„Klubrádió
A lényeg

Gulyás Gergely: Marad a benzinár-, az élelmiszerár- és a kamatstop

17/09/2022 13:36

| Szerző: Klubrádió

Szombat reggel derült ki, hogy 13 órakor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Meghosszabbítják a benzinár-, az élelmiszerár- és a kamatstopot.

Egész napos ülést tart a kormány – mondta Gulyás Gergely. 

– A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítjuk a benzin- és élelmiszerárstopot – jelentette be a miniszter, aki hozzátette: a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

– Kis- és középvállalkozók támogatási programot fogadott el a kormány – ezt a Nagy Márton gazdaságfejleszési miniszter jelentette be. A feldolgozóipari kkv-kat célozzák ezzel a programmal, (ami október 1-jén indul és 2023 végéig tart) cserébe azt kérik, hogy tartsák meg a foglalkoztatottak 90 százalékát.

– Gyármentő programot és új munkahelyvédelmi akciótervet is hirdet a kormány  is. A következő néhány hétben dolgozzák ki a részleteket.

– A kormány az Európai Bizottság általi kéréseket vagy elfogadta, vagy kompromisszumra jutottak. A kormány a vállalásokat jóváhagyta, jövő héten az erről szóló törvényeket benyújtják az Országgyűlés elé. A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalom irányba tett lépésnek lehet tekinteni a tárgyalásokat – mondta Gulyás Gergely.

– Gulyás újságírói kérdésre azt mondta, az EP-ben a magyar baloldal kísérlete volt arra, hogy Magyarország ne jusson uniós pénzekhez. "Ez egy vicc, ami már unalmas is" – értékelte az Európai Parlament jelentését, egyetértve Orbán Viktor véleményével. Teljes nyugalommal várja a kormány az unió holnapi döntését.

– A Demokratikus Koalíció tegnapi bejelentéséről, miszerint árnyékkormányt alakítanak a miniszter azt mondta, ha bárkinek kétsége volt, hogy a baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc, az megszabadulhat ezektől a kétségektől, itt van fekete-fehéren, hogy Gyurcsány Ferenc szeretne kormányt alakítani még felhatalmazás nélkül is.

– A jelenlegi gazdasági helyzeteben átmenetileg az új kórházberuházásokat a kormány elhalasztotta.

– Az általános iskolákban legalább 20 fok legyen, a 18 fok csak a gimnáziumokra legyen érvényes – erről tárgyal még ma a kormány.

– Ha az uniós pénzek megérkeznek, garantálva lesz a pedagógus-béremelés – jelentette ki Gulyás.

– Senkivel sem egyeztette a kormány az abortusztörvény kapcsán, nem is történt szigorítás – mondta Gulyás Gergely. A törvény nem módosult, a nők döntési szabadság megmaradt. A belügyminisztérium a szakmai kollégium véleményét vette figyelembe, amikor változtatott a szabályozáson.

 89 téli napra elegendő a gáz az ipari és a lakossági fogyasztást tekintve, ha azonban csak a lakossági gázfogyasztást nézzük, akkor 185 napra.

– Leváltott miskolci gimnázium igazgató-helyetteséről Gulyás azt mondta, megsértette a jogszabályokat, így nem lehet a pozíciójában tartani. Nem fenyeget pedagógusokat senki, a tankerület sem.

– Holnap az agrárminiszter tesz a hatósági áras tűzifáról bejelentést, de Gulyás megismételte a korábbi vállalást: aki tűzifát kér, 10 köbméternyi fát vásárolhat hatósági áron.

(via 24.hu)

Közben Orbán Viktor is posztolt a Facebookon: "Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk."