„Támogassa
A lényeg

Euronews: Szijjártó az EU kifejezett kérése ellenére találkozott Lavrovval

23/09/2022 19:52

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter órákkal azután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel – írja az Euronews. Hozzátették: csütörtökön az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Peter Stano szóvivő azt mondta, a tagállamok megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben értelmetlen lenne Lavrovval találkozni.

Csütörtökön a ciprusi külügyminiszter az Európai Unió kérésére lemondta a tervezett New York-i találkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – írja az Euronews. Az Európai Bizottság szokásos sajtóértekezletén ezután került szóba az, hogy a tagállamoknak helyes-e a mostani ENSZ-közgyűlés alatt kétoldalú megbeszélést folytatni az orosz kormány tagjaival. Az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano erre egyértelmű nemmel felelt. Szerinte ezzel minden tagállam tisztában is van. 

"Általánosságban nincs sok értelme jelenleg az orosz vezetőkkel találkozni, hiszen Putyin nagyon világosan elmondta az egész világnak, hogy nem érdekelt a békében, inkább folytatná az agressziót az ENSZ alapokmányát megsértve" – fogalmazott a szóvivő.

Peter Stano szerint minden tagállam tudomásul is vette ezt az álláspontot. "Egyetértés van az EU tagállamai között abban, hogy jelenleg, ebben a különleges helyzetben Lavrovval találkozni például New Yorkban értelmetlen, hiszen semmilyen szükséges eredményt nem hoz" – idézte a portál.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ehhez képest pénteken reggel olyan fotót osztott meg, amelyen az látható, hogy az ő és a Lavrov vezette delegáció tárgyal egy szobában. Szijjártó szerint „a háborús inflációra és az elszabaduló energiaárakra egyetlen megoldás van: a béke.” 

Az Euronews a találkozóval kapcsolatban kereste Stanót, aki megismételte csütörtöki nyilatkozatát, és hozzátette: „A végső felelősség ezek megvalósulásáért minden esetben az adott tagállamok terheli.”