„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bokros Lajos: A gazdasági válság legfőbb okozója a kormány

30/09/2022 19:33

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A magyar kormány nem a gazdasági válság kezelésére szerződött, hanem a a bizonytalanság és kockázatok első helyen való növelésére. Ez meglátszik a forint árfolyamán, a befektetők bizalmatlanságában és az adósságállomány brutális növekedésén. A kormány vagy tud, vagy nem is akar tenni a válság kezelésének érdekében. Ebből következik, hogy a válság elmélyítésének okozója elsősorban a kormány – mondta Bokros Lajos a Megbeszéljük című műsorban. 

2022. szeptember 30. Megbeszéljük - részlet 2022.09.30. Bokros Lajos
17:06
00:00

A magyar gazdaság eleve legyengült állapotban lépte át a jelenlegi energia- és élelmiszerválság küszöbét – mondta Bokros Lajos. Hozzátette, a megelőző öt év ésszerűtlen, szakszerűtlen és felelőtlen gazdaságpolitikája olyan mértékben meggyengítette a gazdaságot, hogy már belső folyamatok is növelték az adósságot, a hiányt és az inflációt. A magyar kormány ugyanakkor védekezhetne, például a forint árfolyamának stabilizálásával. Ennek következtében ez az euróban és dollárban valóban jelentősen megnövekedett energiaár-emelkedés magyar forintba számolva alacsonyabb lenne. Ezzel szemben a kormány rontja tovább a forintot. Ez elsősorban a jegybank bűne, de az intézmény függetlensége már régen elveszett, mert tökéletesen alá van rendelve a kormány kénye-kedvének – fejtette ki az egykori pénzügyminiszter.

Ezen a héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1,25 százalékponttal emelte újra az alapkamatot, ami most már 13 százalékon áll. Ezzel együtt a jegybank elnöke, Matolcsy György azonnal bejelentette, hogy befejezték a kamatemelési ciklust, és másképpen fognak küzdeni az infláció ellen. Ez a nyilatkozat csak ártott a forint árfolyamának, ugyanis a műsor alatt 420 forint volt az euró, 431 forint pedig a dollár árfolyama.

Bokros Lajos szerint a jegybankelnök kijelentése azt sugallja, ő előre tudja, milyen lesz az infláció mértéke a következő időszakban. Ez ugyanakkor kiszámíthatatlan, mivel az infláció jelentősen külső tényezők befolyásolják. Azt is mondta a jegybank elnöke, hogy ők a belső inflációs hatások és okok ellen kívánnak fellépni, a külsőről nem tehetnek. Ezzel egyrészt az a probléma, hogy a külső és belső tényezőket nem lehet különválasztani. Például, ha a jegybank rontja a forint árfolyamát, akkor ezzel nem gyengíti, hanem fölerősíti a külföldről importált infláció hatását. Másrészt a jegybanktörvény nem a belsőleg gerjesztett infláció elleni küzdelemre szólítja föl, hanem általában mindenfajta infláció elleni lépésre szólítja fel a jegybankot. Minden olyan hatást ki kellene zárni, amivel a stabilitást veszélyezteti. Harmadrést a piacok sem tesznek különbséget. Ha a jegybank nem hajlandó fellépni az akárhonnan érkező inflációs nyomás ellen, akkor a befektetők abból joggal levonják azt a következtetést, hogy nem érdemes tartani a forintot, eladják, és három nap alatt megint csak a kamatemelés ellenére romlott a forint árfolyama – nyilatkozta Bokros Lajos.

Az Orbán-kormány az idei év első három hónapjában a hazai bruttó nemzeti jövedelem 5 százalékának megfelelő óriási összeget osztott ki politikai "cukorkaosztogatás" céljából – utalt a volt miniszter a Fidesz politikai eszközeire. Hozzátette, arra számítottak a Fideszben, hogy ez az összeget majd a második félévben pótolni fogja az Unió a rekonstrukciós és rehabilitációs alapból, ami 7,5 milliárd eurós járandóság lenne. Az EU azonban a jogállamisági deficitre hivatkozva vonakodik kifizetni ezt az összeget. A pénzhiány mérséklésére a pénznyomtatáshoz fordulhatna a kormány, ez azonban csak tovább fokozná az inflációt, és azonnal tönkretenné a forintot – mondta a szakértő.

A kormány vagy tud, vagy nem is akar tenni a válság kezelésének érdekében. Ez meglátszik a forint árfolyamán, a befektetők bizalmatlanságában és az adósságállomány brutális növekedésén. Bokros Lajos ezek alapján fenntartja az a véleményt, miszerint a magyarországi gazdasági válság elmélyülésének első és legfontosabb tényezője a mai önkényuralmi kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Bokros Lajossal
2022. szeptember 30., péntek
Riporter: Bolgár György