„Köszönjük,
A lényeg

A Lavrovval tárgyaló Szijjártó "nem is érti azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd"

25/09/2022 12:39

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A szankciók károkat okoznak Európának, nem kényszerítették térdre Oroszországot, és nem vittek közelebb a békéhez, tehát ez a politika teljes kudarc – mondta Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter, aki a napokban az EU kérése ellenére tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, "nem is érti azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd".

Szijjártó az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy az Európai Unió által az ukrajnai háború miatt eddig meghozott szankciók hatására az egekben van az európai infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, a földgáz ára és az élelmiszerárak, a kontinens gazdasága recesszióba került.

Azt mondta: az első szankciós intézkedések tárgyalásánál nem ezt ígérték Brüsszelben, akkor az volt az előrejelzés, hogy ezek a szankciók Oroszországot térdre kényszerítik, ezekkel lehet közelebb kerülni a békéhez. „Ez teljes kudarcba fulladt, hiszen ma már világosan látszik, hogy ezek a szankciók sokkal jobban fájtak Európának, mint Oroszországnak, és hatalmas károkat okoznak az EU gazdaságának” – vélekedett.

Szijjártó Péter rossz iránynak nevezte az uniós tagállamok vezetőinek New York-i találkozóján a nyolcadik szankciós csomaggal kapcsolatos megállapodását, majd hangsúlyozta, erről nincs végleges döntés, és még csak előterjesztés sem készült. „Semmilyen olyan döntéshez nem adjuk a hozzájárulásunkat, ami a magyar nemzeti érdeket sértené. Az energiaellátásunk biztonsága továbbra is vörös vonal, számunkra elfogadhatatlan minden olyan szankció, amely az energiaellátásunkat veszélyeztetné” – ismételte meg.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy az ENSZ Közgyűlésének New Yorkban tartott ülésén találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek (egyébként egy Putyin-kép alatt). „Én a párbeszédet, a tárgyalást értéknek tartom, úgy tűnik, hogy ezzel nincsen mindenki így ebben a helyzetben” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy a találkozón az EU-s külügyminiszterek közül egyedüliként találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.

Arra azonban nem tért ki az interjúban, hogy mindezt annak ellenére tette, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel – és ennek a kérésnek a magyar kormányon kívül mindenki eleget is tett.

Visszatérve: Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a közgyűlésen nem jöttek létre olyan tárgyalások és megbeszélések, amelyek eredményeként közelebb juthattak volna az ukrajnai háború lezárásához. „Nagyon csalódott vagyok. Nem is értem azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd. Én azt gondolom, hogy ha a kommunikációs csatornákat, a diplomáciai csatornákat elzárjuk, véglegesen feladjuk és elveszítjük azt a reményt, hogy ennek a háborúnak egyszer vége lesz” – fogalmazott a miniszter.

Aki arra is kitért, hogy „a Gazprom továbbra is szállít földgázt Magyarországra, a korábban megkötött szerződéses mennyiségen felül minden nap 5,8 millió köbméter plusz gáz szállítását teljesíti”.