„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Tüntetés a Klubrádió mellett

17/12/2021 06:01

| Szerző: Klubrádió

2013. február 24-én délután tüntetés volt a Klubrádió megmaradásáért a Batthyány-örökmécsesnél, ahol Pikó András mondott beszédet.

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

2021. december 16. 20 esztendőnk hatalom (2013.02.28. Tüntetés a Klubrádió mellett)
03:58
00:00

A Klubrádió 2001-ben indult, és az első tíz évben, amíg viszonylag normálisak voltak a reklámpiaci viszonyok, el is tudta magát tartani, bár hasznot, mármint anyagi hasznot nemigen hozott. 2010-ben azonban az Orbán-kormány célkeresztjébe került, amely el akarta hallgattatni a rádiót.  

Tüntetés a Klubrádió mellett
 
 

Az egyik eszközt a gazdasági ellehetetlenítésben látta kormány, a Klubrádió által használt frekvenciát egy zenei adónak szánták, pedig köztudott, hogy a klubrádió egy beszélgetős csatorna. Nem kapott állandó, illetve tartós sugárzási jogot, így a rádió bizonytalanságban, 60 napos engedélyekkel működött, korábbi vidéki hálózatát nem használhatta, maradt budapesti regionális adó. Arató András vezérigazgató minderről a rádió melletti tüntetésen beszélt, amelyet 2013. február végén tartottak a Batthyány-örökmécsesnél több ezer ember részvételével. (Egyébként nem ez volt az első demonstráció a Klubrádió támogatására.) Arató András azt mondta, hogy rádiója a sajtószabadság szimbólumává vált, azzá tette a médiahatóság. A frekvenciával kapcsolatos jogvitákban eddig hatszor mondta ki a bíróság, hogy a hatóság törvényt sértett.

Demonstráció a Klubrádió megmaradásáért
 
Tüntetés a Klubrádióért
 MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

A tüntetés vezérszónoka Pikó András, a Hadd Szóljon! Egyesület a Klubrádióért akkori vezetője volt. Büszkeségre nincs okunk – mondta –, szégyenkezésre annál inkább. Azért, mert a kormány naponta kijátssza egymás ellen hazafiságot és az európaiságot. Az EU értékei nem fontosak Orbán Viktornak. Olyan világot épít, amelyben a szolidaritás nem jár többé a szegélyeknek, az oktatás, a tudomány, a művészet, a kultúra egyre kevesebb pénzhez jut, miközben stadionépítésre, kormányhű médiaóriásra, militáns szervezetekre jut bőven. Ez nem elosztási probléma, hanem kormányzati szintre emelt civilizációs deficit – hangsúlyozta Pikó András. Erre utal a cinikus mondat, amelyet Lázár János vetett oda a népnek: mindenki annyit ér, amennyije van. És ezt a mélységes civilizációs romlást mutatja az is, ami a Klubrádióval történik. Az anyagi ellehetetlenítés, a jogi, adminisztratív eszközök bevetése csak úgy lehetséges, ha a hatalom le akarja rombolni a demokratikus szabadság alapjait.

Az egyesület egy petíciót fogalmazott meg, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak címzett. Ebben követelik, hogy a Médiatanács adja ki a folyamatos frekvenciahasználati engedélyt, biztosítson a Klubrádiónak közösségi, tehát ingyenes frekvenciát, tegye lehetővé a volt vidéki hálózat visszaépítését, amelynek 12 tagja volt, hogy a Klubrádió ismét országos adó lehessen, ne csupán budapesti regionális rádióállomás. Egyben felkérik a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen párbeszédet egy új, korszerű médiatörvény létrehozására.

 Hadd szóljon! Egyesület a Klubrádióért
2010. óta a civil összefogás meghatározó a Klubrádió életében. A költségek 40-50 százalékát hallgatói támogatásból kell fedeznünk. 2011. júniusában a rádió elkötelezett hallgatóiból megalakult az egyesület, amelynek célja a sajtó és véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése, a Klubrádió fenntartása, a rádió szellemi értékeinek terjesztése. A tagdíj havi 1000 forint.

A tüntetésen felszólalt Haraszti Miklós, Ungváry Rudolf, Hernády Judit, Bródy János, hangüzenetet küldött Parti Nagy Lajos, Jancsó Miklós, Esterházy Péter, Iványi Gábor.

A műsor részletét  a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2013.12.23.