„Klubrádió
Reggeli gyors

Ez a vb mindenről szól, csak a futballról nem – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

27/11/2022 17:53

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás a katari futball világbajnokságról írott jegyzetében nemcsak a sportról szólt, hanem a vb egyéb történéseiről.

2022. november 25. Reggeli gyors-részlet (2022.11.25. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:25
00:00
Az Azt beszélik a városban című számot hallják Majkától és Molnár Tamástól. Mert most megnézzük, miről beszélnek Dohában, Katar fővárosában, ahol a világ legvitatottabb világbajnoksága zajlik épp. Menjünk szépen sorjában.

Kezdődött azzal, hogy a katari szurkolók a saját rendezésű világbajnokságukon még a nyitómeccsre, a saját válogatottjuk mérkőzésére sem tudtak teltházat, de meg csak félházat sem varázsolni az Ecuador elleni 0-2 alkalmával. Sőt a szünetben egyszer csak a fél stadion elkezdett hazaszállingózni. Az, hogy gyenge a katari válogatott, kevés embert érdekel, az hogy megfigyelőrendszereket építenek be az itt lévőknek kötelezően letöltendő vb-applikációkba, és egy veszélyes mű vb-t csinálnak egy ilyen méretű eseményt soha még közelről nem látó országban, már annál inkább. Ettől függetlenül, az arab világban sokan örülnek Katar rendezésének, lévén első ízben egy arab ország, amely foci világbajnokságot rendezhet. Hát mi ez, ha nem siker? Azt, hogy sportbéli sikereket is el tud érni egy arab ország, Szaúd-Arábia mutatta meg, aki Al-Dossari csodagóljával 2-1-re verte a világbajnoki címre is esélyes, Messivel fellépő argentinokat.

Általában rengeteg az észak-afrikai és az ázsiai szurkoló Dohában. Az észak-afrikaiak, mint például a tunéziaiak, amúgy is több tízezren dolgoznak az országban, ezért aztán semmi meglepő nincs abban, hogy Tunézia gyakorlatilag hazai pályán fogadta a dánokat és játszott 0-0-ás döntetlent ellenük. Hasonlóan alakult a Marokkó-Horvátország meccs is.

A torna másik nagy meglepetését a japánok okozták, akik fordítottak es 2-1-re verték Németországot. Szegény német csapat nem mondhatni, hogy sokat tud foglalkozni a futballal: előbb a FIFA sárga lapos fenyegetése miatt visszakoztak a homoszexuálisok melletti kiállást jelentő One Love (Egy szeretet) feliratú karszalagtól, majd utána hiába tiltakoztak befogott szájjal a katari elnyomás ellen, amit a FIFA támogat, meglehetősen gyávának minősítették őket a közösségi oldalakon. Pedig. ellentétben a 6 másik válogatottal, ők legalább kiálltak az értékeikért. Mindenesetre a német csapatnál megint áll a bál, mint 2018-ban. A japán gólokat szerző Doan és Asano egyébként mindketten Németországban futballoznak - hol máshol?

De a német játékosok tette eltörpül, ha belegondolunk abba, hogy mit tettek az irániak az Anglia ellen 6-2-re elveszített első meccsük előtt. Az iráni válogatott játékosai ugyanis néma csendben hallgatták a himnuszt, nem énekelték, hiába volt kötelező az, ezzel állva ki az iráni tüntetők mellett, ami gyakorlatilag az életük kockáztatását jelenti, nem is beszélve a családjukról. És ezt nem ellensúlyozta. hogy egy, azaz egy iráni másodedző hatalmas átéléssel szinte üvöltötte a himnuszt.

Ahogy az egyik osztrák kollégám mondta: ez a világbajnokság mindenről szól, csak a futballról nem.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. november 25-i Reggeli gyorsban hangzottak el.