„Klubrádió
Reggeli gyors

"Úgy költekezik a magyar kormány, mintha biztos lenne az uniós pénzek utalásában"

1/09/2022 09:14

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A magyar kormány mintha biztos lenne abban, hogy megkapja az EU-tól várt összegeket, legalábbis ezt sugallja, hogy sajtóhírek szerint bizonyos uniós pénzeket igénylő beruházásokat előfinanszíroz - erről ír az EUobserver.  A lap szerint azonban az Európai Bizottság szóvivője közölte, ezek a sajtóhírek semmilyen hatással nincsenek a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokra. Külföldi lapszemle.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, értékelni akarja a helyreállítási alap feltételeire vonatkozó magyar válaszokat – írja az EUobserver. A testület nem kommentálta részletesen azokat a magyar sajtóban megjelent értesüléseket, hogy Orbán a pénzügyi alap terhére már osztogatni kezdte a pénzeket a magyar költségvetésből, előfinanszírozva projekteket, vagyis úgy tette lényegében elérhetővé az alapot, hogy az abból várt pénzt odaítélték volna a magyar kormánynak. Ami azt sugallja, hogy Orbánék biztosak abban, megkapják az uniós pénzeket. Vagy éppen így akarják nyomás alá helyezni az Európai Bizottságot – írja a lap, amely Eric Mamer, bizottsági szóvivőt is idézi a cikkben.  Az uniós testület munkatársa a magyar sajtóhírek kapcsán közölte, azok semmiféle hatással nincsenek a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokra. EUobserver szerint egy másik testületi szóvivő pedig azt mondta, bár a tárgyalások során számos kérdésben előrejutottak az elmúlt hónapokban, de továbbra is maradtak nyitott témák, mint például a korrupcióellenesség, a megfelelő auditálási és ellenőrzési mechanizmusok, valamint az oktatásügy.

A legmagasabb kamatszint Európában

Ugyan nem mai és friss hír, hogy 11,75 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB, de a Bloomberg mégiscsak érdekes megállapítást tett, amikor felhívta a figyelmet rá, hogy Magyarországnak ezzel sikerült elérnie a legmagasabb kamatszintet az Európai Unióban.

Orbán nem veszi tekintetbe az uniós alapelveket

Olyannyira kimagaslóan nagy tételben állapodott meg a magyar kormány a Gazprommal a szeptembertől csaknem napi 6 millió köbméter gázszállításra szerződve, hogy feltehetően nemcsak saját téli fűtési igényét tudja fedezni, de juttathat belőle Ausztriának és Szlovákiának is, busás áron – feltételezi az orosz Kommerszant újság. Igaz, a Török Áramlaton át érkező gáz egyelőre csak két hónapig jön ebben a tételben. Már augusztusban is a korábban rögzített mennyiség feletti 2,6 millió köbméter érkezett hazánkba. A hír azért is robbant be a nemzetközi piacra, mert a Gazprom épp most állította le az Északi Áramlat 1-et – állítólag csak 3 napra karbantartásra hivatkozva. Egy orosz elemző fel is hívja a figyelmet, hogy az orosz különleges katonai művelet ellenére az uniós tagállam, Magyarország továbbra is kiváló kapcsolatot ápol Moszkvával, és rendszerint hallatja hangját, ha az orosz szankciókról esik szó Brüsszelben. Azt is látni kell, hogy ha Európa tényleg bajban lesz gáz híján, akkor az egyetlen uniós ország hazánk lesz, ahová a Török Áramlaton keresztül biztonságosan érkezhet a gáz – írja a lap.

A Berlin Zeitung ezt írja ugyanerről: miközben Európa energiamegtakarításra rendezkedik be azzal a céllal, hogy csökkentse az oroszoktól való függését, addig Magyarország még több gázt vásárol Moszkvától.

Ugyanebben a megközelítésben értékeli a friss fejleményeket a ZdF is, mondván, Magyarország már az olajembargónál is külön alkut kötött, most az augusztusra kialkudott újabb gázmennyiséget duplázta meg további két hónapra. Orbán nem veszi tekintetbe az uniós alapelveket ebben a tekintetben sem.

Az orosz nyelvű EurAsia Daily is megírta, hogy a magyar kormány nem támogatja az oroszokra vonatkozó schengeni vízumtilalmat, hisz erről nyilatkozott a magyar külügyminiszter az uniós külügyminiszterek prágai találkozóján a sajtónak. S ezzel csak nyomatékot adott korábbról is ismert álláspontjának, hogy semmilyen megszorítást nem hajlandó ebben a kérdésben elfogadni. A vita nem zárult le, mert a balti államok a többségi döntés ellenére egyedi megoldásban gondolkodnak.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022.09.01., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit