„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi: Az állam is veszít a megbetegedésekkel

8/09/2022 19:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ülőmunka esetén fél méter magasan azért kell 20–22 fokot biztosítani, mert a hideg évszakban a lábakon keresztül fáznak meg legkönnyebben az emberek. Komáromi Zoltán szerint a közszférában dolgozók megbetegedésének száma nőhet, ha az állami intézményeket csak 18 fokra fűtik.

2022. szeptember 08. Megbeszéljük - részlet 22.09.08. Boros Péterné
10:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely jelentős energiaspórolást jelentett be az állami intézményekre vonatkozóan: a miniszter azt mondta, 25 százalékos fogyasztáscsökkentést írnak elő az állami intézményeknek, ehhez pedig a kormány maximum 18 fokos téli hőmérsékletet írt elő ezekben az épületekben.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné előbb a hvg-nek, majd a Klubrádiónak is elmondta, szerinte ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.

2022. szeptember 08. Megbeszéljük - részlet 22.09.08. Komáromi Zoltán
10:06
00:00

"Elő kellett volna venni a munkaegészségügyi előírásokat" – mondta a Megbeszéljük című műsorban Komráromi Zoltán. A Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa elmondta, fél méteres magasságban azért fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása, mert a felsőtestet még csak-csak lehet védeni pulóverrel, kabáttal, zakóval, de deréktáj, medence és a lábak a legjobban kitettek a hőmérsékleti hatásoknak. Ráadásul a hideg évszakok idején az megbetegedések száma is nő. Komáromi megjegyezte, "a lábakon keresztül is meg lehet fázni", és a különböző légúti fertőzések mellett a koronavírus sem múlt el. Mindezeken kívül különösen a nőket medencetájéki megbetegedések is veszélyeztetik.

A szakember szerint a kormány a megbetegedések számának drasztikus emelkedését kockáztatja, márpedig az állam is veszít azzal, ha a közszférában dolgozók nagy számban esnek ki a munkából.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán
 Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

Emlékeztetett, hogy Lázár János 2015-ben arról beszélt, hogy az energetikai korszerűsítéseket, a bürokráciacsökkentés és az állam dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményeken kell kezdeni. A középületek 2020-ig tartó energetikai felújítására 152 milliárd forint uniós forrásból származó keretet különített el. Komáromi feltette a kérdést, hogy vajon ezeket a fejlesztéseket végrehjtották-e, ha már a lakosság számára elérhetetlenné tették.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022.09.08., csütörtök 16:11
Riporter: Bolgár György