„Klubrádió
Esti gyors

Pikó: A Fidesszel szemben kőkeményen, kérlelhetetlenül, de tisztességesen kell politizálni

28/12/2021 14:18

| Szerző: Klubrádió/szg

„Nem vagyok rá büszke, de az egyik legkonfliktusosabb polgármester lettem” – mondta Pikó András, a VIII. kerület vezetője, a Klubrádió volt munkatársa. Szerinte bele kell állni Kocsis Mátéba, Sára Botondba, nem kell elugrani a bunyó elől. Ezzel a rendszerrel szemben kőkeményen és kérlelhetetlenül kell politizálni (így tesznek ők is), de ezt lehet tisztességesen is csinálni – fogalmazott.

2021. december 27. Esti gyors / részlet, Pikó András (21.12.27.)
47:28
00:00

Év végén az Esti gyorsban összegző beszélgetéseket hallhatnak: első vendégünk Pikó András, a VIII. kerület polgármestere, a Klubrádió korábbi műsorvezetője volt, aki 2019 óta áll Józsefváros élén.

Nehezen szokta meg

Azzal kezdte: nagyon nehezen szokta meg a polgármester úr megszólítást, volt 3-4 hónap, amikor ilyenkor körbenézett, hogy kiről beszélnek. Nehezen viseli a kötelező megjelenéseket is, amikor biodíszletnek kell lennie, de azt szereti, ha odajönnek hozzá az utcán egy problémával. Kijelentette: „két dolgot fogadtam meg, hogy nem fogok se lopni, se hazudni”; utóbbival kapcsolatban azt említette, amikor valaki odajön hozzá, hogy évtizedek óta vár egy lakásra, és megkéri, hogy utaljon ki neki egyet. (Amit egyébként nem tehet, megszüntették, hogy ez a polgármester saját hatásköre legyen, bizottság dönt.)

Azzal szokta csúfolni a Fidesz, hogy neki kerületfejlesztésnek számít a közvécék elhelyezése, de szerinte ez igenis fontos probléma. Általában a politikusi teljesítményt azzal szokták mérni, hogy mi minden épült, hány utcát újítottak fel. Például bevállalták, hogy a Somogyi Béla utcát felújítják, ez 220 millió forint, nagyon örül neki mindenki, és tényleg fontos, de szerinte az elektronikus ügyfélszolgálat fejlesztése fontosabb. Nagyon átalakul az ember politikusi nézőpontja, hogy mit tart sikernek:  például annak tartja a kiadott bérlakások számának növekedését, az ügyfélszolgálatot, de a vécét is. Beszélt óvodafejlesztésekről – angol nyelvoktatásról és bűvészoviról –, valamint átláthatóságot segítő vagyonrendeletről is.

Szóba került a kerületi menzaügy is: a polgármester azt mondta, nagyon ideges lett, amikor meglátta, mennyibe kerül a gyerekeknek az étel. „Ennyi erővel fel is küldhették volna őket a Karmelitába, ott biztos olcsóbb” – mondta. Hozzátette: sikerült kirúgni a haveri céget, így 45 százalékkal lett olcsóbb a közétkeztetés. Pedig erre azt mondták neki, hogy bele fog bukni. Úgy sejti, hogy ezen a területen van összefonódás a pártok között.

Nem akarja megismerni a cseleket

Néha úgy gondol magára, mint egy védőre, aki nem akarja megismerni a cseleket, a csatárok meg túlgondolják, és belevezetik a labdát. Azt monda: „a politikához egy bizonyos szinten elegendő, hogy nem hazudsz és nem lopsz, és tudod, hogy a választóidon van a fókusz”. És mindent transzparensen, nyíltan kell csinálni – tette hozzá. Pikó András azt is jelezte: nem mondaná, hogy nincs konfliktusa a saját táborával. De az is nagyon fontos, hogy bánik valaki az ellenféllel. „Nem vagyok rá büszke, de az egyik legkonfliktusosabb polgármester lettem”. Komolyan veszi, hogy minden disznóságot kipakol és kitakarít a városházáról. És ez nem megy úgy, hogy az ember szépen beszél és mindenkit megsimogat, „bele kell állni a Fideszbe, Kocsis Mátéba, Sára Botondba, nem ugrok el, amikor van egy kis bunyó” – folytatta.

 
Pikó András (kép: Facebook) 
 

Ezzel együtt beszélt arról is, hogy sokan még a támogatói közül sem látták az elvégzett munkát, csak a balhékat. Fontos feladatnak tekinti a demokrácia visszaállításának segítését, ezért az első egy-másfél év valóságfeltáró munkáját arra szánta, hogy megtudják a lakók, mire számíthatnak a Fidesztől. (Kocsis Máté polgármester és képviselő is volt, Sára Botond az előbbi tisztségben követte a kormánypárt frakcióvezetőjét.) Példaként említette, hogy hónapokon keresztül kint volt egy molinó az önkormányzat oldalán, hogy „4,6 milliárdot elvettek tőlünk”, és ez a mérések alapján el is érte az embereket.

Józsefvárosban sokat lehet tanulni a NER-ről

„Elképesztő visszaolvasni” a választási kampányban tett kijelentéseit, utólag azt látja, hogy nagyon naiv volt. Nagyon sokat készült rá, aztán olyanokkal kellett szembesülnie, hogy nincs iktatórendszer, se szerződéstár. Az volt a lényeg szerinte, hogy az újraválasztás meglegyen. „Józsefvárosban nagyon sokat tudunk tanulni a NER-ről, ezért fáj nekik annyira az elvesztése.”

Megjegyezte, volt számítás is abban, hogy elindult, mert 2010 óta mindig ellenzéki többség volt, csak nem tudott érvényesülni, Kocsis Máté legutóbb alig több mint 40 százalékot szerezve győzött. Ezzel a rendszerrel szemben kőkeményen és kérlelhetetlenül kell politizálni (így tesznek ők is), de ezt lehet tisztességesen is csinálni – hangsúlyozta. Ellenpéldaként említette: többször beszélt arról, hogy a 99-es busszal jár, és amikor először mégis szolgálati autóba kellett ülnie, ott voltak a Fidesz-közeli média fotósai. Illetve elmondása szerint egy Borkai-jellegű ügybe is szerették volna belekeverni azzal, hogy leitatják, és utána két csinos nő segítségével összehoznak egy olyan videót. Erről értesült és nem ment el a meghívásra. 

Közölte, nincsenek messzebb vezető ambíciói, mint Józsefváros. Úgy látja, hogy egy ciklus nem elég a terveikhez, és nem ugrana el a folytatás elől, de azért ez nagyon megterhelő hullámvasút. Felkészült arra is, hogy ’24-ben nem nyer, és „akkor ennyi volt” – mondta  Pikó András, aki politikai pályájának kezdete előtt távozott a Klubrádiótól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. december 27., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János