„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: Vidéken legyen tűzijáték, de a budapesti irritáló

25/07/2022 13:37

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Sorra mondják le a települések az augusztus 20-iki tűzijátékot reakcióként arra a pénzszórásra, amit a kormány Európa legnagyobb tűzijátékaként ígért Budapestre. Gémesi György, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke szerint igenis fontos megtartani a tűzijátékokat, azok nagyságrendileg beleférnek, legfeljebb kicsit össze kell húzni a nadrágszíjat. Ha azonban a napi politikai ügyek miatt nem ünneplünk, akkor inkább egyetlen ünnepre sincs szükség.

2022. július 25. Reggeli gyors - részlet 2022.07.25. Gémesi György
08:43
00:00

Összetett kérdésnek nevezte Gémesi György, Gödöllő polgármestere azt, hogy a kormány Európa legnagyobb tűzijátékát tervezi augusztus 20-ára Budapestre, ami Gémesi szerint valóban irritáló lehet a rezsiemelés és a kata megváltoztatása után. "Egyébként is nagyon sok probléma van a közpénzekkel mostanában" - mondta, ugyanakkor szerinte nem szabad elfelejteni, hogy ez az ország születésnapja, ahhoz pedig torta illik.

Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten
 
Illusztráció
 
Budapest, 2021. augusztus 20. Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján. MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter
 

 

"Egy születésnap tortájáról beszélünk több településen", majd hozzátette, hogy nem a fővárosban rendezendő tűzijátékról beszél, hanem a vidékiekről, és hozzátette, hogy például Gödöllőn mindössze 350-400 ezer forintba kerül majd a tűzijáték. "Maga az ünnep jóval többe kerül: a színpad, a hangosítás, a technika, a fellépők, tehát ezeken a településeken az ünnephez képest jóval kisebb költségről beszélünk".

Gémesi "örül" annak, hogy sok település szolidáris azzal a gondolattal, hogy "ne pazaroljunk", és Európa legnagyobb tűzijátékát ne rendezzük meg Budapesten, "de ettől még meg fogják rendezni, a többi településeken pedig, ahol jóval kisebb költségből rendezték volna, "elmarad a születésnapról a torta".

Szerinte lehet így dönteni, "de akkor nem lesz olyan emelkedett, szép az ünnep", és Gémesi szerint mindenkiben hiányérzet lesz, hogy "elmaradt valami", amiért sokan kimennek gyerekek, családok, és nem tudnak elmenni máshova, csak ezt a pár perces tűzijátékot szeretnék megnézni. "Ezt vesszük el nagyon sok embertől" - mondta.

"Gondolkozott-e valaki azon hogy a kis településeken a tűzijátékok készítői is katások, ha ezeket lemondják, akkor ezek a katás emberek, akik anyagköltséggel együtt vállalják el, 50-60 ezer forintot kereshetnek, tőlük vesszük el a pénzt" - kérdezte Gémesi, aki szerint ez sem elhanyagolható szempont.

Gémesi hangsúlyozta, számára is irritáló, hogy "hatalmas nagy tűzijátékkal zárják augusztus 20-án állami költségekből, de az ország más részén nem ez a helyzet". A műsorvezető felvetésére, hogy van olyan település, ahol a tűzijáték összegét inkább odaadják a helyi óvodának, Gémesi azt mondta, Gödöllőn ezer óvodás gyerek van, és egymilliárdos az óvodák költségvetése, ezzel szembe állította a 350 ezer forintos tűzijátékot, amennyiből szerinte lassan egy kilincset sem lehet venni.

"Akkor hagyjuk el az egészet! Ne legyen augusztus 20-a, ne legyen március 15-e, ne legyen október 23-a" - sorolta indulatosan Gémesi. Szerinte a fürdővízzel kiöntjük a gyereket: nem Európa legnagyobbjaként beharangozott budapesti állami tűzijátékról van szó, hanem azokról az ünnepekről, amik emelkedettséget, kapaszkodót adnak az embereknek. "Szent István az Szent István", és augusztus 20-a még a bolsevik időkben is megünnepelték, "ezeket ne felejtsük el" - mondta.

Gémesi beszélt arról, hogy ő nyolc gyerekes családból származik, és hogy "mindig volt karácsonyfa, kicsit összébb húzzuk a nadrágszíjat, együtt voltunk és ünnepeltünk". "Ezeket az értékeket ne dobjuk bele a mai politikai fertőbe, ahol gyilkolják a másik oldalt".

Gémesi végül kijelentette, ők sem tudnak kikerüli ebből a "sodrásból", ezért azt mondta, hogy az interneten kikéri a helyiek véleményét a kérdésről, illetve, hogy ő maga 100 ezer forintot hozzátesz a költségekhez, és megpróbálja külső támogatóktól összehozni a többit, de nagyon rossznak nevezte, hogy "belementünk ebbe a napi, gyilkos háborúba". "Nekem fontos augusztus 20-a" - mondta Gémesi György gödöllői polgármester.