„Klubrádió
A lényeg

Óriási létszámhiány a rendvédelmi szerveknél, mégsem mehetnek vissza a korábban leszerelt katonák, tűzoltók

25/08/2022 07:25

| Szerző: Klubrádió

A tűzoltóknál és a rendőröknél is létszámhiány van, ennek ellenére azt, aki korábban kilépett a rendvédelmi szervektől, nem engedik visszatérni, hiába próbálkozik akár évek óta – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Annak ellenére, volna, aki visszamenne tűzoltónak, mégis tilos visszavenni a rendvédelemből korábban távozottakat július óta – ezt az RTL Híradó megkeresésére közölte a Belügyminisztérium. 

A tűzoltóságnál hivatalosan 10 százalékos a létszámhiány, de a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint van olyan település, ahol jóval nagyobb a probléma, Debrecenben például a szükséges létszám csaknem negyede hiányzik. Ezért nehezebben tudják kiadni a szabadságokat, és nagyobb teher hárul a meglévő dolgozókra.  

"Mondjuk az egyes szereken kellene lenni 6 főnek, ott csak 4 fővel vonulnak a kollégák, így sokkal nagyobb lesz a pszichikai, fizikai terhelés és gyakorlatilag hamarabb elfáradnak, mert 4 embernek kell azt megcsinálnia, amit különben 6 ember tudna megcsinálni" – mondta a Híradónak Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke.

Tarlótűz Zalában
MTI/Varga György
Fotó: Varga György / MTI
 

A tiltás nem csak a tűzoltókra, az összes rendvédelmi dolgozóra vonatkozik, vagyis a többi között a rendőrökre, valamint a büntetésvégrehajtásnál dolgozókra is. A belügyminisztérium szerint a rendőrségnél 8 százalékos a hiány

"Azt az utcákon is mindenki látja, hogy kevés a rendőr. Tapasztalhatják az emberek. Nem ritka az sem, hogy 10-20 településen egyetlen járőrpáros, egyetlen járőrautó tud szolgálatot teljesíteni. Nagyon nagy gondok vannak létszámügyileg a rendőrségnél" – mondta Gál Annamária, a Zsaruellátó Egyesület szóvivője.

Ennek ellenére július óta a korábban leszerelt munkavállalókat mégsem engedi vissza a Belügyminisztérium. Hasonló tiltásra korábban is volt példa.

Arra nem válaszoltak, hogy miért tiltják a korábban távozott rendvédelmisek visszavételét.