„Klubrádió
Esti gyors

Emelkedő rezsiárak az önkormányzatoknál: "A helyzet katasztrofális, ebből nincs kiút"

30/08/2022 19:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Nagy bajban vannak a rezsiárak növekedése miatt az önkormányzatok: ezt három ellenzéki, illetve független polgármester, Gémesi György (Gödöllő), Molnár Róbert (Kübekháza) és Wittinghoff Tamás (Budaörs) mellett Székesfehérvár fideszes vezetője, Cser-Palkovics András is megerősíti. Molnár Róbert úgy fogalmazott: ebből a helyzetből egyszerűen nincs kiút. Cser-Palkovics bízik abban, hogy a kormány hajlandó lesz tárgyalni az önkormányzatokkal.

2022. augusztus 30. Esti gyors / részlet, Molnár Tamás összeállítása (22.08.30.)
07:27
00:00

Úgy tűnik, az olyan gazdagabb, a kormánynak kedvesnek mondható településeknek is nagy gondot jelentenek az új energiaárak, mint például Székesfehérvár.

Hatalmas bajban vannak a rezsiárak növekedése miatt az önkormányzatok. Ezt most nem kormányfüggetlen politikusok vagy energetikai szakértők állítják, hanem Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András. A város első embere Facebook-oldalán tette közzé írását arról, hogy szerinte a háború miatt kialakult energiaválság következtében a magyar települések pártállástól függetlenül vagy egyáltalán nem kapnak energiaszolgáltatóktól ajánlatot, vagy akár a tavalyi árak tízszeresét is elkérik tőlük az energiahordozókért, amit az önkormányzatok nem tudnak kifizetni. Ez európai szintű gond lehet – tette hozzá.

Úgy folytatta: ennek következtében problémás lehet minden önkormányzat által üzemeltetett intézmény energiaellátása, így villany és gáz nélkül maradhatnak óvodák, bölcsődék, idősotthonok, orvosi rendelők, de lekapcsolhatják az utcákon a közvilágítást is éjszaka. Példaként említette, hogy a közvilágítás Székesfehérváron tavaly 200 millió forintba került, idén ez már a 2-3-szorosa lesz, jövőre pedig 1,6 milliárd – a jelenlegi árakon számolva.

Első alkalommal adták át az Év emlékhelye díjat
 
Cser-Palkovics András Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, illetve a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ha még az olyan gazdagabb településeknek is gondot okoz az energiahordozók kifizetése, mint Székesfehérvár, akkor a kisebb települések még nagyobb gondban vannak. Ha Székesfehérvár fideszes polgármestere is azt mondja, ettől az ütéstől ők is megrogynak, akkor a kormánynak érdemes elgondolkodnia, mert Fehérvár még jobb anyagi helyzetben van, mint a települések átlagosan. Gémesi elmondta, Gödöllő is közbeszerzésen szerzi be az energiát, és a gázra már tízszeres ajánlatot kaptak. Ez elképesztő, kigazdálkodhatatlan, pláne év közben – fogalmazott.

Azt mondta: sokkal komolyabban kell venni az önkormányzatokat, és nem nagyképűen azt mondani, hogy "van ott pénz", mert ha van is az önkormányzatoknál, az le van kötve, beruházásokat végeznek belőle, megvan a helye, csak még nincs kifizetve. Szerinte le kell ülnie a kormánynak az önkormányzatokkal tárgyalni ezekről a kérdésekről, mert jön a tél, a számlák megérkeznek a településekhez, amelyek majd nem tudnak fizetni, és esetleg csődhullám is elindulhat.

 
Gémesi György (kép: Facebook)
 

Gémesi állítását a magyar-román-szerb hármas határnál lévő Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert is alátámasztja, szerinte ebből a helyzetből egyszerűen nincs kiút. "A helyzet katasztrofális", igaza van Cser-Palkovics Andrásnak, aki azt mondta, hogy kivéreztették az önkormányzatokat – tette hozzá. Nemcsak a kicsik, a nagy települések se tudnak megbirkózni az ilyen rezsiárakkal, nem tudják majd fenntartani a bölcsődéket, az orvosi rendelőket, a sportkomplexumokat. A gáz 412 százalékkal, a közvilágítás 300, az intézményi áram 350 százalékkal emelkedik náluk, és ilyen nettó állami finanszírozás mellett ezt lehetetlen kigazdálkodni. Valószínűleg lekapcsolják a közvilágítást éjszaka éjféltől négyig, vagy minden második lámpát lekapcsolják a főutcán, ahol nagyon erősek a fényforrások, de ezzel csak "nyújtják a rétestésztát", a helyzet nem oldódik meg.

Hozzátette: az a problémája, hogy a kormány nem hallgatja meg őket. Húsz éve vezeti a települést, önkormányzati szervezetekben benne van, és egy polgármestertársa mondta még, hogy bárki felhívta volna a minisztériumból egy jogszabály előkészítésénél, hogy "szerintetek mit kellene csinálni". Szerinte végiggondolatlan az egész, a kormány fel se mérte, hogy ebből micsoda probléma lehet.

 
Molnár Róbert
Fotó: Facebook
 

Hasonló véleményen van Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy már a fideszes polgármesterek is egyre gyakrabban emelnek szót az önkormányzatokat ért problémák miatt. "Ez a helyzet megoldhatatlan, és már jóval korábban Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a TÖOSZ elnöke azt mondta, hogy néhány hónapon belül padlóra kerül valamennyi önkormányzat. Ők meglévő szerződéseik miatt idén "csak" minimum 200 millióval fizetnek többet, de jövőre ez már 2 milliárd többletkiadásuk lesz gázra és villanyra, és 10-12 milliárd az éves költségvetése a városnak. Ebből "részben törvénytelenül" elvon az állam szolidaritási hozzájárulás címén több mint 4 milliárdot, lejön több mint 2 milliárd rezsire, lehúzhatják a rolót, ha nincs állami beavatkozás. Ezt csak önkormányzati erőből nem megoldható – értett egyet Cser-Palkoviccsal.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Wittinghoff Tamás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 
 

A polgármesterek egyöntetűen a legnagyobb gondnak azt tartják, hogy a kormány semmilyen szinten nem hajlandó konzultálni velük, a települések önmagukban pedig képtelenek kifizetni a megemelkedett árakat, hiába állítja a kormány, hogy vannak tartalékaik.

Cser-Palkovics András ettől függetlenül bizakodik abban, hogy a kormány hajlandó lesz tárgyalni az önkormányzatokkal, akiknek addigra konkrét összegekkel kell előállniuk. Ugyanakkor szerinte a településeknek arra is fel kell készülniük, ha nem, vagy nem olyan mértékben érkezik támogatás, mint ahogy azt várják.

A teljes összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. augusztus 30., kedd 18:50
Riporter: Molnár Tamás