„Klubrádió
A lényeg

Több tízezerrel fog a lakosság többet fizetni "Mészárosnak" is a gázért

24/08/2022 07:39

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint október 1-től a gáz minden köbmétere után bruttó 20 forinttal többet juttat az állam a hazai gázvezeték-üzemeltetőknek. Ez azt jelenti, hogy nem maga a gázmolekula drágul ennyivel, hanem a „fuvar” rendszerhasználati díja. Ez számításaik szerint 80 százalékos emelés, ami igazságtalan a szocialista politikus szerint. Hiszen ennek az áremelésnek a haszonélvezői a hálózati társaságok és azok tulajdonosai: a Mol, az állami MVM, valamint – az Opus Tigázon keresztül - a miniszterelnök "barátja" "Mészáros Lőrinc".

Mangalicatelepet avattak Alcsútdobozon
 
A kép illusztráció
 
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 
 
 

 

A Népszava felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb gázhálózat-üzemeltetők az elmúlt négy évben 156 milliárd forint adózott eredményt értek el. Tehát ez a profit, amiből a már "Mészáros Lőrinchez tartozó" Opus-Tigáz 38 milliárd forintot zsebelhetett be.

Egy átlagfogyasztású háztartástól eddig évente 43 ezer forintot szedtek be a gázhálózatüzemeltetés fejében, októbertől ugyanez közel 78 ezer forintra rúg majd. Az MSZP nevében arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza a rendszerhasználati díjak 80 százalékos emelését.