„Klubrádió

Koronavírus-dosszié

4/03/2020 11:13

| Szerző: Klubrádió

Ritkán akad olyan főszereplője a világ hírfolyamának, aki, vagy ami, annyi ideig és oly mértékben uralja a médiatartalmakat, mint a tavaly decemberben felbukkant koronavírus. A könnyebb tájékozódás kedvéért 2020 március elejétől május közepéig egybegyűjtöttük a szalagcímes organizmusról szóló cikkeink javát, valamint a legfontosabb hivatalos és szakmai oldalakat, ahol informálódni lehet a témában. Cikklistánkat a járványhelyzet enyhülésével, május 20-án lezártuk, a kórokozó egészségügyi, társadalmi és politikai hatásaival foglalkozó tartalmaink továbbra is ajánljuk figyelmébe, ezeket közvetlenül a címlapról és az archívumból érheti el. 

A legfontosabb hazai és külföldi internetes linkek, ahol folyamatosan frissülnek a koronavírussal kapcsolatos információk, az utazástól kezdve a megelőzést szolgáló otthoni teendőkig:

koronavírus
WHO (angol nyelvű) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi, rendszeresen frissülő listából nyithatja meg koronavírusról szóló fontosabb anyagainkat. A cikkeket, amelyek elsősorban a koronavírus magyarországi vonatkozásaira fókuszálnak, természetesen továbbra is megtalálják külön-külön is a honlapunkon.

Legfrissebb híreink, interjúink a témában: 

 

 

Milyen lélegeztető gépeket kaptunk? -2020.május 19. kedd 
A járvány arról ismerszik meg, hogy nincs elég szakember és eszköz az ellátásra. Kaptak olyan lélegzést segítő eszközöket kórházak, amelyek oda nem valók, csak otthoni használatra.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdtek a h
 

Már látszik az országos koronavírus-teszt végeredménye –  2020. május 15., péntek
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az országos, reprezentatív koronavírus-felmérésről elmondta: két nappal a vége előtt vagyunk, és az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy a végeredmény is hasonló lesz, mint a tesztelés első szakasza után megismert adatok. Azaz országosan 0,6-0,7 százalék (40-88 ezer ember) eshetett át a vírusfertőzésen. Ha ennek volt más (genetikai, környezeti) oka is, mint a korán meghozott korlátozó intézkedések és a magyarok fegyelmezettsége, az is kiderülhet a vizsgálatokból. Örülni kell, de nem lesz vírusmentes az ország, és ősszel még jöhet egy második hullám. 

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 

Elhunyt 6 beteg, 67-en meggyógyultak –  2020. május 14., csütörtök
A fertőzöttek száma 3380-ra nőtt. 658 embert ápolnak kórházban, és 49-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a kormányzati tájékoztató oldal. 

 

 

Itt vannak Karácsony tervei  –  2020. május 13., szerda
Ideje végiggondolni a város újranyitásának stratégiáját – írta reggel a FB-oldalán a főpolgármester.



 

Karácsony: Furkósbottal kergetnek, de a felelős náluk van – 2020. május 12., kedd 
Miközben a Fidesz politikai okokból csak a fővárosi idősotthonokra fókuszál, arról nincs szó, hogy a koronavírus-fertőzés melegágyai valószínű, a kórházak voltak – mondta a főpolgármester.

 

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pesti úti idősotthonban
 

A kormány „megtalálta” a legnagyobb gócpontot – 2020. május 12., kedd 
Nem folyik boszorkányüldözés Karácson Gergely ellen, de a fővárosban vannak a legnagyobb fertőzési gócpontok – jelentette ki Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.


Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 

Távolságtartásra és maszkra szükség lesz – 2020. május 12., kedd 
Falus Ferenc szerint a kijárási korlátozásnak túl nagy jelentősége nincs, lehet enyhíteni. Bizonyos intézmények is kinyithatnak. Ám vannak szabályok, amiket be kell tartani.

Koronavírus - Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
 

Főváros: Szakmaiatlan döntés, már megint 2020. május 12., kedd
Még meg sem száradt a tinta a papíron, máris változtattak a levélen, amelyet a tiszti főorvos írt és a miniszter nyomatékosított. Így kapnak utasításokat a kórházak mostanában. A döntések gyors és gyakori változtatása egyet jelez világosan, mégpedig azt, hogy az egészségügyi kormányzat átgondolatlanul, szakmaiatlanul működik – véli Havasi Gábor az főváros egészségügyi tanácsnoka, aki egyébként szakmabeli, mentőápoló.

 

A vírust hárítják, a magyar kormányt dicsérik – 2020. május 11., hétfő
Egyre több bizonyíték mutatja, hogy nem Vuhanból ered az új koronavírus, sem a helyi piacról, sem a nagyváros oly sokat emlegetett víruslaboratóriumából – nyilatkozta a Klubrádiónak Kína magyarországi nagykövete, Duan Jielong. A tolmácson keresztül nyilatkozó diplomata visszautasította és provokációnak minősítette azt az amerikai gyanúsítást, hogy a vuhani kutatóhelyről szabadult volna ki a kórokozó. 

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat – Kecskemé

Magyarországon nincs tömeges fertőzés - 2020. május 8., péntek
Nyáron javulhat a járványhelyzet az időjárásnak is köszönhetően, de készülni kell egy második hullámra. Az országos szűrés eredménye hamarosan rendelkezésre áll.


 

Mit okoz a lelkünkben a vírus? - 2020.május 8., péntek
Rendkívüli stresszhelyzetről van szó. Ott van a napi hírekben a halál. Ha nem is a sajátunktól, de egy idősebb hozzátartozónk halálától reálisan félhetünk. Izolálva vagyunk, nem találkozhatunk az ismerőseinkkel, barátainkkal. Elveszíthetjük a munkánkat, vagy csökkenhet, ideiglenesen elmaradhat a jövedelmünk.

 

Rendhagyó dicsekvés új magyar szerekről – 2020. május 7., csütörtök 
Értelmezhetetlenek, legalábbis tudományos szempontból a Debreceni Egyetem vezetőjének kijelentései, amelyekben új, hazai fejlesztésű koronavírus elleni szerekről beszélt – véli Szakács Gergely, a bécsi orvostudományi egyetem professzora. Szilvássy Zoltán rektor két hete azzal állt elő a helyi tévében, hogy van készítményük a fertőzés ellen, pár hónap múlva pedig kijöhet egy új, a betegség kezelésére alkalmas, és világszerte egyedülálló magyar gyógyszer. Szakács Gergely szerint a rektor kijelentései kapcsán elsősorban a tudósok felelősségéről érdemes elmélkedni, mint az állítólagos új koronavírus elleni szerekről.

 

Elhunyt újabb 10 koronavírusos beteg – 2020. május 6., szerda
3111 fertőzöttet és újabb 10 halottat, tehát összesen 373 koronavírusban elhunyt embert közölt a hivatalos állami oldal reggel. 759-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979.

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pest

Budapestet mégis bünteti a kormány? - 2020. május 5., kedd 
A napvilágra került adatok szerint Budapest annyira fertőzött, mint például Fejér megye. A fővárosban van korlátozás, Orbán kedvenc megyéjében nincs, illetve kevesebb van.

 

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdtek a h
 

Sokan hajlandók a tesztre, hamarosan meglesz a fertőzöttek valós száma – 2020. május 4., hétfő 
Május végére nagyjából kiderül, hány koronavírusos van az országban, a Semmelweis Egyetem addig szeretné átadni a több más intézmény részvételével zajló tömeges tesztelés alaperedményeit, de a teszteléssel a nagy országos vizsgálat után sem lehet leállni – mondta Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa.

 

Most az ereszd meg időszak van 2020. május 4., hétfő 
Kényes egyensúlyt kell tartani a humán és a gazdasági érdekek között, amíg el nem készül a nagy tömegben adható vakcina. Az pedig egy-másfél év is lehet.


 

Hétfőtől kezdődik a védekezés új szakasza – 2020. május 3., vasárnap
Megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert rendőr alezredes szólt arról, hogy Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Az ország többi részén valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni.

 

Szigorú óvintézkedések mellett kezdődnek hétfőn az érettségik– 2020. május 2., szombat
A megszokottnál egy órával később, hétfőn reggel 9 órától kezdődnek az idei érettségi vizsgák. 84 ezer diák készül a megméretésre országszerte - adta hírül összefoglalójában az MTI. 

 

 

Elhunyt újabb 12 beteg, 2942-re nőtt az ismert fertőzöttek száma – 2020. május 2., szombat
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2942 főre nőtt az ismert fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 beteg, akik további súlyos alapbetegségekkel küzdöttek. Ezzel 335-re emelkedett az elhunytak száma, 625-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, olvasható a kormányzat tájékoztató honlapján.

Koronavírus - Kijárási korlátozás - Rendőrök Budapesten
 

Egész Pest megyében is marad a kijárási korlátozás – 2020. május 1., szombat
Éjjel a Magyar Közlönyben megjelent az a rendeletcsomag, amely a miniszterelnök által korábban bejelentett kijárási korlátozásokkal kapcsolatos változásokat tartalmazza. A korábban bejelentett kijárási korlátozás Budapest és Pest megye kivételével mindenhol megszűnik. Ezzel kiderült, hogy a korábban Budapest és környékeként említett térség egész Pest megyére vonatkozik.

Koronavírus - Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs
 

A vírus logikája a fontos, nem a hatalomé - 2020.április 30., csütörtök 
Az elfojtott járvány esetén egyes helyeken úgynevezett mikrojárványok keletkeznek. Az ilyen szempontból veszélyes helyeket helyben ismerik, és ahol megvan a szükséges tudás, ott kellene meghozni a döntéseket is szigorításról, enyhítésről. Budapest sem tekinthető egységesnek.

Orbán: Budapesten maradnak a korlátozások, vidéken enyhítés jön – 2020.április 29., szerda
Mivel a legtöbb fertőzés a fővárosban és a közeli településeken van, Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak. Ugyanakkor vidéken a korlátozások helyére új védelmi intézkedések lépnek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este.

 

A tizenkilencek levele Orbán Viktorhoz - 2020.április 29., szerda
Mintegy 200 ezer idős ember részesül ma szociális ellátásban. A járványveszély idején róluk, és azokról, akik gondozzák őket és más embereket, mintha elfeledkeztek volna.


 

9 újabb halott az elmúlt 24 órában - 2020.április 29., szerda
A hivatalos állami oldal adatai szerint 9 beteg halt meg az elmúlt 24 órában a koronavírus fertőzés miatt, ezzel 300-ra nőtt az elhunytak száma.

 

Májusban újra kinyithatnak a szállodák is - 2020.április 28., kedd
A kormányközeli Magyar Nemzet információi szerint jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 

Miért ez a nagy titkolózás? - 2020.április 27., hétfő 
Egyszer kivonják a frontvonalból a 65 év feletti orvosokat, aztán visszaküldik, egyszer ennyi felszabadított ágyról beszélnek, máskor annyiról. Tudni kellene azt is, hogy hány tesztet végeztek és hány emberen, mert a kettő nem ugyanaz, hiszen lehet, hogy valakit többször is tesztelni kell.

 

 

Járványos álhírek -2020. április 27., hétfő 
Az emberek szomjazzák az információkat, hiszen ismeretlen jelenséggel állunk szemben, a járvány gazdasági hatása még szinte felmérhetetlen, szinte csak a járvánnyal foglalkozik az egész média hetek óta. Azonban a hivatalos, megbízható közlés nagyon kevés. Ami van, az sem egyértelmű, sokféle magyarázat és prognózis jelenik meg, ami az érdeklődő számára így nehezen fogadható be. És ekkor jönnek az álhírek, amelyek egyszerűek, világosak, ezért hatásosak.

 

Hétfőtől kötelező a maszk Budapesten - 2020. április 26., vasárnap
Április 27-től csak maszkban, vagy arc elé tett kendőben szabad felszállni a tömegközlekedési járművekre, és a boltokba is csak így lehet belépni.


Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése 
 

Koronavírus? Politika! - Hetes stúdió - 2020. április 25., szombat
A koronavírus fertőzésen átesett emberek drámai hetekről számolnak be, rengeteg félreértés és bürokratikus akadály nehezítette a helyzetüket. Valószínűleg egy kórházból teszt nélkül visszaküldött hajléktalan volt az egyes számú fertőzött, a Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállójában. Hogyan hat a politikára a koronavírus?  - interjú Judy Dempseyvel, a Carnegie Europe Alapítvány vezető elemzőjével. Harmincnégy éve történt a csernobili katasztrófa. Ezek voltak a Hetes Stúdió témái, amelynek második felében Lénárd Ritától, a Magyar Orvosi Kamara elnökhelyettesétől kérdezhettek hallgatók a járvánnyal kapcsolatban.

 

Miben mások az allergia és a COVID 19 tünetei?  - 2020. április 25., szombat 
A tavasz beköszöntével az allergiaszezon is elindult, így egyre többen tapasztalhatnak kellemetlen allergiás tüneteket. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh

Orvosi etika – A túlélési esély számít! - 2020. április 24., péntek
Az ellátásban nem szabad különbséget tenni a betegek között aszerint, hogy koronavírussal fertőzöttek, vagy sem. A döntési szempontokat bárki megismerheti.


 

250 áldozata van már a koronavírusnak itthon - 2020. április 24., péntek
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 2383-ra nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 250-re emelkedett az elhunytak száma.

 

Május 3-ig biztos maradnak a korlátozások - 2020. április 23., csütörtök
Nem tartják időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba.



 

Elkezdődhet a német oltóanyag emberi tesztelése - 2020. április 22., szerda
Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság.


 

Újabb 12 halott - 2020. április 22., szerda
Meghalt újabb 12 ember a koronavírus-fertőzés miatt és 70-el nőtt, hivatalosan 2168-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon.

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
 

Boltba se mehetünk maszk nékül - 2020. április 21., kedd 
Ahogy a BKK járatain, úgy az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz április 27-től az arc eltakarása maszkkal, kendővel vagy sállal a koronavírus megfékezése miatt – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pesti úti idősotthonban
 

Húsz idősotthonban vannak koronavírus-fertőzöttek - 2020. április 21., kedd 
Az országban húsz idősotthonban találtak koronavírusos eseteket, három intézményben nagyobb számú megbetegedésről van szó, a többiben „jobbára” csak egy-két esetről – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden. A betegségben újabb 14 ember halt meg, ezzel 213-ra nőtt az elhunytak száma, a fertőzötteké pedig jelenleg 2098.

 

Orvosi eskü, kontra miniszteri utasítás - 2020. április 21., kedd 
Nem volt, illetve nincs tisztában az egészségügy helyzetével a miniszter – állítja Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus. Ha ugyanis tudta volna, hogy hány 65 év feletti orvos, nővér dolgozik az alapellátásban, akkor valószínűleg nem tiltja el őket a járványveszély idején a munkától. Amennyiben ezek a szakemberek nem mentek volna vissza dolgozni a tiltás ellenére, összeomolhatott volna az egész rendszer.

covid-19

Újabb 10 áldozat Magyarországon – 2020. április 20., hétfő
Az elmúlt 24 órában tíz újabb ember halt meg Magyarországon a koronavírus miatt, írja a hivatalos állami oldal.

érettségi

Az érettségi elhalasztását követeli az MSZP – 2020. április 19., vasárnap
A párt szerint indokolttá teszi a vizsgák halasztását Orbán Viktor mai bejelentése, miszerint a járvány tetőzése május 3-ra várható.

 

orvos

Rendelkezett főállású orvossal a Pesti úti idősotthon – 2020. április 19., vasárnap
Válaszolt Hollik István kérdéseire a Főpolgármesteri Hivatal.

 

 

labor

Koronavírus - 17 újabb haláleset – 2020. április 19., vasárnap
Meghalt újabb 17 krónikus beteg, és 82-vel nőtt, 1916-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

 

Sátrat állítottak fel egy tüdőgyógyintézet területén – 2020. április 19., vasárnap
Két sátrat állítottak fel a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet területén.

who

A WHO egyáltalán nem biztos az antitestek hatásosságában  2020. április 18., szombat 
Genfben az Egészségügyi Világszervezet járványkutatója arról beszélt, hogy kétséges az antitestek kimutatására alkalmas gyorstesztek eredményessége, mivel egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy kialakul egy legyőzött betegség után az immunitás – írja a hvg.

covid-19

Már 172 koronavírus-fertőzött hunyt el Magyarországon, és 1834-en fertőződtek meg összesen – 2020. április 18., szombat
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 1834 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

 

Év kórháza-díj 2012 - Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórh

Szakértő: Lombardiában sem kellett ennyi kórházi ágy – 2020. április 17., péntek
Schiszler István orvos-közgazdász szerint a koronavírus-járvány gócpontjának számító Lombardiában sem kellett annyi kórházi ágy, amennyit most kiürítenek. Ha felívelne a megbetegedések száma, ezek 2-3 hétig akkor is üresen állnának. Hangsúlyozta, nem szabad különbséget tenni koronavírusos és nem koronavírusos beteg között, mindenkinek joga van a szükséges ellátáshoz.

Karácsony: Kötelező lesz a maszk vagy kendő a BKK-járatokon – 2020. április 17., péntek
A BKK járataira kizárólag kendőben, sállal vagy maszkban lehet felszállni április 27-től, azaz jövő utáni hétfőtől – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Ismét lezárják szombat-vasárnap reggel 9 és este 8 között a Margitszigetet és az Óbudai-szigetet.

 

covid-19

Már több mint 150 áldozata van a koronavírusnak Magyarországon – 2020. április 17., péntek
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1763-ra nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős, krónikus beteg. Ezzel 156-ra emelkedett az elhunytak száma – írja a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal.

francia koronavírus

Franciaországban tetőzött a járvány – 2020. április 16., csütörtök
Franciaországban megközelítette a 18 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

 

érettségi

Halasszák el az érettségit! - DK – 2020. április 16., csütörtök
A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy határozatlan ideig halasszák el az idei érettségiket.

 

Írásbeli érettségi lesz és nem kötelező 2020. április 16., csütörtök
Csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján - közölte Gulyás Gergely.

 

Újabb 8 halott, 73 fertőzött – 2020. április 16., csütörtök
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1652-re nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8, többségében idős, krónikus beteg.



Május 31-ig nem lehet autóversenyt rendezni Magyarországon2020. április 15., szerda 
Meghosszabbítják a hazai versenyek megrendezésére vonatkozó tiltást.

 

134 halott és hivatalosan 1579 fertőzött 2020. április 15., szerda
Meghalt 12 újabb beteg, és 67-tel 1579-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Már 122 magyar áldozata van a járványnak – 2020. április 14., kedd
Meghalt 13 beteg, és egy nap alatt 54-gyel, 1512-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Újabb 14 magyar beteg meghalt a járványban – 2020. április 12., vasárnap
Újabb 14 halálos áldozata van itthon a koronavírusnak, így az elhunytak száma már 99. A regisztrált fertőzöttek száma 1410-re emelkedett Magyarországon, míg 118 -an meggyógyultak a betegségből – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu portál.

koronavírus

Csaknem 109 ezer halott, 1.7 millió koronavírusos fertőzött a világban – 2020. április 12., vasárnap
Már több mint 1,7 millió koronavírusos fertőzött van világszerte. A hivatalos adatokban majdnem 109 ezer halálos áldozat  és 404 ezer gyógyult szerepel. A fertőzés 185 országban van jelen.

 

Újabb idősotthonban kapták el sokan a koronavírust – 2020. április 11., szombat
A Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-nak lett pozitív a koronavírus-tesztje a főváros saját forrásból végzett szűrésén – ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be szombat délután.

 

Ismét 900-nál többen haltak meg Nagy-Britanniában – 2020. április 11., szombat
A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 9875-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 917 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.  A halálos áldozatok napi száma mindazonáltal csökkent: az egy nappal korábbi tájékoztatásban 980 haláleset szerepelt. 

A Fővárosi Közgyűlés ülése

Fontos dokumentumokat hozott nyilvánosságra a főpolgármester az idősotthonok ügyében – 2020. április 11., szombat
Karácsony Gergely péntek este a Facebookon jelentette be: bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy három hete hiába kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tiszti főorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül. A fővárosi kormányhivatal vezetője írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt.

Már 1310 regisztrált fertőzött van Magyarországon – 2020. április 11., szombat
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 1310-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 beteg, velük együtt összesen 85 ember vesztette életét a járvány kezdete óta – közölte a koronavirus.gov.hu

Koronavírus - Kijárási korlátozás - Járőrök Budapesten

Orbán: Határozatlan időre meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást 2020. április 9., csütörtök
A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozást határozatlan időre hosszabbítják meg, és ezt hetente vizsgálják felül – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délutáni Facebook-videójában.

Már lefutott egy csendes járvány? 2020. április 8., szerda
Keveset tudunk még a járványról, jellemző például az, hogy a tünetmentes fertőzöttek számát nagyon eltérően becsülik meg, van adat 10 százaléktól 80 százalékig. Azonban a világ tudása gyarapszik és egyre alaposabb lesz. Naponta 300-500 ilyen jelenik meg, mintegy 400 helyen folyik kutatás, klinikai kísérletezés.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Kinek hiszünk, ha a vírusról van szó? – 2020. április 7., kedd
A kormány tájékoztatásában körülbelül 40 százalékos a bizalom. Az első helyen a tudósok állnak, és a WHO. Az utolsón a közösségi oldalak. A magyarok kíváncsiak az információkra, és reálisan látják a helyzetet.

Itthon már 817 fertőzöttje és 47 halottja van a járványnak  2020. április 7., kedd
Újabb  73 embernél mutatták ki idehaza az új koronavírust, ezzel 817-re nőtt a  beazonosított fertőzöttek száma.

 

Intenzív osztályon kezelik Boris Johnson brit kormányfőt – 2020. április 6., hétfő
Intenzív osztályra került a brit miniszterelnök hétfő este. Boris Johnsonnál március végén mutatták ki a koronavírust. 11 nap betegség után vasárnap köhögéssel és lázzal vitték kórházba – írja a BBC.


„Körülbelül tizenöt” koronavírus-teszt pozitív az úszóknál – 2020. április 6., hétfő
A nemzeti csapat és a szakmai stáb tagjain elvégzett koronavírus-tesztek közül körülbelül 15 lett pozitív – mondta a magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai Helyzet című műsorában a hvg beszámolója szerint. Sós Csaba hozzátette: nagyjából száz vizsgálatot végeztek el.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Ha többet tesztelne a kormány, könnyebben vége lehetne a drasztikus intézkedéseknek – 2020. április 6., hétfő
A hivatalos és becsült adatok alapján jelenleg a koronavírus magyarországi terjedése jó kontroll alatt van, időben még jókor jöttek a személyes érintkezések számát csökkentő korlátozások. A nagy kérdés azonban a jövő, hogyan és mikor lehet majd feloldani a hosszú távon nehezen fenntartható drasztikus intézkedéseket? Ha ezt a kormányzat nem akarja nagyon eltolni, akkor jó eséllyel sokkal többet kellene tesztelnie, aktívan keresni és elkülöníteni a fertőzötteket. Erről beszélt Ferenci Tamás biostatisztikus.

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de

38 halott, 744 fertőzött – 2020. április 6., hétfő
A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk.

 

Megjósolható a koronavírushoz hasonló fertőzés? - 2020. április 4., szombat
A DAMA-protokoll azt jelenti, hogy találjuk meg a kórokozókat, mielőtt ők találnak meg minket. Ezek időben történő felfedezésével megelőzhetnénk, de legalábbis csökkenthetnénk az általuk okozott károkat. A protokoll kialakítása ahhoz a felfedezéshez köthető, hogy a legtöbb parazita és kórokozó egyáltalán nem csak abban a gazdában fordul elő, amelyben a szakirodalom leírja őket.

„Rossz példát mutat Orbán, hiányzik a kellő szakértelem” – 2020. április 2., csütörtök
Nem adtak elég információt a központi szervek a koronavírus kapcsán, és nem végeztetnek elég tesztet. Az is nehezíti a járvány elleni védekezést, hogy megszüntették az önálló egészségügyinminisztériumot és szétzilálták az egészségügyi hatóságot. Ezek nem kedveznek a szakmaiságnak, de megkönnyítik azoknak a dolgát, akik hatalmuk erősítéséért vissza akarnak élni a helyzettel. Nagy hiba az is, hogy az ország vezetői nem mutatnak jó példát – mondta Ócsai Lajos, az volt országos járványügyi vezető.

 

Önkormányzati bérlakásokat újítottak fel Kisvárdán

Átrendezi a lakásbérleti piacot a vírus – 2020. április 2., csütörtök
Már a tulajdonosok vadásznak a bérlőkre, csökkennek a díjak, nő a bizonytalanság. A turizmus megszűnt, ezzel együtt a rövid távú bérbeadás lehetősége is.

 

Koronavírus: 585 fertőzött, 21 halott – 2020. április 2., csütörtök
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Egy idős férfi meghalt a betegségben, a gyógyultak száma pedig 42-re emelkedett – írja a kormányzati koronavirus.gov.hu.

A Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltjének sajtótájékozt

Pozitív lett a győri polgármester koronavírus-tesztje – 2020. április 1., szerda
Elérte a koronavírus-járvány Dézsi Csaba András győri polgármestert is. A városvezetőnél elvégzett második teszt mutatta ki nála a kórokozót. A polgármester karanténba vonult, mostantól otthonról dolgozik.

 

Falus Ferenc: A lakosság életkörülményei egy ember kezében vannak – 2020. április 1., szerda
A koronavírus-járvány kezelésében Magyarország és Svédország között óriási különbség van, talán a két véglet az Európai Unión belül ez a két ország – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Szerinte míg Magyarországon a lakosság életkörülményei gyakorlatilag „egy ember kezében vannak”, katonai irányítás alá került az egészségügy, míg Svédországban bíznak a lakosságban. 

Koronavírus: már 20 magyar halálos áldozat van – 2020. április 1., szerda
525-re nőtt Magyarországon az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős ember, így már 20-an haltak meg a betegségben – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu portál. 




 

Budapesten van a legtöbb koronavírusos – 2020. április 1., szerda
Közzétették a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon, hogy melyik megyében hány koronavírus-fertőzött van. Budapesten és Pest megyében a legtöbb, Hevesben a legkevesebb.

 

„Ez így kegyeletsértő, amit a kormány csinál az elhunytak adataival” – 2020. április 1., szerda
Fontos információkat nem közöl a kormány a koronavírus magyarországi terjedéséről, olyan információkat meg kiad, amelyeket nem kellene – véli a TASZ. Nagyon fontos szerintük, hogy a kormány pontosan és hitelesen tájékoztasson, de az is fontos, hogy ne tegye közszemlére egyes jól beazonosítható áldozatok személyes adatait.


Több magyar válogatott úszó is elkapta a koronavírust – 2020. március 31., kedd 
Miután az egész magyar úszóválogatottat tesztelték koronavírusra, kedd estig kilenc személynél mutatták ki a fertőzést. Először Kapás Boglárka jelentette be, hogy őt is elérte a járvány. A magyar úszóválogatott tagjait nem azért kezdték szűrni, mert kiderült, hogy valaki elkapta a vírust, hanem azért, hogy bizonyítsák, senki nem fertőzött.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Nem az orvos dönt, hanem az "operatív törzs" 2020. március 31., kedd 
Katonákra semmi szükség az egészségügyi intézményekben, ellenben olyan katonaorvosok, akik közel-keleti országokban, vagy Afrikában láttak már járványt, nagyon sokat tudnának segíteni, az ő tapasztalatukra óriási szükség lenne.

Minden pénzt az egészségügybe! – 2020. március 31., kedd 
Mintegy 4-5 százalékos visszaesés várható a térségben, erre itt is készülni kell. Meg kell védeni az emberek anyagi és fizikai biztonságát, és meg kell akadályozni a gazdaság összeomlását.

 

Volt miniszter: Most üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása – 2020. március 27., péntek
Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint sokkal korábban kellett volna elegendő védőeszközt biztosítani; most, a koronavírus-járvány idején üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása, a pénzhiány, a létszámhiány.

 

László Imre: Üres duma, hogy van elég védőfelszerelés – 2020. március 27., péntek
László Imre orvos, volt kórházigazgató, a XI. kerület polgármestere szerint amit a kormány mond, hogy mindenütt megvannak a szükséges védőeszközök, az „üres duma”. Úgy fogalmazott: „két háziorvosunk már karanténban van, pozitív”.

 

Az igazi védelem: otthon maradni 2020. március 27., péntek
A két hetes karantént azért tarják be világszerte, mert ennyi a vírus lappangási ideje. A betegség lefolyási ideje pedig 28 napra tehető, de sajnos erről még keveset lehet tudni. Ismeretlen kórról van szó. A járvány végéről akkor lehet majd beszélni, ha nem lesznek új megbetegedések.


Koronavírus - Kijárási tilalmat rendelt el a polgármester a

Lehetett számítani a kijárási korlátozásra 2020. március 27., péntek
A jogvédők sem kifogásolják, sőt fontosnak tartják, hogy egy kormány különleges helyzetben különleges intézkedéseket hozzon. Ám ezek nem sérthetik a demokrácia alapvető elveit. 

 

stop vírus

Szombattól kijárási korlátozás! 2020. március 27., péntek
A 65 év felettiek délelőtt, azaz 9 és 12 óra között mehetnek boltba, gyógyszertárba, ekkor viszont mások nem. Általában csak indokolt esetben hagyhatja el az otthonát bárki is.

 

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár

Falus Ferenc: A vezetőink azt hiszik, érinthetetlenek – 2020. március 26., csütörtök
A volt országos tiszti főorvos nem ért egyet utódával a maszkok viselése ügyében. Azt is mondta (egy fotóval kapcsolatban, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök látható magas beosztású orvosok társaságában), hogy vezetőink azt gondolják, ők érinthetetlenek, ez a járvány hozzájuk nem jut el.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Románia más utat választott, mint Magyarország – 2020. március 26., csütörtök
Romániában a tervek szerint Bukarest összes lakóját tesztelik koronavírusra, és ha ez sikerrel jár, az ország többi nagyvárosára is kiterjesztik – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró, aki szerint ez reményt ad és együttműködésre sarkallja a lakosságot.

Újabb 35 magyarországi fertőzött – 2020. március 26., csütörtök
Így összesen 261 diagnosztizált esetről tudni itthon. A járványnak Magyarországon 10 halálos áldozata van.



Koronavírus - Az Országgyűlés népjóléti bizottságának ?

Életeket menthet a hiteles tájékoztatás 2020. március 26., csütörtök
A legtöbb országban megyékre, vagy akár településekre lebontva is közlik, hogy hol vannak koronavírussal fertőzöttek, vagy gyanús estek. Magyarországon semmit nem mondanak erről.


Orbán törvénye visszaüt 2020. március 26., csütörtök
Vészhelyzetre a törvény komoly jogosítványokat ad a polgármesterek kezébe, a testület nélkül, egyedül is dönthetnek bizonyos dolgokban, sőt kötelességük döntéseket hozni. Ez aztán túlkapásokhoz vezethet, mondjuk a városvezető egyedül akarja elfogadni a költségvetést, vagy kijárási tilalmat, kötelező maszkviselést vezetne be.

Változik a háziorvosi ellátás 2020. március 25., szerda
Úgynevezett akut beteg ellátóközpontokba kell irányítani azokat a pácienseket, akiknek csak enyhe légúti tünetei vannak, de még nem lázasok és nincs nehéz légzésük. Ezekben aztán külön kezelik a légúti és nem légúti tünetekkel jelentkezőket. A központokat a járási tiszti főorvosok jelölik, ezen kívül összevonnak háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokat. Mindennek meg kellene történnie csütörtökig.

Vírusos lett a gazdaság is 2020. március 25., szerda
Az első negyedévben még volt némi növekedés a magyar gazdaságban, de a másodikban leáll a turizmus, a szórakoztató ipar, az autógyártás, ez pedig durva visszaesést jelenthet, akár 20 százalékost is. 


Falus: Sajnos a vezetőink azt üzenik, hogy a járvány csak az időseket fenyegeti – 2020. március 24., kedd 
Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint jó lenne, ha az ország vezetői betartanák a saját maguk által meghozott szabályokat a koronavírus-járvány idején. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maszk nélkül ment megszemlélni a repülőn Kínából érkezett egészségügyi felszereléseket. Falus szerint probléma, hogy az ország vezetői azt üzenik, a járvány csak az időseket fenyegeti, pedig külföldi példák alapján ez nem egyértelmű.

 

Elhalasztják a tokiói olimpiát – 2020. március 24., kedd
Nem rendezik meg az eredeti időpontban (július 24. és augusztus 9. között) a tokiói nyári olimpiai játékokat a koronavírus-járvány miatt – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

 

Koronavírus - Korlátozások a pécsi vásárcsarnokban

Mi a koronavírus haszna? – 2020. március 24., kedd
Most, hogy tapasztaljuk, mit is jelent a hiány, hogy valami nem kapható a boltban, nyilván meg kell változtatnunk a vásárlási szokásainkat. Azt a fogalmat, hogy „szűkösség” eddig tanítani is nehéz volt az egyetemen, hisz a diákok nem értették, nem tapasztalták. A mai állapotok hatására tehát felelősebb magatartást tanúsítanak majd az emberek.

Koronavírus: kilencre nőtt a magyar áldozatok száma – 2020. március 24., kedd
Egy 80 éves, krónikus betegségben szenvedő férfi és egy fiatalabb nő is elhunyt a koronavírus-fertőzöttek közül, így kedden kilencre nőtt az áldozatok száma. De a gyógyultaké is nőtt, már 21-en távozhattak a kórházból.



Nem lett meg a négyötöd a felhatalmazási törvény keddi elfogadásához – 2020. március 23., hétfő 
137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös többség a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérő, azaz kivételes eljárásban tárgyalásához és keddi elfogadásához az Országgyűlésben. A vita főként arról szólt a parlamentben, hogy határidő nélkül is megkaphassa-e a kormány a rendkívüli felhatalmazást a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időkorlát nélküli meghosszabbításához.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése

Orbán: 167-nél jóval több fertőzött van – 2020. március 23., hétfő 
Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – mondta Orbán Viktor hétfő délelőtt. A miniszterelnök az operatív törzs ülésén beszélt a többi között arról, hogy keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, és újabb gazdasági bejelentéseket is tett.

Koronavírus - Katonai járőrök Győr belvárosában

Hívhatjuk már diktatúrának? 2020. március 23., hétfő
Az a törvényjavaslat, amely most kerül a képviselők elé, a kormány helyzetének stabilizálását szolgálja, az utolsó érdemi, cselekvőképességet jelentő jogát veszi el. Ezzel az Országgyűlés egy illúzióvá válik, a politikai élet szereplőinek a feladata is megszűnik. Tulajdonképpen a politika is.

A neheze még hátra van 2020. március 22., vasárnap
"Új jelenséggel állunk szemben. Egyelőre csak megfigyelünk. A járvány típusát csak akkor fogjuk tudni megállapítani, ha annak vége lesz." A WHO budapesti igazgatója is azt javasolja: maradjon otthon, aki csak tud.

Megvan a koronavírus genetikai kódja 2020. március 21., szombat
A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. 

A második szakaszba lépett a járvány 2020. március 21., szombat
Magyarországon 103 a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 89 magyar állampolgár. A kormány által közölt adatok szerint eddig heten gyógyultak meg, négyen haltak meg a betegségben, továbbá 117-en karanténban vannak és 3447 mintavétel történt.

Koronavírus olaszországi szemmel: óriási hibák Magyarországon – 2020. március 20., péntek 
Lehetne tanulni a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett olaszországi hibákból Magyarországon is – mondta Stefano Bottoni történész, aki az emberek tömeges mozgását óriási gondnak tartja. Két példát emelt ki ezzel kapcsolatban: a budapestiek tömeges Balatonra költözését és az Ausztriába ingázást. Elmondta azt is, hogyan sikerült elérni, hogy egy beteg sincs egy észak-olasz kisvárosban.

Hiába tagadja a kormányfő, nincs elég maszk – 2020. március 20., péntek 
Azok a maszkok, amelyek valóban védenek a koronavírus ellen, nem egészségügyi célra készültek eredetileg, hanem ipari és mezőgazdasági felhasználásra.

 

Négyre emelkedett az elhunytak száma Magyarországon – 2020. március 20., péntek
Legutóbb egy 53 éves magyar férfi hunyt el, aki többszörös krónikus betegségben szenvedett. 





koronavírus

Már több halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban, mint Kínában – 2020. március 19., csütörtök
A koronavírus-járvány miatti halálozások száma 427-tel nőtt egy nap alatt Olaszországban, ahol összesen már 3405 ember halt meg, míg Kínában, ahonnan elindult a vírus, 3245-en vesztették életüket.

Péntektől online tart sajtótájékoztatót az operatív törzs – 2020. március 19. csütörtök
Péntektől egy stúdióból, online tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs - jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Hatan vannak súlyos állapotban – 2020. március 19., csütörtök
Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Kormányinfó - Fenntartással kezelendők az adatok – 2020. március 19., csütörtök
Akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Felújított tűzszerész járőrhajókat adtak át az MH Hadiki

Jönnek a katonák 2020. március 19., csütörtök 
Néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, hogy ott a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Például az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektorban. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Péntektől az utcákon is megjelennek a katonák.

Egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az operatív törzs – 2020.március 18., szerda
Egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket a koronavírus-járvány miatt – közölte szerdán sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

 

Orbán: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig – 2020. március 18., szerda
Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett közzé gazdasági témájú bejelentéseket a koronavírus ügyében. Elsőként azt közölte, a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

 

Lopják a kézfertőtlenítőket a repülőtéren 2020. március 18., szerda
Bár a személyszállító járatok többségét a légitársaságok törölték, az áruszállítás nem áll le, közölte szerdán a Budapest Airport. A repülőtéren lopják a kézfertőtlenítőket. Persze, ha boltokban nincs...

 

karantén

58 a nyilvántartott fertőzöttek száma – 2020. március 18., szerda 
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel – hivatalosan - 58-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma.

 

Hazahozzák a magyarokat Marokkóból – 2020. március 18., szerda
Magyarország különgépet küld azért a 146 magyarért, aki Marokkóban rekedt.



Megtalálták a koronavírus DNS-ét 2020. március 18., szerda
"Az, hogy sikerült izolálnunk a vírust, azt jelenti, hogy sokkal több lehetőségünk van tanulmányozni, megérteni a működését, könnyebben tudjuk tesztelni, hogy hogyan gátolható meg a terjedése. Minden eddigi tudásunkat és a képeket a vírusról azonnal elküldjük a nemzetközi közösségnek."

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Tiszti főorvos: A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma – 2020. március 17., kedd
A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – közölte az országos tiszti főorvos a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint. (kép: MTI/Bruzák Noémi)

Az Audi Hungária Zrt. győri üzeme

Sürgős lépéseket várnak a kormánytól a szakszervezetek – 2020. március 17., kedd
Valószínűleg hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt – közölte a vállalat. A szakszervetek a kormány segítségét várják a dolgozók érdekében.

A járványveszély miatt is zuhant a forint  - 2020. március 17., kedd 
A magyar fizetőeszköz eddig viszonylag stabilan viselkedett, ám hétfőn borult az árfolyam. Az MNB valószínűleg túlhajtotta a gyengítést. A pénzügyi rendszer összeomlásától azonban nem kell tartani, mint ahogy az infláció elszaladásától sem. Ennek  külső okai vannak

 

Budapestet egyelőre nem akarják karanténba zárni - 2020. március 17., kedd
Amennyiben az Operatív Törzs úgy határoz, hogy Budapest karantén alá vétele indokolt, akkor  fegyelmezetten végrehajtják az utasítást - közölte Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.


Átvette első Airbus A321neo típusú repülőgépét a Wizz Ai

Ferihegy nem zár be 2020. március 17., kedd
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér továbbra is indít és fogad járatokat, de az országba útlevél-ellenőrzés után csak magyarok, és közvetlen hozzátartozóik léphetnek be. A kiutazást nem korlátozták.

 

A záhonyi határátkelőhely

Határzár és boltbezárások – 2020. március 16., hétfő
Szintet lépett a koronavírus-járvány Magyarországon és emiatt a vészintézkedések is.


 

Koronavírus - Határellenőrzés az osztrák határon Hegyeshal

Keresik a megoldást az EU vezetői – 2020. március 16., hétfő
Charles Michel hétfői Twitter-üzenetében kulcsfontosságúnak nevezte a vírus terjedésének megakadályozását, a megfelelő orvosi felszerelések biztosítását, a kutatás fellendítését és a gazdaságot érő kihívások csökkentését.

Elhunyt az első magyar koronavírusos beteg – 2020. március 15., vasárnap
Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.

32-en kapták el a koronavírust – 2020. március 15., vasárnap
Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 32-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma - írja a kormányzati koronavirus.gov.hu. Az oldalon közzétett adatok szerint 159-en vannak karanténban és 1236 koronavírus-tesztet végeztek.

A fővárosi Szent János Kórház

Kiürítik a János Kórház vesztegzár alá vont épületét – 2020. március 14., szombat
A betegeket még este átszállítják az intézmény más osztályaira, illetve más kórházakba, az épületet pedig fertőtleníteni fogják. Közben a délelőtti 25-ről 30-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de

Újabb hat magyar koronavírusos beteg van – 2020. március 14., szombat
Magyarországon újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu. Az oldalon megtalálható információk szerint eddig 79-en vannak karanténban és 1014 mintavételt végeztek.

Csaknem ötszáz házi karantént rendeltek el – 2020. március 14., szombat
Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba.

Óvodák, bölcsődék is bezárnak – 2020. március 14. szombat
A XVIII. kerületben és Újbudán is bezárja az önkormányzat az óvodákat ás bölcsődéket Orbán Viktor péntek esti bejelentése után, ami az iskolákra vonatkozik. A döntés határozatlan időre szól.

Orbán: Hétfőtől nem mehetnek be a diákok az iskolába – 2020. március 13., péntek
Mégis bezárják az iskolákat hétfőtől a koronavírus-járvány miatt, Orbán Viktor miniszterelnök péntek este a Facebookon azt mondta, „tantermen kívüli, digitális munkarendre” állnak át, ennek értelmében a diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe.


Megújult a nyíregyházi kórház sürgősségi osztálya és b

Tovább nő a fertőzöttek száma, kiürítenek egy budapesti irodaházat – 2020. március 12., csütörtök
Újabb három embernél mutatták ki a koronavírusost. Egy hét alatt tizennéggyel nőtt az itthon nyilvántartott fertőzöttek száma. A UPC egyik dolgozójának is pozitív lett a koronavírustesztje.


Világjárvánnyá nyilvánította a WHO a koronavírus terjedését 2020. március 11., szerda
Pandémia szintjére lépett a Covid-19 nevű vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.


Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 2020. március 11., szerda
Megtiltja a kormány a beutazást több országból, valamint a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Az iskolákat nem zárják be, az egyetemeken távoktatás lesz. A döntések visszavonásig érvényesek, a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat.

Koronavírus: az iskolák erre nem készültek fel 2020. március 10., kedd
Ha a koronavírus miatt kényszerű tanítási szünetet vezetnének be, akkor nem tudnának mit kezdeni az iskolák a nyár közepébe belelógó tanév időjárásával, sem azzal, hogy online tanítsanak a szünetben – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Koronavírus: több orvos és ápoló is karanténba került – 2020. március 10., kedd
A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került – közölték az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

 

Gyógyszerfogyasztás

Ha nem muszáj, ne menjünk be a rendelőbe! 2020. március 10., kedd
Mivel ilyen helyzettel még nem találkozott a magyar egészségügy, a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője nem akar semmi olyat mondani a koronavírusról, ami aggodalomra adna okot. Békássy Szabolcs kiemelte viszont, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének megóvása és a vírus terjedésének akadályozása miatt is fontos, hogy csak akkor menjünk el a háziorvoshoz, ha halaszthatatlan okunk van rá.

Orbán: Brutális változásra kell készülni a koronavírus miatt – 2020. március 10., kedd
Kormányzati segítséget ígért a miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján - számol be az MTI. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, a turizmusnak „kampó”, és mivel Kínának 5-6 hónapba telt a vírus megfékezése, az itt júliust jelent.



Újabb három magyarországi fertőzött – 2020. március 10., kedd
Ők is a Semmelweis Egyetemre járó iráni hallgatók. Az első koronavírusos iráni diák csoporttársai korábban hiába jelentkeztek önkéntes tesztre, nem végezték el rajtuk a vizsgálatot, mivel nem voltak lázasak.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?

„Csak nehogy tíz fölé menjen a koronavírusosok hivatalos száma!” 2020. március 9., hétfő
Önáltatás, amit a kormányzat a koronavírus-járvány eddigi kezelése során művelt, alig csináltatott teszteket, mintha így kisebb lehetne a valódi betegszám. A döntéshozók farizeus módjára viselkednek az orvosok és ápolók védelmében is, különösen nagy veszélyben vannak az idősebb magyar orvosok, aki nagyon nagy számban dolgoznak országszerte – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

Olaszországból úgy látszik, Magyarország rosszul kezeli a koronavírust – 2020. március 9., hétfő
Stefano Bottoni történész az észak-olasz tapasztalatok és hibák alapján „horrortörténetnek” tartja a budapesti Szent László kórházban a koronavírus-járvány kezelését. Úgy véli, a vesztegzár alá vont tartományokban egy-két hónapig biztosan megáll az élet.

Hadházy a kormánynak: Gazemberség, ha még tudnak, imádkozzanak! – 2020. március 9., hétfő
Hadházy Ákos szerint egy lélegeztetőgép-mutyi miatt 150-nel kevesebb ilyen eszköz áll rendelkezésre, mint amennyi lehetne. A független országgyűlési képviselő szerint ha emiatt kerülnek veszélybe emberek, az a kormány felelőssége. A Szent László kórházban próbált tájékozódni, de nem kapott túl sok választ.




Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren

Koronavírus: rendőrök őrzik a karanténban az irániakat, ők fenyegetésről számoltak be – 2020. március 9., hétfő
24 órán belül „földrajzi és klinikai szempontból” megváltoztatják a koronavírussal kapcsolatos protokollt, ami alapján el kell végezni egy emberen a tesztet. A hatóságok szerint a karanténban lévő irániakra rendőrt kellett hívni, egyikük azonban azt mondja, Facebookon fenyegették a rendőrségtől.

Vékony reménysugár a koronavírus tavaszi terjedése ellen – 2020. március 9., hétfő
Előnyben van a koronavírus a vakcinakutatókkal szemben, gyorsabban terjed, mint ahogy az oltóanyag fejlesztése zajlik. Az hogy a melegebb tavaszi, nyári időjárás megállítja-e a járványt, még kérdés, vannak arra utaló kutatások, hogy szerencsénk lehet – erről beszélt Jakab Ferenc virológus professzor.

Nem fogad járatokat Észak-Olaszországból Ferihegy  – 2020. március 8., vasárnap
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hétfőtől nem fogad járatokat a koronavírus-járvánnyal érintett észak-olasz városokból  - közölte a Budapest Airport Zrt. vasárnap az MTI-vel.

 

koronavírus

Újabb két koronavírus fertőzött van Magyarországon – 2020. március 8., vasárnap
A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent friss szám szerint újabb két ember fertőződött meg a koronavírussal Magyarországon.

kokárda

Lemondják a március 15-i ünnepségeket – 2020. március 7., szombat
A járvány megelőzése miatt elmaradnak a március 15-i ünnepségek a fővárosban.

- A kormány lemondja a március 15-re tervezett ünnepséget
A fővárosi önkormányzat lemondja a március 15-i programokat
Az ellenzéki pártok is lemondják a március 15-i ünnepséget


koronavírus

Hat magyar szabadulhatott a karanténból világszerte2020. március 7., szombat
Hat magyar állampolgár hagyhatta el ma a koronavírus miatt elrendelt karanténokat a világ különböző pontjain. Ezt még reggel írta közösségi oldalán a külügyminiszter.


koronavírus

A Szent László-kórházban vizsgálnak egy holland férfit 2020. március 6., péntek
Már a budapesti Szent László-kórházban vizsgálják azt a holland férfit, akit korábban egy XVIII. kerületi szakrendelőben regisztráltak koronavírus-fertőzés gyanújával.

 

Helyeket szabadítanak fel a Szent László-kórházban – 2020. március 6., péntek
Az intézkedés célja, hogy a koronavírusfertőzés-gyanús és a fertőzéses betegek megfigyelésére kijelölt Szent László-kórházban folyamatosan biztosítani tudják a szükséges helyeket.

 

Tájékoztatás, operettre hangolva – 2020. március 6., péntek
Lehet erőt mutatni, közvélemény-kutatást rendelni, operatív törzset felállítani, de ami általában működik az orbáni propagandában, az a járványnál nem biztos, hogy beválik.

 

A globalizációnak is árt a koronavírus – 2020. március 6., péntek
Tegyünk egy gondolatkísérletet. Mi lett volna, ha elhallgatták volna a koronavírus megjelenését világszerte? A válasz: feltehetően nem fenyegetne recesszió, de rengetegen belepusztultak volna.

 

Megújult a nyíregyházi kórház sürgősségi osztálya és b

Elszökött egy koronavírus-gyanús beteg Budapesten 2020. március 6., péntek
Mentővel vittek volna el a 18. kerületi Zsebők Zoltán szakrendelőből egy koronavírus-gyanús beteget pénteken délelőtt, de a holland állampolgárságú, magyarul beszélő férfi elment a háziorvosi elkülönítőből, nem várta meg a mentőt - írja az index. Később megkerült, és már karanténban van.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár

Volt tiszti főorvos: sokkal több koronavírus-teszt kellene, hogy tisztán lássunk – 2020. március 6., péntek
Lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Bepróbálkozott a kormány, de ez nem fog menni 2020. március 6., péntek
Óriási a kórházak adóssága, de a kormány csak azokkal az egészségügyi beszállítókkal ült le tárgyalni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoznak az intézmények. Tőlük azt követelték, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez nem jött be, nem tud olyan cégről, amely ennyiről lemondott volna, legfeljebb 1-2 százalékról.

"Ez kevés lesz a koronavírus ellen, Kásler vonuljon vissza!" – 2020. március 6., péntek
Kásler Miklós „egyszer és mindenkorra hagyjon fel” az egészségügy vezetésével – mondta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, aki arról is beszélt, hogy sok egészségügyi dolgozónak nincs védőfelszerelése, márpedig, ha őket nem védik jól, sokkal gyorsabban terjedhet a koronavírus.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Jól vannak a koronavírussal fertőzött iráni egyetemisták 2020. március 5., csütörtök

Jó a koronavírussal fertőzött két iráni diák egészségi állapota, talán még javult is – tájékoztatta a Klubrádiót Irán budapesti nagykövete, Hamidreza Nafez Arefi, aki először ad interjút új állomáshelyén. A nagykövetségnek pontos adatai nincsenek, de mintegy 1700-1800 iráni fiatal tanulhat Magyarországon.

A Futár projekt fedélzeti számítógépének bemutatója

Koronavírus: ha megbetegszenek a sofőrök, ki vezeti a buszokat? – 2020. március 5., csütörtök
A munkáltatónak kell biztosítania az egészséges munkakörnyezetet, ezért a BKV-hoz fordul a szakszervezet a sofőrök védelmében a koronavírus miatt. Első körben azt kérik, hogy a fülke nélküli autóbuszokat tegyék át oda, ahol kevesebb az utas, és amikor eleve ritkábban járnak, ne indítsanak ilyeneket. Fontos a kapaszkodók fertőtlenítése, de nem elég, ha letüsszentik a vezetőt.

Nagyobb szava van most a hatóságoknak, de túlzásokba nem eshetnek – 2020. március 5., csütörtök
Mennyire korlátozhatja az állam az egyén szabadságát járvány esetén? Asbóth Márton, a TASZ munkatársa válaszolt a Klubrádióban. Kvázi szobafogságra kötelezhetnek ilyenkor a hatóságok, és akár gyerekeket is elválaszthatnak szüleiktől, de az nem juthat eszükbe, hogy korlátozzák valakinek a telefonhasználatát, vagy a netes kapcsolattartását.

Olaszországban zárt kapus futballmeccsek lesznek a koronavírus miatt – 2020. március 4., szerda
A koronavírusos fertőzés miatt Olaszországban  rendkívüli intézkedésekre van szükség – jelentette ki a kormányfő az olaszokhoz intézett televíziós üzenetében.


Koronavírus Magyarországon – Családlátogatásuk után vették észre, hogy fertőzöttek – 2020. március 4., szerda
Nemrég rokonaiknál járt Iránban az a két Magyarországon tanuló diák, akik az első hazánkban azonosított koronavírussal fertőzött személyek – mondta Szlávik János, a a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de

Beszállítók nélkül leáll az egészségügy – 2020. március 4., szerda
A zsarolás minősített formáját alkalmazza a kormány a kórházi beszállítókkal szemben, pedig ha valamikor szükség van anyagokra, eszközökre, akkor most igen – mondta László Imre, a DK egészségpolitikusa. A volt kórházigazgató annak kapcsán nyilatkozott, hogy a koronavírus járvány veszélye miatt az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete arra kéri a tagjait, tegyenek eleget a vírus miatt megnövekvő eszközigénynek.

Orbán: Megvannak az első koronavírusos betegek Magyarországon – 2020. március 4., szerda 
Két fertőzött személynél is kimutatták a koronavírust Magyarországon. Két itt tanuló iráni diák a fertőzött, a Szent László Kórházba szállították őket. A miniszterelnök szerint az ország mostantól a koronavírus elleni védekezés szakaszába lépett, és ehhez minden feltétel adott.


Leállítják a tanítást egész Olaszországban – 2020. március 4., szerda
Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt.  Az intézmények március 15-éig zárva lesznek – értesült az olasz sajtó. 





Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de

Hogyan dolgozzunk (vagy ne) járványveszély idején? – 2020. március 4., szerda 
Sok segítséget nem kap sem a munkavállaló, sem a munkáltató ahhoz, hogy mit kell és lehet megtennie járványveszélyes időkben.

Kínában tovább javul a járványhelyzet – 2020. március 3., kedd
Kínában továbbra is javul, míg más kontinenseken inkább romlik a járványhelyzet a koronavírus okozta betegség kapcsán. A pekingi hivatalos közlés alapján az ázsiai országban éjfélig 125 új beteget diagnosztizáltak és 31 halálozásról számoltak be, amivel a fertőzéstől elhunytak száma 2943-ra nőtt a szárazföldi területeken.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

Az EU milliókat ad a koronavírus gyógyszerkutatásához – 2020. március 3., kedd 
Az EU Horiz 45 millió euró (mintegy 14,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít új gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésekhez.

 

Magyarországon járt két fertőzött – 2020. március 3., kedd
Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok.

 

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren

Ne fogjuk a koronavírusra a fejlődés lassulását– 2020. március 3., kedd 
Az igaz, hogy Kína beépült a nemzetközi értékláncokba, ha a vírus mondjuk Mongóliában jött volna elő, alig lenne hatása. De a fő gond nem a járvány, hanem egyfajta mentális fertőzés.


Nem nyugtatta meg a piacokat a FED – 2020. március 3., kedd
Rendkívüli és azonnali 50 bázispontos kamatvágást jelentett be a FED a koronavírus negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. Utoljára a 2008-as válságban volt hasonlóra példa.

 

Koronavírusos lehet? Maradjon otthon! – 2020. március 2., hétfő
Komolyan kell venni a címben foglaltakat, ez az új eljárásrend, amelyet az alapellátó orvosok alkalmaznak. Ha változik a helyzet, változni fog a szabály is.

 

üres polcok

Több százezer magyarhoz juthattak el a koronavírusos álhírek – 2020. március 2., hétfő
A napokban Magyarországon eddig nem tapasztalt világvége hangulat van, az emberek otthonaikban tartós élelmiszereket halmoznak fel, elfogytak a máskor alig vásárolt kézfertőtlenítők is, a boltok egyes polcai pedig konganak az ürességtől. Sokan  egy koronavírus okozta járvány kitörésére és karanténra számítanak. A mostani pánikolás kapcsán az álhírek erejéről is beszélgettünk szakértővendégünkkel.

Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme a koronavírus-tesztnek – 2020. március 2., hétfő
Módosítják az eljárásrendet a háziorvosi ellátásban, az orvosoknak telefonon kell majd kikérdezni a gyanús eseteket – erről beszélt a tiszti főorvos.

Koronavírus: az ügyeleten dolgozókat kell felkészíteni – 2020. március 2., hétfő
Az eddigiekkel ellentétben végre szakszerű a tiszti főorvos által bejelentett új eljárásrend - vélekedett Komáromi Zoltán háziorvos.

 

Bezárja a tranzitzóna kapuját a kormány a koronavírus miatt – 2020. március 1., vasárnap
Bakondi György kiemelte: Irán a koronavírus egyik gócpontja, a menekültek többsége pedig szerinte Iránból vagy Iránon keresztül érkezik Magyarország határához.


A koronavírusra is rácsaptak a csalók, telefonon próbálkoznak – 2020. február 29., szombat
Csalók verik át az embereket a koronavírus - járványra hivatkozva - tudta meg a Klubrádió.