„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy Ádámnak diplomata-útlevele van

7/07/2022 14:21

| Szerző: Klubrádió

Matolcsy György kisebbik fia, Matolcsy Ádám diplomata-útlevéllel utazott – árulta el a Külügyminisztérium az Átlátszó.hu közérdekű adatigénylésére. Azt nem lehet tudni, hogy a Külügyminisztérium miért látta megalapozottnak Matolcsy Ádám diplomata-útlevelének engedélyezését.

Idén februárban jelent meg a Telexen a Direkt36 cikke a Matolcsy-kör felemelkedéséről, amiben különleges luxusautók kapcsolták össze Matolcsy Ádámot Somlai Bálint milliárdos üzletemberrel. A róluk készült képek egyikén, 2021 májusában Somlai a feleségével, a szüleivel, illetve apósával és anyósával együtt érkezett meg a ferihegyi repülőtér kisgépes termináljának kijáratához. Ezen a képen egy nő két útlevelet tart a kezében: egy bordót és egy zöldet. Utóbbi a diplomata-útlevél színe.

Az Átlátszó azért kereste meg májusban a Külügyminisztériumot közérdekű adatigényléssel, mert kíváncsiak voltak, kié volt a diplomata-útlevél. Így derült ki, hogy Matolcsy Ádám utazott vele.

A diplomata-útlevelek olyan plusz jogokat jelentenek, mint például a vízummentes beutazás vagy a diplomáciai mentesség. Az viszont szigorúan szabályozva van Magyarországon, hogy ki kaphat ilyen útlevelet, ezek kiadásáról a Külügyminisztérium dönt.

Mint írják, a jegybankelnök fia az 1998. évi XII. törvény. 12. § (2). alapján kapott ilyen okmányt: eszerint „kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

Hogy pontosan miért járt az értékes okmány Matolcsy Ádámnak, nem tudni, de nem ő az egyetlen, aki Szijjártó Péter minisztériumától kapott útlevelet.

Az Átlátszó felidézi, hogy diplomata-útlevelet kapott Dzsudzsák Balázs futballista is, nála azzal magyarázták a dolgot, hogy „Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre”. Hozzáteszik: Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki sör tulajdonosának és Habony Árpádnak sem kell sorban állnia az ellenőrzéshez. Sőt, Schadl Györgynek és nejének is járt a zöld okirat.