„Klubrádió
Klubdélelőtt

Fókuszban a tudomány

13/05/2022 22:51

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Ezúttal egy válogatást kapnak hallgatóink a Klubdélelőtt elmúlt évi műsoraiból, a fókuszban a tudomány.

2022. május 14. Klubdélelőtt (2022. május 14., szombat 10:05)
158:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9:00 Vizi E. Szilveszter a Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnök, a központi és perifériális idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója. Felfedezéseinek köszönhetően számos gyógyszert fejlesztettek ki, elsősorban a depresszió, az epilepszia, a skizofrénia gyógyítására.

Vizi E. Szilveszter
 
Vizi E. Szilveszter
Fotó: Báthory Péter / Wikipeida
 

10:00 Dr. Lovász László Bolyai-, Wolf-, valamint Abel-díjas matematikus professzor, az ELTE professzor emeritusa.

Kiállításokkal tiszteleg Bartók Béla előtt a Zenetudomány
 
Lovász László
 
Budapest, 2016. március 31. Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke beszédet mond A zongorázó Bartók és a Bartók és kortársai című, Bartók Béla születésének 135. évfordulójára rendezett kiállítások megnyitóján az MTA BTK Zenetudományi Intézetében, Budapesten 2016. március 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

10:30 Dr. Kondorosi Éva Balzan- és Széchenyi-díjas biológus, az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagja lett, abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik.

Kondorosi Éva
 
Kondorosi Éva
 
Forrás: Wikipedia
Fotó: Thaler Tamás
 

11:00 Dr. Hardy Richard orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense volt eddig, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. Most erről a munkáról egy dokumentumfilmet is készítettek, a címe: Szemtestvér.

11:30 Mit tesz a koronavírus az aggyal? A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dr. Dénes Ádám agykutató és társai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

Dr. Dénes Ádám
 
Dr. Dénes Ádám
Fotó: Szigeti Tamas 
 
Klubdélelőtt
2022. május 14. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa