„Klubrádió
A lényeg

Helyreállítási alap nélkül is költ a kormány

30/08/2022 09:05

| Szerző: Klubrádió

A költségvetés finanszírozza elő az uniós helyreállítási alap még nem folyósított vissza nem térítendő támogatásait. A kormány a visszatartott pénzek csaknem negyedét már papíron előre kiosztotta. A Magyarországnak elvileg járó 2300 milliárd forintból 527 milliárdnak már megvan a nyertese. Mészárosnak is jutott.

Miközben már legalább egy éve alkudozik az Orbán-kormány az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap pénzeiről, a Magyarországnak e forrásból járó – ám egyelőre ki nem fizetett – vissza nem térítendő támogatás csaknem negyedét már előre kiosztotta papíron a kabinet – írja a 24.hu.

Az Európai Unió által létrehozott, a koronavírus negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, vagyis a helyreállítási alapból körülbelül 6000 milliárd forint járna Magyarországnak.

Az alap részét képezi egy nagyjából 2300 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás, és hozzávetőlegesen 3700 milliárd forint pedig kedvezményes hitel.

A portál a palyazat.gov.hu kormányzati oldalon elérhető adatok alapján a Magyarországnak elvileg járó 2300 milliárd forintból 527 milliárdnak már megvan a nyertese, függetlenül attól, hogy egy fillér sem érkezett az unióból. Utóbbi összegből összesítésünk szerint már előleg formájában 159 milliárd forintot ki is fizetett a magyar költségvetés.

A pályázatok:

  • a legjelentősebb pályázat a Klebelsberg Központé, amely 158 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el,
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány, több mint 10 milliárd forintot kaptak,
  • a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet közel 10 milliárd
  • Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltsége, az Opus Titász Áramhálózati Zrt. éppen csak lemaradt a képzeletbeli dobogóról, a társaság 13 milliárd forintot nyert el.

Az is látható, hogy az előleg kifizetések júliusban és augusztusban is zajlottak, miközben a magyar kormány csak az utolsó pillanatban küldte el válaszlevelét a Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. És közel sem biztos, hogy az EB elfogadja azt.