„Klubrádió
Klubdélelőtt

Majtényi: Az igazság csak nyílt vitában győzhet, és ebben hatalmas szerepe van az ellenzéki médiának

6/06/2022 09:38

| Szerző: Klubrádió

A magyar karakterről, identitástudatról és az Orbán-rendszer kollektív hazugságairól Majtényi László jogtudóssal Kun Zsuzsa szerkesztő-műsorvezető beszélgetett. Az Eötvös Károly Intézet elnöke elmondta, a Klubrádióba szívesen érkezett, mert ahogy fogalmazott, "itt szabad emberek között úgy beszélhet, mint egy szabad ember".

2022. május 21. Klubdélelőtt / részlet, Majtényi László (22.05.21.)
47:39
00:00

A jogász elmondta, hogy antropológiai értelemben ugyan nem, de kulturális értelemben léteznek bizonyos nemzeti karakterek. Mégpedig az évszázadok, évezredek alatt megélt közösségi élmények és ezek továbbadományozása alapján. A magyar "forradalmas" nép. Szabadságharcaink ugyan nem voltak túl sikeresek, de fenntartották a nemzeti tudatot és a szabadságvágyat. Bibó István Eltorzult magyar alkat, zsákutcás történelem című művében kifejti, hogy a magyar értelmiség és a magyar közbeszéd hajlamos az állami hazugságokat közösségi hazugságokká transzformálni. Az Orbán-rendszer nagy hazugságait is így tesszük magunkévá valamiféle kollektív gyávaságtól vezérelve.

Minden nemzet "lelke" bonyolult képződmény. Sok minden miatt büszkék lehetünk, hogy magyarok vagyunk és ennek a kultúrának a részesei. Bár Majtényi hozzátette, ez nem választás kérdése. Aki ebbe a kultúrkörbe született, az nem tud könnyen kilépni. Ha mégis elköltözne máshova, nem lesz teljes, boldog élete.  Még azok is, akik a húszas éveikben váltottak, országot gyakran panaszkodnak, hogy felszínesek az emberi kapcsolataik a befogadó nemzet tagjaival.  Az emigráns sors nem könnyű, a gyerekeiké már az lehet, hiszen ők oda integrálódnak. Ennek ellenére pont a legmozgékonyabb, politikailag is sokkal aktívabb félmillió magyar fiatal él külföldön. Az MTA doktora szerint elhivatottságukat a magyar közélethez bizonyítja, hogy egy rettenetesen igazságtalan választási rendszerben képesek voltak fél napokat sorban állni a képviseletek ajtajában, hogy leadják a szavazatukat.

Meggyőződése, hogy a mostani választási eredményeket nagyban befolyásolta, hogy az ország nagy részéhez hamis információk jutottak el, nem tudtak tájékozódni a valóságról. A nagy gondolkodók úgy vélték, ahol szabad szó és szabad sajtó van, ott győz az igazság. Ők még nem ismerték a náci vagy a kommunista propaganda és Orbán médiabirodalmának a módszereit. „De azt fontos megérteni, hogy az igazság csak nyílt vitában győzhet, és ebben hatalmas szerepe van a Klubrádiónak és a maradék ellenzéki médiának. Az Orbán-rendszer két dolgot tisztel, de azt nagyon: a bátorságot és az erőt. Az ellenállás mindig hatásos velük szemben” – mondta. A jogtudós szerint Orbán fél a Klubrádiótól, hiszen az autokrata rendszer működtetői tudják csak igazán, hogy a hatalmuk milyen törékeny. Ezek a rendszerek egyik napról a másikra omlanak össze, egy autokrata rendszert választással csak akkor lehet leváltani, ha a választás előtt megbukott.

A beszélgetést a cikk elején, a linkre kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Klubdélelőtt
2022. május 21. szombat
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa