„Klubrádió
Klubdélelőtt

Aki Marlene Dietrichhel és David Bowie-val egyszerre forgatott

17/06/2022 23:25

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A kalandos életű Ernyey Béla színész, a fotósként is ismert St. Martin szaxofonos, valamint Schaff Zsuzsanna orvos, Lángh Júlia író-újságíró és Hatvani László matematikus volt a Klubdélelőtt vendége.

9.00 Ernyey Béla, a Bécsben és Budapesten élő színész élete igencsak kalandos, abból nem is filmet, de izgalmas sorozatot lehetne forgatni. Csak egy példa: 1978-ban, Berlinben és Párizsban Marlene Dietrichhel és David Bowie-val forgatott a Just a Gigolo című filmben, így ő volt Marlene Dietrich utolsó partnere a filmtörténelemben.

10.00 Schaff Zsuzsanna Széchenyi- és Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritája, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II. Sz. Patológiai Intézetének volt igazgatója több évtizedes, kiemelkedő kutatói és iskolateremtő oktatói pályafutása, különösen a májgyulladást okozó vírusok kutatása területén elért, nemzetközileg is jelentős eredményei elismeréseként megkapta a Semmelweis Ignác díjat.

Széchenyi-díjasok - Schaff Zsuzsanna orvos, patológus
 
 Schaff Zsuzsanna, fotó: MTI/Kovács Attila
 

10.30 St. Martin zenészt, szaxofonost nem kell bemutatni, néhány dolog azonban mégiscsak ismeretlen vele kapcsolatban: rendszeresen szervez művészeti táborokat, ő maga is fest, fotózik, olyannyira, hogy 2017-ben Magyarországon a TIT nemzetközi fotópályázaton az év fotója díjat kapta, 2020-ban pedig megszerezte a FIAP nemzetközi fotóművészeti diplomát.

11.00 Hatvani László matematikus, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia szegedi bizottságának idei Pro Scientia életműdíját. A professzor fő kutatási területe a differenciálegyenletek elméleti problémái és gyakorlati alkalmazásai, szívügyének tekintette a tudományos utánpótlás-nevelést, sok fiatallal szerettette meg a kutatómunkát, alapvető szerepe volt a szegedi differenciálegyenletes iskola megteremtésében.

Lángh Júlia
 
Lángh Júlia
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

11.30 Lángh Júlia volt rádiós tudósító, fordító, reklámszövegíró, szociális gondozó, újságíró és szerkesztő. Élt Münchenben és Párizsban, többször töltött hosszú időt Afrikában, ahol először óvónőként dolgozott, majd csádi fiataloknak tanított rádiós újságírást. Nigerben a könyvtárban ülve kezdte falni azokat a könyveket, amelyekből megismerhette Afrikát. Most afrikai írók műveiből vett idézetekkel mutatja be a kontinens lakóinak életét, azt vallja, az irodalomból meg lehet ismerni egy ország kultúráját.

(Kiemelt kép: Youtube)