„Klubrádió
A lényeg

HVG: Putyin emberei már 2010 előtt megkörnyékezték Orbánt

23/09/2022 11:56

Az amerikai külügyminisztérium vizsgálati anyaga szerint 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszázmillió dollárt fordított külföldiek befolyásolására Alekszander Babakov orosz oligarcha, aki a Hvg.hu (Csak előfizetéssel olvasható a cikk) szerint már 2009 novemberében megkörnyékezte Orbán Viktort, amikor egy konferencián találkoztak.

 
Putyin Orbán Viktor
 

 

Az orosz oligarcha az amerikai vizsgálat szerint egyszerűen lefizetett külföldi politikusokat, hogy az orosz érdekek szerint cselekedjenek.

2009. november 16-án egy energetikai konferenciát tartottak Budapesten, ahol a közelgő választásra készülő Orbán Viktor a Fidesz elnökeként felszólalt, és a Hvg.hu szerint "13 év után visszatekintve legalábbis megmosolyogtató kijelentést tett: a Fidesz már készíti Magyarország energiastratégiáját, amelynek az a célja, hogy 20 éven belül megszüntessék az ország energiafüggőségét".

Ehhez képest Orbán Viktor teljesen kiszolgáltatta Magyarországot az orosz érdekeknek. A lap szerint már a konferencia után öt nappal találkozott is egymással Orbán és Vlagyimir Putyin, "ami valószínűleg meghatározó változást hozott kettejük kapcsolatában".

"Babakov és a Putyin séfjeként elhíresült Jevgenyij Prigozsin az a két orosz oligarcha, akiket az amerikai külügyminisztérium a napokban név szerint is megemlített mint a Nyugatot destabilizáló orosz befolyásolási akciók irányítóit". A lap szerint a 2009-es nemzetközi energiafórumot nem először rendezte meg a Constellation Energy Institute, amely mögött nem valamilyen külföldi szervezőt kell keresni, hanem egy nőt, aki 2010-ben hivatalba lépő második Orbán-kormány energiabiztonsági nagykövete lett a külügyminisztériumban. Orbán Anita a Penn America Energy tanácsadó testületének a mai napig tagja, a Vodafone Magyarország igazgatósági tagja, jelenleg a 12. legbefolyásosabb magyar nő a Forbes listáján.

Az amerikai legfőbb ügyész áprilisi vádirata szerint Babakov és két társa amerikai és európai politikusokat fizettek le, hogy befolyásolják a közvéleményt. 2010. június 5-én, hat nappal a második Orbán-kormány beiktatása után Oroszországban megalakult az Orosz–Magyar Baráti Társaság, amelynek elnöke Jurij Poljakov, egyik tagja pedig maga Babakov lett.