„Klubrádió
Reggeli gyors

Majtényi: A kormány csak az erőt tiszteli

7/06/2021 10:17

| Szerző: Klubrádió

Egy nappal a Fudan-tüntetés után mintha a kormányzat máris megfutamodott volna. De hogyan lesz ebből 2022-ben választási győzelem az ellenzéknek? Mire készül a Fidesz?

Majtényi Lászlótól, az Eötvös Károly közpolitikai intézet vezetőjétől azt kérdezték a Reggeli gyorsban, hogy mit kell majd az ellenzéknek tennie, ha 2022-ben hatalomra kerül.

2021. június 07. Reggeli gyors - részlet 21.06.07. Majtényi László
10:06
00:00

Majtényi – pusztán a nemzetkarakterológia iránti hitből fakadóan – viszont mindenekelőtt azt a kérdést tette fel, hogy hogyan lesz győzelme az ellenzéknek. A győzelem nem biztos, "ne igyunk előre a medve bőrére. Az ellenzéknek 2010 óta nem volt ekkora esélye egy választási győzelemre, de nem lefutott meccs" - mondta.

Szerinte a győzelem előtt is meg kellene valamit tennie az ellenzéknek: "jó lenne, ha világos programja lenne arról, hogy mit kell tenni győzelem esetén. Nem sokat hallottam erről".

Majtényi elmondta, hogy létezik egy "ellenzéki értelmiségi társaság", ami javaslatokat tesz arra, mit kellene csinálni. Ennek a közjogi bizottságát éppen ő vezeti, ezért azt is elmondta, hogy szerinte "ki kellene lépni a Fidesz narratívájából. A magyar történelemben még sosem volt olyan politikai képződmény, ami ilyen nagyon közvélemény-érzékeny lenne, mint a Fidesz".

Majtényi szerint a Fidesz politikájának a lényege, hogy a közvéleményre reagál, és bár a kormánypártnak vannak céljai, de az a gazdasági és a politikai hatalom kiterjesztésében nyilvánul meg, nem eszményekben fogalmazósnak meg."

Szerinte az ellenzék a Fidesz narratívájának a foglya. A kormánypárt egyrészt csinálja a közvéleményt, az ellenzék pedig kénytelen így visszahangozni a Fidesz világát, még akkor is, ha tagadni próbálja. A Fidesz aztán meg méri is a közvéleményt, és azonnal korrigál, ha úgy látja, hogy a többség ellene van.

Ez a kormányzat csak az erőt és az eltökéltséget tiszteli. Ezért tartotta jónak a szombati, a kínai Fudan egyetem ideköltözésének terve ellen szervezett ellenzéki tüntetést, ahol "két jó politikai beszédet is hallott". Megdöbbentően sokan voltak egy olyan témában, amiről az ember azt gondolná abban a narratívában, amit a kormány ránk kényszerített, hogy a kutyát sem érdekli. A Fidesz azzal számolt, hogy nem érdekli az embereket, erre jelentős tömeg gyűlt össze a Kossuth téren.

Az eredmény pedig, hogy másnap "Gulyás miniszter egy olyan nyilatkozatot tett, hogy eszükbe sincs egyetemet építeni, ha a nép nem akarja. Igaz, tett egy érdekes csavart, hogy csak másfél év múlva lenne a népszavazás róla.

Nyilván nem lesz népszavazás, mert vagy mert a Fidesz megnyeri a választást, vagy mert elveszíti azt. De jelzi, hogy fontos dologról beszél az ellenzék, hiszen pár hónapja Palkovics miniszter még kizárta, hogy népszavazásról szó eshet.

Majtényi szerint, amit a választás után azonnal el kell dönteni, hogy az új kormányzat mivel fog foglalkozni: "szakpolitikákat fognak megvalósítani". Szerinte az új kormány fókuszában a szociálpolitikának kell állnia, illetve az adópolitikának, az oktatáspolitikának. A" Fidesz is erre fogja ösztökélni az új kormányzatot, és meg is lesznek az eszközei, hogy a kormány menjen bele a szakpolitikába, aminek az a veszélye, hogy a költségvetést a Fidesz blokkolni fogja, a szakpolitikához viszont pénz kell".

A szakpolitika mellett szembeáll egy másik feladat, ami "egy rendszerváltás programjának a meghirdetése", amit Majtényi alkotmányos forradalomnak nevezett el

És Majtényi szerint az is "könnyen ki fog derülni, hogy ez a történelem legtörékenyebb koalíciója: liberálisokat, piacpártiakat, baloldalikat, nemzeti önértéket képviselő pártokat egyesít, aminek egyetlen értelme a Fidesz hatalmának a megdöntése". Ezért a cél egy alkotmányos rendszerváltás, amiben deklarálják a politikai váltógazdaságot, az állampolgári jogokat, a független intézményeket

A héten ugyanezt a kérdést, hogy mit kell majd tennie az új kormánynak, több vendégünknek is fel fogjuk tenni a Reggeli gyorsban.