„Klubrádió
Reggeli gyors

Rezsiköltségek: a háttérben készül a kormány a települések kompenzálására

29/07/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Állami rezsitámogatási rendszer készül a településeknek, enélkül ugyanis nem tudnák kifizetni a megnövekedett rezsiköltségeket – mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Mivel a települések nagy részének nincs szinte semmilyen saját bevétele, ők csak állami támogatásból tudják majd kifizetni a számlákat, a többi település pedig sávosan kaphat majd támogatást – Tab fideszes polgármestere szerint normatív és nem politikai alapon

2022. július 29. Reggeli gyors - részlet 22.07.29. Schmidt Jenő
08:32
00:00

Készül a háttérben egy támogatási rendszer, és főként az lesz a kiindulási alap, hogy mekkora az állami rész és mekkora a saját bevétel – mondta Schmidt Jenő a Reggeli gyorsban. Mivel a települések nagy részének szinte semmilyen saját bevétele nincs, ők csak állami támogatásból tudják majd kifizetni a négy-ötszörösére emelkedett villany- és gázszámlákat, a többi település pedig sávosan kaphat majd támogatást, Tab fideszes polgármestere szerint normatív és nem politikai alapon, mint fogalmazott: véletlenül se azért, mert „az egyik település valakinek tetszik, a másik meg nem”. Szerinte október-novemberre a települések jelentős része támogatást fog kapni.

Schmidt Jenő kiemelte, hogy a szociális ellátásban, idősellátásban, illetve az óvodákban és bölcsödékben mindenképpen fűteni fognak az önkormányzatok, más intézményekben viszont lehetnek korlátozások: művelődési házak színháztermeinél valószínűleg lekapcsolják a fűtést, könyvtáraknál elképzelhető a csökkentett nyitvatartás. A közvilágításban nem gondolja, hogy korlátozás lenne, de ha valahol „nagyon szorít a kabát”, akár az is előfordulhat. Ezután jöhet az önkormányzatoknál a saját forrásos beruházások leállítása, a költségek átcsoportosítása, majd a „nagyon kemény fokozat”, a bérköltségek csökkentése.

A kisebb települések állami forrást kapnak a szociális támogatásokra, ők valószínűleg fognak tudni valamennyit segíteni azoknak a családoknak, akik nem tudják kifizetni a rezsicsökkentés megvágása miatt megnövekedő számláikat – mondta Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke szerint az a nagy kérdés, hogy azoknak az önkormányzatoknak, akiknek a saját bevételből kellene szociális támogatást adniuk, lesz-e erre elegendő forrásuk. Ez utóbbi a nagyobb településekre vonatkozik, a teljes népesség több mint fele ott él. 

Arra felhívta a figyelmet, hogy ez viszont nem havi rendszerességgel megy, az önkormányzatnak havi rendszerességgel van lehetősége támogatásokat adni rászorulóknak. Aki tehát minden hónapban önkormányzati támogatásra számít, azt el kell keseríteni, ilyen nem lesz – ismertette a településvezető.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2022. július 29., péntek 07:30
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert