„Köszönjük
A lényeg

Honnal lesz gáz? – Rendkívüli képviselőgyűlést hívott össze Józsefváros polgármestere

15/07/2022 17:07

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli testületi ülésen dönt a VIII. kerület arról, hogy honnan legyen pénze földgázra az önkormányzatnak. Pikó András szerint csak most fognak igazán hiányozni az ellopott pénzek. Józsefváros polgármestere igyekszik valamilyen új megoldássl felkészülni a gáz és a villany drágulására.

Rendkívüli képviselőtestületi ülést hív össze Józsefváros polgármestere. Pikó András számításai szerint tizenegyszeresére emelkedik a kerület számára a földgáz ára a tavalyihoz képest. "A villany áráról ne is beszéljünk." Hozzátette, önmagában csak az, hogy legyen fűtés és világítás az óvodákban, a bölcsődékben és a közszolgáltatásokat biztosító hivatalokban évi majd egymilliárd forintnyi többlet kiadást jelent majd Józsefvárosnak. 

Az előzményekről is beszámolt: eddig, 15 éven keresztül, egy olyan cégen keresztül vásárolták a földgázt, amelybe az önkormányzat minden eszközét, radiátorát, kazánját vezetékét beadta apportként, így 51 százalékos tulajdoni hányada lett a cégben, ehhez azonban az akkori döntéshozók, Kocsis Máté és társai csak 30 százalékos szavazati arányt biztosítottak a cégen belül. "A konstrukció révén több, mint 3,5 milliárd forintot szivattyúzott ki a kisebbségi fideszes cég a kerületünkből. A világítást is egy hasonlóan pofátlan konstrukcióval oldották meg, az önkormányzat épületében például minden világítótestet béreljük egy haveri cégtől, jó pénzért. Ezek a szerződések idén járnak le, de ne gondolja senki, hogy könnyű tőlük megszabadulni" – magyarázta. Mindezt úgy kommentálta, "foggal-körömmel ragaszkodnak a szerzett jogukhoz és profitjukhoz."

Úgy véli, az államilag szervezett korrupció kiterjedtségét jól mutatják a józsefvárosi példák – az ellopott pénzek most fognak csak hiányozni igazán. "A tegnapi tüntetés egyik transzparense szerint nem tudunk annyit adózni, amennyit ellopnak. Igaz. A kérdés az, hogy akarunk-e azért adózni, hogy végül ellopják?"