„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek szerint Oroszország nem felelős a háborúért

22/08/2022 14:48

Kérdezz meg egy fideszest, ki a hibás a háborúért! Itt a tuti válasz.

A magyar választókat kérdezte meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az IDEA Intézet. A felmérésből az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak csak 3 százaléka gondolja Oroszországot felelősnek, és alig van valaki közülük (2 százalék), aki szerint Oroszország a felelős azért, hogy még nincs béke a felek között, írja a 24.hu.

A felmérés eredményéről Vasali Zoltán, az Vasali Zoltán, az IDEA intézet elemzője a Klubrádiónak is nyilatkozott, a vele készített interjút az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

2022. augusztus 22. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Vasali Zoltán - 2022.08.22.
06:33
00:00


 

Ukrajnai háború - Szolidaritási tüntetést tartottak a szaba
 
Archív /Budapest, 2022. április 2. Résztvevők a Magyarországra menekült ukrán anyák felvonulásán Budapest belvárosában. MTI/Bruzák Noémi
 
 

Még a Mi Hazánk szavazói sem ennyire elfogultak, 14 százalékuk az oroszokat hibáztatja a háborúért, és ugyanilyen arányban gondolják felelősnek is őket abban, hogy még nem született béke. Az ellenzéki összefogáshoz húzó válaszadók 64 százaléka viszont az oroszokat teszi felelőssé a háborúért, és a béke hiányát is 61 százalékuk az oroszok nyakába varrja.

A fideszesek és a Mi Hazánk választói az Egyesült Államokat hibáztatja a háborúért, négyszer annyi Fidesz szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

Nagyjából pártállástól függetlenül mindenki egyetértett abban, hogy a növekvő megélhetési költségek és az elszabaduló energiaárak a legaggályosabbak a háború miatt. Az összellenzéki szavazók jelentős része (21 százaléka) gondolja a legkomolyabb fenyegetésnek azt, hogy az oroszok nukleáris fegyvert vetnek be, míg a kormánypárti szavazók 29 százaléka legjobban a gazdaság visszaesésétől, és az itthoni munkahelyek elvesztésétől tart.

"A kutatás arra is kitért, hogy a választók elérhetőnek érzik-e azt, hogy Magyarország úgy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget, hogy közben a fenntartható energiatermeléshez is közelebb kerülünk. A kérdésben a Fidesz szavazói gondolják a legnagyobb arányban (28 százalék) kivitelezhetetlennek az EU felgyorsított klímapolitikáját, míg a baloldal szimpatizánsainak többsége (49 százaléka) szerint minden forrást a megújuló energiatermelésbe kell fordítani, és akkor mindkét cél teljesíthető. A Mi Hazánk szavazói megosztottak a kérdésben" - írja a lap.