„Klubrádió
Megbeszéljük...

Készül a rezsiemelésre az egyik legszegényebb kerület

22/07/2022 18:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A józsefvárosi önkormányzat számításai szerint jövőre 1 milliárd forinttal többet fognak fizetni a tulajdonukban lévő épületek rezsijéért. Pikó András kerületi polgármester szerint azonban ebben a helyzetben is támogatni fogják a rászorulókat. A megélhetési válsággal küzdők megsegítésére szolgáló öt pontos javaslatcsomagot a polgármester szeptemberben terjeszti a képviselőtestület elé. Ennek részleteit ismertette a Megbeszéljük című műsorban.  Dupla fűtéstámogatással és élelmiszercsomaggal is készül Józsefváros a megugró rezsiszámlákra.

2022. július 22. Megbeszéljük 2022.07.22. Pikó András
12:16
00:00

"Nem biztos, hogy mindenki gondját meg tudjuk oldani, de igyekszünk minél több lakos terheit enyhíteni" – mondta Pikó András, az egy főre jutó jövedelmek alapján egyik legszegényebb városrész, a VIII. kerület polgármestere.

A kormány által bejelentett rezsiemelés hatványozottan sújtja az önkormányzatokat, mivel a kerületi közintézmények energiaköltségeit nekik kell finanszírozniuk. Július 21-én, csütörtökön rendkívüli képviselőtestületi ülést tartott a józsefvárosi önkormányzat a jövő évi energia-költségvetés megvitatására. A közbeszerzési ajánlatok közül a legolcsóbb is tizenegyszer annyiba került, mint a tavalyi ár – mondta Pikó.

Ugyanakkor a polgármester ebben a helyzetben is politikai kötelességnek tartja, hogy a rászoruló családoknak támogatást nyújtsanak. Az ötpontos javaslatcsomag első helyén az áll, hogy az önkormányzat megduplázza az eddigi fűtési támogatásokat. A kerület rászoruló lakosai így havonta hatezer forintot igényelhetnek. A második pont egyszeri harminc-negyvenezer forintos támogatás igénylését teszi lehetővé a megnövekedett rezsiköltségek rendezésére. Harmadik lépésként kis értékű (háromszáz-ötszázezer forintnyi) otthonfelújítási támogatást igényelhetnek azok, akik az energiaköltségeik csökkentése érdekében régi fűtőberendezésüket újabb, takarékosabb modellre cserélnék. Ez a támogatási forma lehetővé teszi az elhasználódott kazánok, bojlerek és villanyégők cseréjét. A csomag negyedik pontjaként a kerületben működő RenoPont iroda tevékenységét terjesztik ki. Itt az érdeklődök tanácsokat kaphatnak energiatakarékossági kérdésekben. Az ötödik pont keretében pedig alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat fognak szétosztani a rászorulók között – fejtette ki Pikó András.

A józsefvárosi hivatal jelenleg is felmérésekben kutatja, hogy az őszi-téli időszakban várhatóan kik és mennyi támogatást fognak igényelni az önkormányzattól. A támogatások igénylésének feltételeit ehhez mérten fogják meghatározni. A VIII. kerület jelenleg évi körülbelül harminc milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik. A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy támogatást igénylők nagy száma miatt a forrásaik pótlására lesz majd szükség. Ugyanakkor a társadalmi szolidaritás jegyében politikai kötelességnek tartja a rászorulók támogatását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Pikó Andrással
2022. július 22., péntek, 17:15
Riporter: Bolgár György