„Klubrádió
A lényeg

Varga Mihály is érzi, hogy baj van, Tállai szerint Matolcsy független

5/12/2022 15:29

| Szerző: Klubrádió

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat” – reagált a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter Matolcsy György jegybankelnök hétfő délelőtti észrevételeire.

Varga Hozzátette, "a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség)."

Matolcsy egyebek mellett azt állította délelőtt a parlamentben a Gazdasági Bizottság ülésén, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van. Kifejtette még, hogy 2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után viszont rossz döntéseket hozott a kormány. A jegybankelnök megosztotta azt a nézetét is, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel.

Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár – akit a parlamentben Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő szembesített Matolcsy szereplésével – szintén a magyar gazdaság sikereit ecsetelte válaszában – hívta fel a figyelmet a Telex.

Tállai emellett azonban kiemelte még, hogy „az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.”