„Klubrádió
A lényeg

Kormányzati mélygarázs miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

26/08/2022 14:52

| Szerző: Klubrádió

Kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta az I. kerület polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. A véletlenen múlott, hogy értesültek erről – jelezte V. Naszályi Márta.

A párbeszédes V. Naszályi Márta hozzátette: „A fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.”

Szerinte azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre. A polgármester elmondta, hogy sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.

(forrás: MTI)