„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a Médiatanács elnöke, így még ez a kormány választhatja meg az utódát

15/10/2021 17:51

| Szerző: Klubrádió

A 24.hu információi szerint október 31-i hatállyal lemondott posztjáról Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöke. Mivel Karast 2013. szeptemberben nevezték ki 9 évre, megbízatása lejáratakor a jövő áprilisi választás után megalakuló kormány dönthetett volna az utódáról – ezt viszont megelőzte a lemondással.  Így tehát a jelenlegi kormánytöbbség dönt az utódlásról, kilenc évre bebetonozva a médiaszolgáltatók működését ellenőrző Méditanács új vezetőjét.

A 24.hu úgy tudja, Karas Monika már tudatta is a döntését Áder János köztársasági elnökkel. A portál értesüléseit az NMHH Kommunikációs Igazgatósága péntek délután megerősítette. Mint írták, az elnök a lemondását „új szakmai kihívások keresésével indokolta”.

Hozzátették: a politikai logika alapján viszont aligha csak az új kihívások keresése áll a döntés hátterében. Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára 2013. augusztus 19-én nevezte ki (az elhunyt Szalai Annamária helyére) a médiahatóság vezetőjévé az államfő, a kinevezéssel Karas automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált, a parlament pedig szeptember 9-én meg is választotta kilenc évre a testület élére.

A kinevezése tehát 2022 szeptemberében járna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva a több tízmilliárdos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző Méditanács új vezetőjét.

Karas Monikával egyébként meglehetősen nagyvonalú volt a törvényhozás: 2019 nyarán megháromszorozták, 1,3 millió forintról havi négymillió forintra emelték a fizetését.

A Médiatanács négy tagját – ugyancsak kilenc évre – 2019 decemberében választotta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége, közülük Hankiss Ágnes idén augusztusban elhunyt.