„Klubrádió
A lényeg

A kormány új rendelete hatályon kívül helyezi a hideg munkahelyekről szóló rendelet bizonyos részeit

20/09/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, hogy mely intézményekben nem haladhatja meg a hőmérséklet a 18 fokot. Egyben hatályon kívül helyezték a munkavédelmi törvény néhány bekezdését is.

Hétfőn este megjelent a Magyar Közlönyben a 353/2022. számú, "Egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről" szóló kormányrendelet, amely hivatalosan is szabályozza, hogy melyek azok az intézmények, amelyek helyiségeiben, tereiben a fűtés útján biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg.

A rendelet nem vonatkozik:

  • az egészségügyi intézményekre,
  • a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekre,
  • a gyermekvédelmi intézményekre, valamint
  • a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre.

És akikre vonatkozik:

  1. a kormány, illetve a kormány tagja irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv,
  2. az a) pontban megjelölt költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt vagy fenntartásában álló, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv,
  3. a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság kivételével azon gazdasági társaság, amely felett az állam a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik és az a) vagy b) pont szerinti költségvetési szerv, vagy az államnak a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyása vagy közvetett befolyása alá tartozó gazdasági társaság tulajdonosi joggyakorlásában áll.

A rendelet külön foglalkozik az uszodákkal, ahol 18 foknál magasabb hőmérséklet is lehet.

A rendelet azt is kimondja, hogy a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek – a fenntartótól, illetve a tulajdonostól függetlenül – legalább a 18 Celsius-fokot el kell érnie a köznevelési és a szakképző intézményekben, de azt nem szabályozza, hogy mennyivel legyen felette,

Ugyanakkor olyan köznevelési intézményben, amelynek épületében 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik, a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie.

A köznevelési intézmény fenntartója, illetve a szakképzési centrum részeként működő szakképző intézmény esetében a kancellár határozza meg a hőmérsékletet.

A rendelet egyszerűen hatályon kívül helyezi egy korábbi rendelet bizonyos bekezdéseit, amelyek a hideg munkahelyekről szólnak.