„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Mondjon le Schmitt Pál?

13/12/2021 00:02

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

2012-ben Tóta W. Árpáddal beszélgetett Pikó András a március 28-i Reggeli gyorsban arról, hogy plágium-botrányba keveredett a köztársasági elnök, Schmitt Pál.

2021. december 12. 20 esztendőnk hatalom (2012.03.28. Mondjon le Schmitt Pál?)
09:00
00:00

Tóta W. Árpád Dr. Schmitt áldozatai címmel írt publicisztikát a hvg.hu-ra 2012. március 27-én. Másnap arról kérdezte Pikó András, hogy ki a legnagyobb áldozat ebben a történetben. Az újságíró szerint azok, akik azt a kellemetlen feladatot kapták, hogy próbálják meg „kimosni abból a kakiból, amibe keveredett”. A SOTE doktori szabályzata kimondja, hogy vissza kell vonni a doktori címet és intézkedni kell a törlésről a személyi igazolványból. Mindez nem történt meg, hanem kitaláltak egy „abszurd hülyeséget”, hogy nem tudta, hogy plagizál, pedig 180 oldalt nem lehet véletlenül lemásolni. Egyébként meg mindenki áldozat, aki érintett az egyetemi oktatásban.

Szerinte ebben legjobban a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a beteges működése mutatkozik meg. Kitalálja Orbán Viktor, hogy kellene neki egy „hitvány, gyönge báb”, akiről nem meglepő módon kiderül, hogy tényleg az, és akkor minden követ meg kell mozgatni, „Ryan közlegény megmentése-jelenetekben”, hogy nehogy már szégyenben maradjon, miközben azért van ott, mert „egy szégyenteljes alak”.

Műsorvezetőnk, Pikó András akkor még megkérdezte Tóta W.-t, hogy ez a történet bármilyen módon nyugvópontra juthat-e Schmitt Pál lemondása nélkül. A publicista említette a magánynyugdíjpénztárak ügyét, hozzátéve: szerinte a pofátlanság olyan mértékű, hogy ez nem lóg ki a sorból. Tóta W. azt mondta, szeretné, hogy ott maradjon, mert olyan jól megtestesíti a rendszert. Eddig se volt túl sikeres elnök, mert leginkább arról ismerték, hogy „nem tud helyesen írni”, de szívesen beszél a nyelv védelméről.

Lemond-e Schmitt Pál?
 
 

Műsorvezetőnk ironizálva hozzátette: szerinte az van az egész mögött, hogy Schmitt Pál csapatjátékos, és egy doktorit se tud egyedül megírni.

Schmitt Pál 2012. április 2-án az Országgyűlésben bejelentette lemondását az államfői posztról. Utóda Áder János lett. Doktoriját azóta se írta meg. 2014-ben beválasztották a nemzet sportolói közé.