„Klubrádió
Klubdélelőtt

A vágy, hogy ezzel foglalkozzak

9/07/2022 09:05

| Szerző: Klubrádió

A nyolcvanéves Béres Ilonát köszöntöttük, és szó volt egy másik színészlegendáról, Polónyi Gyöngyiről is, aki tíz éve ment el, és szintén nyolcvan éve született. A lányával, Dobray Saroltával beszélgettünk. Patkás Tamás paraúszó elindul az Alcatraz-úszáson, ahol ép sportolókkal együtt tempózik. Új könyve jelent meg Romhányi Ágnesnek Égiposta címmel, és Kőbányai Jánosnak is, aki a koronavírus-korszakból az ukrajnai háborúba sodródott időt próbálja dokumentálni. 

2022. július 09. Klubdélelőtt (2022. július 09., szombat 09:00)
159:03
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és témái voltak:

09.00 Nyolcvanadik születésnapján Béres Ilonát, a Nemzet Művészével, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt köszöntöttük a kerek évfordulón. Szakmai életútjáról korábban úgy fogalmazott: „Tele volt döccenőkkel, boldogtalan szakaszokkal, és nagy repülésekkel. Valójában csak 18 éves koromig volt töretlen a pályám, amíg felvettek a főiskolára. Utána jöttek a szakma nehézségei. Azt nem lehet megúszni. Minden korszak más és más volt. Mindig más az igazgató, mindig más a társulat. Hogy mi az egyetlen stabil pont a pályán? A szakma szeretete, és a vágy, hogy ezzel foglalkozzak.” 

Kultúra - Béres Ilona színművésznő
 
Béres Ilona  Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva
 
 


10.00 Egy másik színészlegenda, főiskolásként az Esős vasárnap című filmben tűnt fel /Béres Ilonával, Halász Judittal, Tordai Terivel. Sajnos tíz éve, hogy nincs már köztünk. Polónyi Gyöngyi most lett volna 80 éves, a lányával, Dobray Sarolta újságíróval emlékeztünk az édesanyjára.

 
Polónyi Gyöngyi  Fotó: Rózsahegyi Tibor
 
 
Dobray Sarolta Forrás: Dobray Sarolta/Facebook
 


10.30 Patkás Tamás, alias Tomi Rocky elindul, és paraúszóként az ép sportolókkal együtt tempózik augusztusban az Egyesült Államokban az Alcatraz-úszáson. A világ egyik legismertebb extrém úszóversenyén három kilométert kell megtenni, tizenöt-tizenhat fokos vízben, durva áramlatok közepette. Az Alcatraz-úszás legendájához hozzátartozik, hogy cápák is vannak a környéken, de szerencsére ilyen támadás még soha nem történt.

 
Patkás Tamás  Forrás: likebalaton.hu
 


11.00 Romhányi Ágnes műfordító, szövegíró, dramaturg, tanár. Édesapja, Romhányi József költő, férje, Rigó Béla költő, író. Ági a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, a Magyar Televízió és a Magyar Állami Operaház dramaturgja volt, több könyv szerzője, most megjelent verseskötetének címe: Égiposta.

 
Romhányi Ágnes
  Fotó: m@rci/jegy.hu
 
 

11.30 Kőbányai János író, szerkesztő, szociográfus, fotóművész legújabb könyvének címe: Koronavírus idején – Naplók és nekrológok. A könyv egy történelmi korszakfordulót – a koronavírus-korszakból az ukrajnai háborúba sodródott időt próbálja – nem ábrázolni – hanem napról napra, hétről hétre vezetett eseményszilánkok révén dokumentálni.

 
Kőbányai János  
Forrás: mazsihisz.hu
 

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2022. július 09. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa