„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormány úgy tesz, mintha biztos lenne abban, hogy az EU folyósítja Magyarország számára a forrásokat"

31/08/2022 10:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány a még nem folyósított vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozásával egyfelől kockáztat, másfelől az Európai Bizottságot akarja befolyásolni, hogy adjon szabad utat a helyreállítási alaphoz – véli Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő. A German Marshal Found elemzője szerint a kormány kétségbeesve próbálja bizonygatni a világ felé, hogy minden rendben van.

2022. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet 22.08.31. Hegedűs Dániel
06:38
00:00

Két hét múlva, szeptember 14-én megint Magyarország lesz az Európai Parlament plenáris ülésének egyik témája, a képviselők várhatóan keményen fellépnek azzal szemben, hogy uniós forrásokhoz jusson az ország – ha nem tiszteli a jogállamiságot – írja a hvg.hu.

Rögtön ezt követően szavazni is fognak róla. Mindez tulajdonképpen napra pontosan négy évvel azt követően történik, hogy a parlament elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelynek nyomán megindult és azóta is tart Magyarországgal szemben az alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás.

"Az Európai Bizottság nem légüres térben mozog" – véli Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő. A German Marshal Found elemzője szerint a testület a Magyarországgal szemben támasztott jogállamisági elvárások kapcsán – részben az Európai Parlament nyomására – szigorít. Az uniós intézményeknek megvan az eszközükk arra, hogy rászorítsák a bizottságot, ne hozzanak megfontolatlan döntést. Ezt azonban fokozatosan tudják kifejteni.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a magyar kormány nem várta meg, hogy döntés szülessen a helyreállítási alap folyósításáról, a költségvetésből finanszírozza elő a még nem folyósított vissza nem térítendő támogatásait. Ezzel kapcsolatban Hegedűs két dologra következtet. A kormány az előfinanszírozással egyfelől kockáztat, másfelől az Európai Bizottságot akarja befolyásolni, hogy adjon szabad utat a helyreállítási alaphoz.

Ez makrogazdasági értelemben súlyos dilemmát okoz. Várhtóan negatívan érinti majd Magyaroroszág hitelbesorolását, ha ezek a források végérvényesen elvesznek.

Hegedűs szerint a kormány kétségbeesése is érzékelhető, az előre költekezéssel azt a látszatot akarják kelteni, hogy Magyarországon minden a legnagyobb rendben van. Sok választása nem maradt, mint pumpálni a pénzt a gazdaságba, nehogy az infláció mellett még a gazdaság is zsugorodni kezdjen, és remélni, hogy az év végig megállapodhat az EU-val.

Azt nem tartja valószínűnek, hogy a kormányhoz közeli érdekeltségek emiatt pénz nélkül maradnának. Akármikor feltárt szabálytlanság miatt felfüggseztették valamely uniós támogatás kifizetését, a kormány rendszerint a költségvetésből pótolta ki ezt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2022.08.31., kedd 7:33
Riporter: Szénási Sándor