunk” - mondta.

Szerinte a 2008-2009-es gazdasági világválság alatt hivatalban lévő kormány széttárta a kezét, és azt mondta, nem tudnak mit tenni, visszaesés van, de Orbánék harcolni fognak a recesszió ellen, és hogy a rezsi ne vigye el teljesen a választók teljes fizetését.

Ezután viszont már arról beszélt, hogy az embereknek milyen feladatai vannak.

Szerinte „Magyarországnak lesz elég gáza. Nekünk nem ez okoz majd problémát. Szijjártó már évek óta adja a füstjeleket és üti a dobot, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie, és csendben, fű alatt kiépült egy nemzetközi gázszállítási vonal. Az orosz gáz nagyrésze is ezen a déli vonalon érkezik.”

„Teljes egészében mi rendben vagyunk. A mi problémánk nem az lesz, hogy nincs gáz, hacsak el nem viszik a németek” , hacsak nem „einstandolják” majd, ha emlékeznek A Pál utcai fiúkra - mondta.

Nekünk a bajunk igazából a gáz ára”– mondta, hozzátéve, hogy segíteni akarnak az embereknek, hogy „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, emiatt is emelték a tűzifa kitermelést, és emiatt kapott Palkovics „egy kályha és kazánprogramot”.

„A magyar gazdaság zakatol, jól teljesít ebben a pillanatban, még ha vannak sűrű felhők is az égen, de ezt képtelen kitermelni. Egyszerűen már nem fér bele”– mondta Orbán. Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”.

Ezek után megjegyezte, hogy az októbert tartja „vízválasztónak, amikor kiderül, hogy az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba”.

Ezen felül szóba került az aszályhelyzet, és hogy „lesz-e elegendő élelmiszer”, amire Orbán Viktor elmondta, „én is járom az országot, szembesülök ezzel a helyzettel”, illetve látja, hogy „a napraforgófejek is tenyérnyi méretűek, arra is keresztet vethetünk”.

„Ez elég nagy baj. Magyarországnak elég komoly bevétele van a mezőgazdaságból. Mezőgazdasági ország vagyunk, ehhez értünk, mi jó gazdák vagyunk, ki tudjuk venni a földből amit ki kell venni. A gazdák ügye "nehezebb eset”, mert a kárenyhítési alap „teljesen kimerült”, emiatt létrehoztak egy munkacsoportot, hogy intézkedéseket tegyenek a gazdák megsegítésére. (444, Telex)