„Klubrádió
Esti gyors

Pikó András: Január végéig várhatunk az októberi adatokra

21/12/2021 19:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába igényelték meg az októberi járványadatokat, sőt a NAIH is egyértelműen kimondta, hogy ki kell adni ezeket, január végéig kénytelen Józsefváros vezetése várni. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere szerint nem lehet naprakész adatok nélkül hatékonyan védekezni.

2021. december 21. Esti gyors - részlet 21.12.21. Pikó András
07:14
00:00

Az önkormányzatok a járvány kezdetétől kérik a kormányzatot, vonják be őket is a védekezésbe, vagy legalább a védekezéshez elengedhetetlen adatokhoz való hozzáférést tegyék lehetővé. Pikó András, Józsefváros polgármestere a Klubrádióban beszélt arról, hogy már október végén kérték a kerületi járványügyi adatokat.

A politikus beszélt arról is, hogy a kerületben működő egyedülálló oltásösztönző program is akadályokba ütközik, hiszen ha meg is kapják az adatokat a különböző halasztások miatt használhatatlanná válnak, mire – akár több hónappal később – rendelkezésükre állna. Most azonban – hiába a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyételmű álláspontja az ügyben – semmilyen adat nem áll rendelkezésükre, mert a kormányhivatal azóta sem hajlandó adatokat közölni. A legutóbbi döntés értelmében január 24-ig kell várnia a vezetésnek az októberben megigényelt adatokra. 

Az önkormányzat e célra létrehozott zöldszámán jutnak ugyan információkhoz, de a hatékony védekezéshez ez nem elegendő.

"Fontos lenne tudnunk, azt, hogy milyen adatokból dolgozik a kormány, vagy más kerületek, hogy összehasonlítható legyen és a leghatékonyabb módszerhez igazodhasson a kerületi vezetés" – foglalta össze Pikó.

(Pikó András 2019 nyaráig, politikai kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Pikó Andrással
2021.12.21., kedd 18:48
Riporter: Kárpáti Iván