„Klubrádió
Klubdélelőtt

Egyszer minden extraklasszis pályafutása a végére ér

30/07/2021 15:19

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Czibak Ilona író, Esterházy Marcell képzőművész, Dénes Ádám agykutató, Karl Bardosh filmrendező és egyetemi tanár, Verrasztó Zoltán úszó és sebész, valamint Bálint gazda özvegye, Récsey Antónia volt vendégünk a Klubdélelőttben.

2021. július 31. Klubdélelőtt (2021. július 31., szombat 09:00)
151:42
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Megcsókolt élet címmel jelent meg Czibak Ilona első könyve. A roma származású írónő saját sorsán keresztül mutatja be szülőfaluja cigány lakosságának életét. „Apám analfabéta volt, aki az egész életét végigdolgozta. Hétköznapjai munkával teltek, hétvégéken pedig zenélt, és nem jutott neki egyetlen nap nyaralás sem…”– írja.

Czibak Ilona: Megcsókolt élet
 
Czibak Ilona: Megcsókolt élet
 

Esterházy Marcell kiállítása, a FACTUM, az alábbi kérdéseket feszegeti képeken keresztül: Hitchcock "Észak-Északnyugat" című filmjében elkövetett gyilkosság; az 1969-es holdraszállás; politikusok, akik heves gesztusokkal beszélnek. A kézmozdulatok, a kéz jelentősége, amely soha nem hazudik, hiszen ösztönösen mozog.

Esterházy Marcell
 
Esterházy Marcell
 
A kép forrása: Artportal.hu
Fotó: Erdei Krisztina
 

Mit tesz a koronavírus az aggyal? A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dr. Dénes Ádám agykutató és társai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

Dr. Dénes Ádám
 
Dr. Dénes Ádám
Fotó: Szigeti Tamás
 

Prof. Karl Bardosh filmrendező és egyetemi tanár Bárdos Károlyként született Budapesten, 1970-ben disszidált Amerikába. Erőltetett menet című filmjére a legbüszkébb, amelyet magyarokkal közösen készített Radnóti Miklósról.

Verrasztó Zoltán olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok úszó, sportpályafutása mellett elvégezte az orvosi egyetemet, kiváló sebész lett. Az olimpiáról és Hosszú Katinkáról is kérdezzük. Nemrégiben ezt nyilatkozta az úszónőről: „Nincs itt semmi rejtély, nem a formaidőzítéssel volt a gond, egyszer minden extraklasszis pályafutása a végére ér, de én azt hittem, ez az olimpia még benne van... Ennyi volt. Szerintem nem kéne őt piszkálgatni, háromszoros olimpiai bajnok, ezért hála és elismerés jár neki, ha egy kicsit vicces akarok lenni, egy puszi a fenekére, és köszönjük szépen a szép éveket.”

Verrasztó Zoltán
 
Verrasztó Zoltán
 
 

Dr. Bálint György – Bálint gazda, az ország kertésze – 101 évesen, egy évvel ezelőtt ment el. Szakmailag, emberileg feledhetetlen, óriási szellemi hagyatékot hagyott maga mögött. Vendégünk az özvegye: Récsey Antónia.

Récsey Antónia
 
Récsey Antónia
 
 

 

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2021. július 31. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa