„Támogassa
A lényeg

Varga Judit a rezsiemelésről: Nem racionális a korábbi kijelentéseket számonkérni

22/07/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió

A választási kampányban is azt ígérték, hogy mindig meg fogják védeni a magyar embereket, és most is ezt teszik – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a csütörtökön bejelentett rezsiemelésről.

Összhangban van a korábbi, lakosságot védő intézkedési logikával – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a 444.hu-nak arra a kérdésére, mit gondol arról, hogy a kormány júliusban olyan intézkedéseket vezet be, amelyek ellentétesek a kampányígéreteivel.

A Tusványoson meginterjúvolt tárcavezető szerint a rezsicsökkentés már nagyon régen védi a magyar fogyasztókat, hiszen a világpiaci árak már a háború előtt is az egekben voltak. Ezzel együtt, tette hozzá, senki sem számíthatott két éve arra, hogy így elszabadulnak a világpiaci árak, ezért senki sem gondolhatja, hogy a korábbi kedvezmény az előállt helyzetben fennmaradhat az átlagfogyasztás felett. Ez szerinte nem lenne ésszerű egy ilyen környezetben. „Csak annyit kérünk, hogy egy picit figyeljen oda mindenki hogy az átlagfogyasztás felett hogyan tudja mérsékelni a fogyasztását” – fogalmazott. Varga Judit kiemelte, a lakosság számára ezután sem a tényleges világpiaci áron számolják el az energiát, hanem annál kedvezőbb szinten. Az egész Európát sújtó háborús infláció közepette tehát a magyar kormány a magyar fogyasztót, főleg a családokat, továbbra is minden lehetséges racionális eszközzel védi – tette hozzá.

 
 
Varga Judit igazságügyi miniszter interjút ad Tusványoson a 444.hu-nak – 2022. július 22., péntek. Forrás: 444.hu 
 

Arra a felvetésre, hogy a választási kampányban szó sem volt átlagfogyasztásról, a fogyasztás visszafogásáról, és Orbán Viktor miniszterelnök is többször egyértelműen azt mondta, nem lesz több a rezsi, amíg ő a kormányfő, Varga Judit azt válaszolta, háború van a szomszédban, Európában megtöbbszöröződtek az energiaárak. Innentől kezdve az, ha valaki nem néz szét a világban, és próbálja provokációra használni, hogy jobban hangozzék az újság címlapján, hogy ki milyen gazdasági helyzetben tett egy kijelentést, az nem egyezik a racionalitással – mondta. Hozzátette, nem érti a baloldali politikusok mostani támadását az intézkedés miatt, hiszen ők ők világpiaci árakat akartak rászabadítani Magyarországra.

Arra a megismételt kérdésre, hogy nem lát-e semmilyen ellentmondást a kampányígéretek és a rezsi emelése között, azt válaszolta, a választási kampányban is azt ígérték, hogy mindig meg fogják védeni a magyar embereket, a magyar családokat, és most is ezt teszik.