„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kunhalmi: Teljesen irreális, hogy ennyi szavazója lenne a Fidesznek

16/12/2021 21:11

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Tényleg létezik egy közvéleménykutatás, ami szerint a Fidesz jelentősen vezet az ellenzékkel szemben? Ennyire le van maradva az ellenzék? És mi lesz a népszavazással a Fudan és az álláskeresési járadék ügyében? Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes válaszolt a Megbeszéljük című műsorában.

2021. december 16. Megbeszéljük... (2021. december 16., csütörtök 16:05)
110:30
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János, Szénási Sándor Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Zsidai Péter

A lejátszóra kattintva a teljes beszélgetést meghallgathatja Bolgár György műsorában 70:12-től.

"Ez sem úgy igaz, ahogy van" - mondta Kunhalmi Ágnes arról a közvéleménykutatásról, amiről a 444.hu adott hírt csütörtökön, és ami szerint a teljes magyar lakosság körében 46%-os a Fidesz-KDNP, és csak 32%-os az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Úgy is mondhatnánk, hogy igaz is, meg nem is. Kunhalmi például döbbenetesnek nevezte, hogy "félinformációk alapján egy újság lehoz bizonyos dolgokat", ami szerinte azért okoz "turbulenciát" az ellenzéki körökben, mert nem a Magyar Nemzet hozta le, hanem a 444.hu. Az előbbi a Fidesz, senkit nem érdekelne, mondta.

Azt is mondta Kunhalmi, hogy az ellenzéki pártok együtt és külön-külön is sokféle kutatást rendeltek, de ez a felmérés a mai napig sem hozzá, sem Tóth Bertalan MSZP-elnökhöz nem jutott el, "senki nem tudott róla". Ezért őket úgy érintette a hír, "mint derült égből a villámcsapás. Aztán napközben bizony mégiscsak kiderült, hogy valóban készült egy ilyen kutatás, ami azonban használhatatlannak bizonyult, mert Kunhalmi szerint nem lett reprezentatív és a mintavételt elrontották. Kunhalmi egy másik közvéleménykutatóra hivatkozva felhívta a figyelmet, hogy ha igaz lenne a 46%-os Fidesz-támogatás, akkor az azt jelentené, hogy 3,6 millió szavazója lenne a Fidesznek, amire még nem volt példa, akkor sem, amikor a legtöbb szavazatot kapta. "Ez valami teljesen irreális" - mondta Kunhalmi.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
Kunhalmi Ágnes
 
Budapest, 2019. szeptember 13. Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Tehát ez a felmérés használhatatlan, ebből nem lehet következtetéseket levonni - mondta. Ők nem ezt, hanem azokat a kutatásokat veszik figyelembe, mint például a legutóbbi Závecz Research, ami szerint "lényegében fej-fej mellett halad a két tábor". "Kőkemény harc van"

Az ellenzék előretörései között említette az előválasztást, ahol a hat párt táborát "mégiscsak" összerázták: "ez a szövetség a kulcsa a kormányváltásnak, minden más másodrendű ehhez a stratégiaponthoz" - mondta. Szeirnte azért volt áttörés, mert a falvakban, ahol a legrosszabbul áll a demokratikus ellenzék és a legjobban a Fidesz, az előválasztás hatására, elérték az egyharmadots támogatottságot. "De ez ki lett maxolva", mondta és most azt nevezte fontosnak, hogy ezt megtartsák, "majd a nagyvárosokban Budapesten totálisan kimaxoljuk, és akkor meg lehet nyerni a választást".

Arról is beszélgettek, hogy miképpen szivároghatott ki egy ilyen anyag. Kunhalmit is ez a kérdés izgatja, hiszen, mint mondta, az elmúlt 1-2 évben egymás kezébe csaptak a pártvezetők és nem ment ki semmi. Érdekesnek nevezte, hogy a 444 nem hívta fel a valamelyik pártelnököt, majd arról beszélt hogy ha őt nem hívja fel a lap, az rendben van, mert szociként utálják vagy Kunhalmi Ágnesként nem szeretik, de akkor Donáth Annát, vagy aki szimpatikusabb? A cikket romboló hatásúnak nevezte, mert elbizonytalanítja azokat a támogatóikat, és szerinte a Fidesz pont ezt akarja elérni

Majd arról beszélt, hogy most azért kellenek a támogatók, hogy össze tudják gyűjteni a kétszer kétszázezer aláírást a népszavazáson, "ami a kormányváltás előszobája". Ez az ügyek: a Fudan és az álláskeresési járadék, amik "az ő ügyük", és szerinte nagyon is alkalmas arra, hogy megmozgassa az ellenzéki szavazókat. "Nem kamu népszavazás, mint az óvodások nemváltoztatása".

Majd arról beszélt, hogy azért is valószínűbb, az, hogy a két politikai tábor kiegyenlített, mert a Fidesz "nagyon kemény intézkedéseket hoz", a jóléti juttatásokat, a fiktív lakcímmel való csalás lehetőségét a választáson.