„Klubrádió
Klubdélelőtt

A zümmögő szemszögéből

24/06/2022 15:08

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Rófusz Ferenc rajzfilmrendező mellett Dr. Besnyő László költő, András Ferenc rendező, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok és Pető Iván történész volt a Klubdélelőtt vendége.

2022. június 25. Klubdélelőtt (2022. június 25., szombat 09:00)
163:18
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Az Elfeledett szomszédaink című kiállítást 2012-ben a pápai zsinagógában mutatták be először, majd eljutott Washingtonba, Los Angelesbe, a Rumbach Zsinagógába, és most megérkezik Újpestre is. A kiállítás a Pápáról és környékéről 1944-ben elhurcolt 3700 magyar zsidónak állít emléket, de a holokauszt újpesti áldozatai előtt is tiszteleg, ugyanis 1944. július 11-én 18 ezer újpesti és velük együtt a rákospalotai, szigetmonostori, leányfalui, pócsmegyeri, tahitótfalui, visegrádi zsidók – és a cigányság – deportálását kezdték meg. Vendégünk volt Pető Iván történész, egykori SZDSZ-es politikus.

 
1990. Magyarország, Budapest V. Parlament, az Országgyűlés ülése, Pető Iván és Hack Péter
Forrás: Fortepan
 

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó a szombat éjszakáját egészen biztos múzeumban tölti, ugyanis fontos szerepet vállalt a Múzeumok éjszakáján. Vajon miért, mi történt, hiszen eddig nem igen volt nagy múzeumlátogató?

Tokió 2020 - Birkózás - Lőrincz Tamás aranyérmes
 
Lőrincz TamásFotó: Illyés Tibor/MTI
 

András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla díjas rendező anyai nagyapja, Csiszári János a Monarchia haditengerészetnél szolgált, róla mintázta a Veri az ördög a feleségét című filmjének egyik főszerepét. Aztán jött a Dögkeselyű című filmje, amely az értelmiség lecsúszásáról tudósított egy izgalmas bűnügyi történet keretei közt. Miután aláírta a csehszlovák ellenzék 1977-ben közzétett politikai nyilatkozatát, a Charta77-t, ezért munkássága egy ideig parkolópályára került. Most megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját.

Magyarországra érkezik a világhírű, 82 éves énekes, Tom Jones. Dr. Besnyő László költő, producer, a Magyar Koncertszervezők Szövetségének volt elnöke, a Vének Tanácsának kitalálója, a Krokodil Rock Kft. alapító, többségi tulajdonosa szervezte meg az eseményt.

Rófusz Ferenc, amikor 1981-ben A légy című filmjéért megkapta az Oscar-díjat, ő az első magyar Oscar-díjas rendező, a díj átadása kisebb botrányba torkollott. A rendező ugyanis az akkori pártállami kultúrpolitika bürokratikussága miatt nem utazhatott ki a díjkiosztóra, így helyette a díjat Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója vette át.