„Klubrádió
A lényeg

Az iskolákban legalább 20 fokig kell fűteni a tantermeket (Reagált a BM)

16/08/2022 07:08

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani, írja a Népszava Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelére hivatkozva, amit az országos ügyekben rendszeresen feljelentést tévő és így ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött.

A 2021-es WRO online nemzeti döntőjének díjátadója
 

 
Budapest, 2021. július 21. Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a World Robot Olympiad (WRO) robotépítési és -programozási verseny, a 2021-es WRO online nemzeti döntőjének díjátadóján a budapesti Falk1 Rendezvényközpontban. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

A Belügyminisztérium korábban arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére, ezután Tényi levélben fordult a közoktatással is foglalkozó Belügyminisztériumhoz, és rákérdezett, hogy most milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

Erre írta a köznevelési helyettes államtitkár, hogy "semmilyen mértékben", mert a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”. Ezt a minimális hőfokot a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet írja elő.

A Népszava felhívta a figyelmet, hogy a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szerint a szellemi munkálnál 20-22 fokban határozzák meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet. Ráadásul Nagy Erzsébet szakszervezeti vezető szerint az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet minimálisnak tekinti a 20 fokot, tehát ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Ezért “cinikus és rosszindulatú” állításnak nevezte, hogy a helyettes államtitkár a minimumot optimálisként kezeli.

A több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje szerint ha valamilyen “elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

Frissítés: Sajtómegkereséssel fordultunk a Belügyminisztériumhoz az alábbi kérdésekkel:
- Hozott-e, vagy tervez-e hozni a Belügyminisztérium olyan rendelkezést, hogy az iskolák csak a minimális 20 fokra fűthessék fel a tantermeket. 
- Amennyiben nincs ilyen rendelkezés, akkor az iskolák maguk dönthetnek arról, hogy 20 fokra, vagy 20 fok fölé fűtik ki a tantermeket? 
- A PDSZ szerint előfordulhat, hogy egyes iskolákban azért lesz online oktatás, mert nem tudják biztosítani a megfelelő fűtést. Valóban előfordulhat, hogy emiatt tantermen kívüli oktatást rendelnek el? 

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya az alábbi választ küldte megkeresésünkre:

Az egyes médiumokban ma megjelent állításokkal szemben semmiféle  döntés, „parancs” vagy „utasítás” avagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban.

Ahogy arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztattuk: évtizedes - tehát nem új - szabályozás, hogy  az oktatási épületekben legalább 20 C fokot szükséges tartani, ami nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne.

Az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezzük fűteni, amennyiben azt az európai energiahelyzet azt megengedi. Emellett az Európában kialakult gázválság miatt  minden lehetőségre fel kell készülnünk, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz. A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot -  így az iskolákat is - elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés  fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését.  A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai energiahelyzetet.