„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Azt döntötte el a kormány, hogy nem mer dönteni

19/09/2022 11:03

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Bár a miniszterek szerint is véget kellene vetni az árspakáknak, de a kormányülésen van egy makacs ember, aki azt mondja, hogy nyet, vagy nein, és az ott ülő gazdasági miniszterek nem mernek szólni, mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a Reggeli gyorsban, aki szerint a kormány időt húz. A szankciók működnek, ezért már középtávon is csökkenni fog az energiaár, de a gazdasági szakember szerint már nem jön vissza az olcsó energiaár időszaka a világban.

2022. szeptember 19. Reggeli gyors - részlet 2022.09.19. Bod Péter Ákos
11:22
00:00

Szombaton rendkívüli kormányülésen határoztak az árstop fenntartásáról az üzemanyagra és az alapvető élelmiszerekre, illetve a kamatstop is fennmarad. Bod Péter Ákos, az Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Reggeli gyorsban erre azt mondta, ez a szombati döntés arról szól, hogy a kormány nem mer dönteni.

Orbán és apja
 
Orbán Viktor és az apja, Orbán Győző egy futballmeccsen a páholyban.
 

 

Szerinte nincs szó arról, hogy a választások után nem számít a népszerűség, mert "a kormányfő mindig népszerű akar lenni, állandó választási küzdelemben van". Szerinte a hosszú távú gondolkodás "nem számít", hanem "csak a következő néhány hét számít" ennek a kormánynak. Arról beszélt, hogy a hatósági ár rögzítése mindig felveti, hogy "mi lesz, amikor kivezetik", és Bod Péter Ákos szerint "minél tovább elhúzzák, annál kínosabb a kivezetése". És hiába sürgette minden közgazdász, és még néhány miniszter is a kormányzatot, hogy "csináljon valamit ezzel a regulával", mert nem jó dolog a hatósági ár rögzítése, de "mégsem mertek dönteni".

Bod Péter Ákos szerint "ez nem túl értelmes gazdaságpolitika, "de mi a rációból indulunk ki, hogy mi jó, mi nem jó a nemzetgazdaságnak, a társadalomnak, esetleg az inflációnak, és ezek a döntések általában nagyon rossz döntések, de nyilván van egy politikai kalkuláció", amit ő nem lát át.

"Van egy makacs ember, aki azt mondja a kormányülésen, hogy nyet, vagy nein, de az ott ülő gazdasági miniszterek nem mernek szólni", holott szűkebb körben ők is elmondják, hogy nem jó megoldás az árak rögzítése.

Miben lehet reménykedni? Az üzemanyagoknál abban, hogy miután a szankciók nagyon is működnek, és az oroszoktól kevesebb olajat vásárolnak meg, és kevesebb gázt is fognak venni, és erőteljes az energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be, középtávon csökkenni fog az energiaár. Ugyanakkor mint a volt jegybankelnök elmondta, "ez csak egy tétel". A nagy kérdés ugyanis szerinte az, hogy a magyar gazdaság egészével mi lesz. Mert hiába megy lejjebb az olaj ára dollárban, azt nem lehet tudni, hogy ez mit jelent majd forintban. Nem tudjuk, "meddig gyengélkedik a forint, és hogyan reagálnak a mostani kormánydöntésre pénzpiacok".

Szerinte továbbra is ugyanazok a kérdésekkel néz szembe Magyarország, ugyanazokkal a dilemmákkal, csak arrébb tolták pár hónappal. De Bod Péter Ákos szerint ebben logika van, mert "más markával szedik a csalánt": eddig a bankokra terhelték a terheket, de ők meg nem estek a fejükre, és ha egy termék ára rögzítve van, de közben ugyanúgy nekik is ki kell fizetniük a rezsit, ezért a többi termék fog tovább drágulni. Ránk pakolják, miközben a kormány azt mondja, hogy megvédték a magyar családokat. Bod Péter azt mondta, ha azt hallja, hogy magyar családok, akkor azonnal a pénztárcájához kap, "mert valaki abban akar turkálni".

A lakosságnál a vállalatok annyival előrébb vannak, hogy már a tavalyi nagy áremelkedésnél felkészültek, "mert az energiamizéria nem a putyini háborúval kezdődött, az csak rárakott, ezért "ipari körökben" már tavaly megkezdődött az alkalmazkodás. Ugyanakkor vannak vállalatok, ahol nem lehet kigazdálkodni az energiaárakat, ezért Bod Péter szerint ezért egy halom termelést le fognak állítani, hiába készültek egész Nyugat-Európában jelentős segítőprogramok. "Ez keserves dolog, de a realitás, hogy a világban felmentek az energiaárak, és a klímaváltozás miatt arra nem is lehet számítani, hogy az olcsó energia korszaka visszatér. Kár, hogy az ország elvesztegetett néhány évet" - tette hozzá.

Szerinte a Mol-t nem kell félteni, mert a cégnek óriási nyeresége volt az eddigi hónapokban is, a probléma a kiskereskedővel, a boltosokkal van, "akik nem ülnek ott a VIP-páholyban a focimeccsen", ezért az ő költségeiket nem is térítik meg, "hanem csak boldog karácsonyt kívánnak nekik".

Bod Péter Ákos szerint ha 2022 végén a 2021 évi benzinárral dolgozik az állam, ahhoz nincs köze a gazdaságnak, ez csak politika.

Az építőiparról is szó esett, amiről Bod Péter azt mondta, hogy ha leállítják az állami beruházásokat, ezért a 2023-as év elején óriási visszaesés következik be a megrendeléseikben, tehát az építőiparnak a rezsiköltségek megnövekedésén túl is meglesznek a problémái, mivel jelentős rétegeknek most nem futja annyira, hogy felújítsanak, vagy belefogjanak valamibe.