„Klubrádió
Klubdélelőtt

"Tusványos"– Édesanyám emlékére

30/07/2022 00:18

| Szerző: Klubrádió

Keveházi Gábor balettművész reagált Orbán Viktor fajkeveredős beszédére. Valaha büszke magyar volt, most erősen elgondolkodott, és a fiataloknak is üzent. Takács Katalin színművész zokogva vette át az első Hollósi Frigyes-díjat. A galaxisok keletkezésének nemzetközi hírű kutatója és a progresszív zene nemzetközi szintű művelője Szalay Sándor Amerikában élő fizikus. Frech Zoltán, a Honvéd Férfikar tagja, aki szerint a férfikari létnek a zeneiségen túl van egy másik fontos aspektusa is. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világszerte ismert hegedűművész házaspár nemzetközi hegedűversenyeket, sztárparádés nyári fesztivált, egész éves országjáró mesterkurzusokat szervez, miközben nevelik négy közös gyermeküket. Ők voltak a Klubdélelőtt vendégei szombaton 9 órától.

2022. július 30. Klubdélelőtt (2022. július 30., szombat 09:00)
157:27
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
09.00 Keveházi Gábor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncos, koreográfus, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház balettegyüttese egykori igazgatójának leveléből egy részlet: 

"Tusványos"- Édesanyám emlékére

"Tisztelt honfitársaim, a világ bármely országában egy ilyen mondat elhagyná a regnáló miniszterelnök száját, milliók mennének tüntetni, már másnap le kéne mondania. Ez egyértelműen fasizmus … Édesanyám két évet volt koncentrációs táborban, családom nagy részét ott veszítettem el. Engem 2010 óta üldöznek itthon a szakmámban. Vajon miért? Szerénytelenség nélkül, az egyik legjobb vagyok Magyarországon, mégis külföldre kényszerülök, miközben nem oda illő emberek teszik tönkre a szakmát. Valaha büszke magyar voltam, öregbítettem a magyar kultúra hírnevét a világban, nem kis nemzetközi sikerrel úgy, hogy soha nem hagytam el az országot. Most azt mondom minden fiatalnak, ha ez így marad, gondolkozzanak el azon, hogy Európához szeretnének e tartozni.

 
Keveházi Gábor
Forrás: Facebook
 

 

10.00 Amikor Takács Katalin színművész átvette az első Hollósi Frigyes-díjat, sírt, zokogott. Csak arra tudott gondolni, hogy most biztosan Frinyó, ahogy ő szólította a művészt, aki 71 évesen hagyott itt minket, itt van vele, és gondol rá. A díjat egyébként a Kőszegi Várszínházban bemutatott William Shakespeare Szentivánéji álom című előadásában Puck szerepéért kapta meg.

 
Takács Katalin
Forrás: latinovitsszinhaz.eu
 

10.30 A Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas években döbbenetes újításokat vitt végbe a magyar popzenében, nemrégiben az öregfiúk újból összeálltak és koncertet adtak. Egyik tagjuk Szalay Sándor fizikus, rákkutató, Amerikában él, a Johns Hopkins Egyetem professzora, a galaxisok keletkezésének nemzetközi hírű kutatója.

 
Szalay Sándor
Forrás: Wikipédia
 

11.00 A Honvéd Férfikar tagjaként idén harmincéves jubileumát ünnepli az egyik ikonikus énekkari tag, szólamvezető, egy rendkívül sokoldalú művész, Frech Zoltán, aki egy interjúban ezt mondta. „A férfikari létnek a zeneiségen túl van egy olyan aspektusa, ami tulajdonképpen magától értetődő, mégis nagyon fontos kohéziós erő ez együttesben: férfiak vagyunk, és a férfiközösség egy nagyon kivételes közeg.”

 
Frech Zoltán
Forrás: jegy.hu
 

 

11.30 Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világszerte ismert hegedűművész házaspár nemzetközi hegedűversenyeket, sztárparádés nyári fesztivált, egész éves országjáró mesterkurzusokat szervez, miközben nevelik négy közös gyermeküket. Túl vannak az idei Fesztivál Akadémia Budapest nyitó előadásán, ahol az orosz zeneszerző, Sztravinszkij A katona története műve csendült fel. Vajon miért ezt a művet választották az első estére, illetve hogyan sikerült bevonni olyan színészeket, mint Molnár Piroska, ifj. Vidnyánszky Attila vagy Bezerédi Zoltán?

 
Kelemen Barnabás, Kokas Katalin
Forrás: jegy.hu
 

 

Klubdélelőtt
2022. július 29., szombat 09:00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa