„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Szakértő: Az iskolák fűtése nem tétel, nem azon kellene spórolnia a kormánynak

1/09/2022 20:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Miklós László energetikai szakértő, az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke szerint az iskolák fűtése jelentéktelen a teljes fogyasztáshoz képest, nem az a mennyiség, amivel spórolni lehet. A Szijjártó Péter külügyminiszter által bejelentett, Gazpromtól érkező plusz földgáz szerinte szintén nem sok, mindössze havi három téli nap fogyasztásának megfelelő.

2022. szeptember 01. Megbeszéljük / részlet, Miklós László (22.09.01.)
15:00
00:00

A kormány hetekkel ezelőtt utasította az iskolákat, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról fatüzelésre átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével. Arra a kérdésre, hogy így mennyit lehet megspórolni, Miklós László energetikai szakértő, az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke azt mondta: ez jelentéktelen a teljes fogyasztáshoz képest, nem ez a mennyiség az, amivel spórolni lehet. Ha ilyesmire sor kerül, akkor az a nagy közintézmények, uszodák korlátozása lehet. A kormány azt biztosítani tudja, hogy az iskolákban, kórházakban legyen gázfűtés – jelentette ki. Itt inkább az lehetett a körkérdés célja, hogy az iskolai jelenléti oktatást minden körülmények között biztosítani lehessen.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy szeptember 1-től napi plusz 5,8 millió köbméter földgázt szállít Magyarországnak a Gazprom.

Miklós László szerint a legújabb bejelentés, amely szerint 5,8 millió köbméter jön a tárolókba naponta, havonként három téli napi átlagos fogyasztásnak megfelelő, ha tehát ez három hónapig jön, akkor nagyjából tíz téli napra elegendő többletgáz érkezik. De nem ez a fő kérdés, hanem az, hogy vajon jön-e télen folyamatosan gáz. Megjegyezte: a tárolók kiegészítő szerepet játszanak; a folyamatosan beérkező  importgázzal együtt képesek biztosítani a normális ellátást. Azt tudni kell, hogy a magyar gázfogyasztás 10 milliárd köbméter, ez az európai 2,5 százaléka. Szerinte ha Európában lesz elegendő mennyiségű gáz, akkor itt is. Ezzel viszont vannak problémák, mert a Gazprom nem teljesíti a szerződéseit – továbbra is szállít, csak sokkal kisebb mennyiséget –, noha korábban ez nem volt jellemző. Megjegyezte, az szerinte egyfajta figyelmeztetés is, hogy akármit tesz a kormány, Oroszország nem bánik megkülönböztetett módon Magyarországgal, mert ez a napi 5,8 millió köbméter plusz gáz jelentéktelen.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás

Megbeszéljük...
2022. szeptember 01., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György